Poliiseja ampuneiden isä: Ei jaksa uskoa todeksi

Paul Murphy on kirjoittanut myös omaelämäkerrallisen kirjan Yhden raggarin kertomus (2013)

Samu Karvala

Porvoossa viime sunnuntain vastaisena yönä tapahtuneet poliisiampumiset ovat järkyttäneet koko Suomea. Murhan yrityksistä epäiltynä on vangittu vuonna 1989 syntynyt Richard Granholm ja vuonna 1994 syntynytRaymond Granholm Veljekset ovat asuneet lapsuudessaan Porvoossa.

Heidän isänsä, kirjailijanimelläänPaul Murphy nykyään tunnettu mies, vastasi lauantaina Uusimaan lähettämiin kysymyksiin tapahtuneen tiimoilta.

Tuliko uutinen poliisiampumisista sinulle totaalisena yllätyksenä?

-Tuli, aivan nurkan takaa, ei jaksa uskoa todeksi.

Sinut muistetaan Porvoossa hyvin, miltä tuntui, kun tapahtumapaikka on entinen kotikaupunki?

- Erittäin pahalta, myös läheisien sekä muiden sukulaisten ja hyvien ystävienkin puolesta ketkä tuntevat meidät hyvin Porvoossa. Kukaan ei kuitenkaan ole hyljännyt meitä, vaan ottaneet osaa meidän tragediaan ja pitäneet yhteyttä. Siitä kaikille mahtaville hienoille ihmisille suuret kiitokset.,

Milloin olet viimeksi ollut tekemisissä poikiesi kanssa? Millaiset välit teillä mielestäsi on?

- Meillä on poikien kanssa ollut aina erittäin hyvät ja läheiset välit, mutta viime vuosina emme ole olleet niin tiivissä yhteydessä missä haluaisin olla. Mutta ymmärrän toki että he ovat aikuisia ja heillä on oma elämä ja omat tekemiset. Olemme kuitenkin kasvattaneet kaikki meidän lapset niin kuin minutkin on kasvatettu, että perhe ja lähiomaiset pitävät aina yhtä ja pysyvät kasassa eikä ketään saa jättää oman onnensa nojaan oli syy mikä tahansa. Ja aina autetaan toisiamme, se koskee myös muita ihmisiä ja varsinkin heikoimpia.

Vietit itsekin villin nuoruuden ja nuoret aikuisvuodet,mutta et ikinä tainnut joutua todella vakaviin ongelmiin virkavallan kanssa?

- En, se 1970-1980 vuosien vaihde oli sitä kun 50-luku tuli takaisin Suomessa ja kaikki amerikkalainen muoti oli se juttu. Jenkkiautot, rockabilly, hampurilaiset, pukeutuminen ym. Se oli villiä aikaa kaikille, silloin mentiin kympillä joka asiassa. Minä olinvilleimmästä päästä täytyy myöntää, mutta kaikki oli silloin hauskaa. Sattui kuitenkin nujakoita ja tappeluita siellätäällä kun liikuttiin isoilla ryhmillä noin 20 jenkkiauton voimilla. Useimmiten Hurriganesin ja SleepySleepersien keikoilla mukana koska tunnettiin ne kaikki.

- Ajauduin tappeluihin monta kertaa, koska en ole pelokas ihminen ja autan aina muita hädässä tuli sitten mitä vaan. Olin myös erittäin urheilulinen aina ja nyrkkeilin jo nuorena, Porvoossa ja sittemmin Tukholmassa.

Suomessa on puhuttu, että ruotsalaisjengeissä poliisin ampuminen on erittäin kova meriitti ja sen yritykset ovat yleistyneet. Suomessa poliisi ei ole ollut samalla tavalla maalitaulu. Millaisena pidät poliisin ja rikollisten välistä suhdetta Ruotsissa ja miten se on muuttunut vuosien varrella?

- Viimeisin kirjani Livvakter/Henkivartijat käsittelevät vaarallista poliisien työtä eri muodoissa varsinkin henkivartijana. Kirjassa esiintyy kolme eri poliisia jotka ovat kaikki myös minun hyviä ystäviä. Kirja on tehty heidän kanssa syvässä yhteistyössä.

- Poliiseja kohtaan väkivalta on lisääntynyt erittäin paljon Ruotsissa viime aikoina. Se johtuu lähinnä eri rikollisjengien ansioista. Eri maista tulleet pakolaiset ym. siirtolaiset ovat alkaneet tekemään heti rikoksia Ruotsiin tullessaan ja ottaneet valtaansa lähiöitä, joissahe sitten voivat harjoittaa heidän rikollista toimintaansa ympäri Ruotsia. Joka paikassa syndroomaon sama.

- Sitten kun poliisit saapuvat paikalle heitä kivitetään ja heitellään polttopulloilla ja jopa ammutaan kohti. Niin, että he joutuvat pakenemaan alueelta. Tällaista ei esiinny esim.moottoripyöräjengien keskuudessa ollenkaan.

- Ruotsi on paratiisi rikollisille tällä hetkellä, koska poliisi on ylikuormitettu eikä kerkiä saamaan kiini rikollisiaja rikosten tekeminen on helppoa ja siitä saadut tuomiot ovat naurettavan pieniä.

Olet juuri kirjoittanut ravisuttavan kirjan Huumehelvetti Kimmo Harjulasta ja olit tulossa Suomeenkin promoamaan kirjaasi. Muuttaako tämä poikiesi tilanne suunnitelmiasi?

- Ei, uusin kirjani Huumehelvetti on yhden miehen kova rikollinen elämänkerta, joka kertoo huumeiden ja alkoholin väärinkäytöstä sekä siitä johtuvasta rikollisuuden kierteestä mikä siitä aina seuraa. Kun on huumeet ja alkoholi pelissä jollain lailla niin syntyy rikollisuutta se vaan menee niin suurimmalla osasta ihmisiä.

- Se on todella raaka ja kova todellinen kertomus siitä, miten asiat menee kun lähdetään huumemaailmaan mukaan. Se alkaa pienestä, mutta päättyy katastrofiin lähes kaikille. Tämä kaveri on harvinaisuus yksi pieni % joka on siitä selvinnyt hengissä.

- Nyt on todellakin ironista, että jouduin itse tähän maailmaan poikieni kautta, ja se koskettaa minua vielä enemmän. Olen kirjailija, joka kirjoittaa hyvin erilaisia kirjoja, en voi lopettaa työtäni sen takia, että poikani syyllistyy johonkin.

- Se, mikä on ihmeellistä tässä on se, että he eivät ole rikollisia eikä heillä ole rikollista taustaa kummallakaan. He ovat aina olleet rehtejä poikia kaikilla lailla jatreenavat salilla aktiivisesti. Vanhemmalla pojalla on yksi kortiton ajo,mistä hän sai sakkoja. Siinä kaikki koko elämän aikana. Hänen identiteetti varastettiin johonkin yritykseen jossain vaiheessa, mikä selvisi ja tekijät jäivät kiinni ja asia selvisi.

Paul Murphyn kirja Huumehelvetti ilmestyy syyskuussa ja hän tulee promoamaan sitä Turun kirjamessuille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.