Katso video: Hiiop! Toteemipaalu nousi pystyyn yhteisvoimin

Neljävuotias Linus Tjernberg oli tyytyväinen, kun hän pääsi mukaan pystyttämään toteemipaalua melkein oman kodin naapuriin. Ulla Mether

Ulla Mether

Taiteilija Edward E. Bryant ja uskontotieteen tohtori, dosentti Riku Hämäläinen järjestivät erityislaatuisen tilaisuuden intiaanikulttuurista kiinnostuneille ja Hämäläisen naapurustolle lauantaina Anttilan kylällä. Lämmintunnelmaisen iltapäivän ohjelmassa oli yli seitsemän metriä korkean toteemipaalun nostaminen paikalleen pystyyn ja toivottamaan tulijat tervetulleiksi.

Tilaisuus oli harvinainen, sillä Suomeen ei tiettävästi ole pystytetty koskaan aikaisemmin intiaanin veistämää toteemipaalua.

Nyt h-hetkestä päästiin nauttimaan, kun Hämäläinen pyysi taiteilijatuttuaan opettamaan veistotaitoa Suomen intiaaniyhdistyksen työpajaan omalle pihalleen.

Toteemipaalua ja pystytykseen tarvittavia puitteita viimeisteltiin pihamaalla pitkälle perjantai-iltaan. Lauantaina kaikki oli valmista ja tarjoilupöytä koreana, kun vieraat saapuivat.

Joukossa oli muun muassa neljävuotias Linus Tjernberg, pukeutuneena asianmukaisiin inkkarileikkivaatteisiin.

Humoristinen "Eddie" Bryant vitsaili innokkaan ja osallistuvan pojan kanssa pitkin päivää, ja Linus oli myös mukana, kun varsinainen paalun pystyyn nostamisen aika oli käsillä.

Yhteishengen saattoi aistia voimakkaana, kun Bryant lauloi pystytystilaisuuksille tyypillisen rauha-aiheisen intiaanilaulun ja kutsui kaikki osallistumaan paalun nostamiseen.

Lopuksi paalua juhlittiin työpajaan ja toteemipaalun tekemiseen osallistuneiden kesken: he poimivat kukin yhden Edin työkaluista käteensä ja tanssivat sen ympärillä rummun tahtiin.

Nykyisin Itävallassa asuva Bryant viipyy vielä jonkin aikaa Suomessa. Maanantaina hän ottaa vastaan porvoolaisia kuvataideoppilaita ja kertoo heille toteemipaalusta ja omasta kulttuuristaan.

Bryant on kotoisin Kanadasta, Brittiläisestä Kolumbiasta. Hän kasvoi Lax Kw Alaamsin intiaanikylässä, missä hänen isovanhempansa opettivat hänelle perinteitä.

Toteemipaaluja on tehty perinteisesti juuri Kanadan rannikkoseudulla.

Aiheeseen liittyvää

  1. Katso video: Kanadan intiaani Hagwil-Gáax veistää toteemipaalua porvoolaisen Riku Hämäläisen kotipihalla toteemityöpajassa
    22.8.2019 18:50

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut