Talot kertovat: | Teetä rouville ja koulutusta tytöille – nykyisen ravintolan pihapiiri oli toimelias ja vireä
3
Entisen tyttökoulun piharakennuksessa on nykyisin ravintola. Juha Perämäki
Katso isompi kuvaMuun muassa Albert Edelfeltin äiti kävi Palokunnan talon vieressä sijainnutta tyttökoulua. Kuva on yksityiskohta Porvoon museon kuva-arkistosta löytyvästä valokuvasta. Porvoon museon kuva-arkisto
Katso isompi kuvaVanha postikortti 1900-luvun alusta kuvaa Palokunnantaloa, mutta entinen tyttökoulu piharakennuksineen näkyy sen takana. Porvoon museon kuva-arkisto
Vanhojen seinien sisäpuolelle kätkeytyy lukemattomia tarinoita. Talot kertovat -sarjassa lähdetään aikamatkalle menneisyyteen.
RavintoloitsijaBirgitta Truphonen tuo pöytään kupillisen höyryävää teetä. Teellä on tässä Kirkkokatu 4:ssä sijaitsevalla tontilla pitkät perinteet. Jo Porvoon valtiopäiviltä tunnetuksi tullut Ulla Möllersvärd kävi täällä usein iltapäiväteellä.
– Tämä on ollut aikanaan omavarainen tila. Pienessä pihapiirissä on ollut hevonen, lehmiä ja sikoja. On jännä juttu, että kun istun tuossa terassilla, voin melkein nähdä kaikki ne eläimet mielessäni, Truphonen sanoo.
Truphosella on ollut talon piharakennuksessa ravintola vuodesta 1999.
– Aluksi olimme vuokralla. Omaksi ostimme tämän 2002. Entinen omistaja tiesi kertoa paljon talon historiasta. Se, että talolla on tarina, luo sille myös hengen, Truphonen toteaa.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Muun muassa Albert Edelfeltin äiti kävi Palokunnan talon vieressä sijainnutta tyttökoulua. Kuva on yksityiskohta Porvoon museon kuva-arkistosta löytyvästä valokuvasta.
Kuva: Porvoon museon kuva-arkisto Porvoon museon kuva-arkisto
Samalla tontilla on ollut talo ainakin 1760-luvulta asti. Vuosisadan loppupuolella siinä oli tarkoitus avata kestikievari, mutta aie kaatui talon omistajan kuolemaan. 1803 Porvoossa raivosi isorokko ja silloin päärakennus toimi parin vuoden ajan tarttuvien tautien sairaalana. Sen jälkeen talo toimi eläkkeelle siirtyneiden sotilaiden tukikohtana. Pihapiirissä asui ja työskenteli myös räätälimestari kisälleineen.
Tammikuussa 1837 Vuorikadun päädyssä pääsi tuli irti ja tuhosi pakkasyönä 11 taloa. Myös Kirkkokadun kiinteistö paloi maan tasalle.
Uusi, kaksikerroksinen talo piharakennuksineen laitettiin rakenteille jo samana vuonna. Pian rakennuksessa alkoikin kokonaan uusi aikakausi.
– Vuonna 1842 taloon tuli vuokralle Sigrid Virginia eli Gina Hoffren äitinsä Annan kanssa. Gina perusti taloon – kotiinsa – tiettävästi Suomen ensimmäisen yksityisen ruotsinkielisen tyttökoulun. Hän opetti itse koulussaan saksaa, ranskaa ja maantiedettä, Truphonen kertoo.
Koulun ensimmäisiä oppilaita olivat taiteilija Albert Edelfeltin äiti Alexandra Brandt sekä Porvoon piispan tytär Minette Ottelin.
Talossa vietettiin myös vilkasta seuraelämää.
– Ulla Möllersvärd oli Ginan äidin Annan ystävä. Myös kansallisrunoilija Runeberg vieraili talossa usein Fredrika-vaimonsa kanssa. Runebergithan asuivat silloin tuossa aivan vieressä Rihkamakadulla, ennen kuin muuttivat Aleksanterinkadulle.
Myöhemmin koulutalo muutettiin kauppiastaloksi, mutta vielä 1880-luvulla neiti Amanda Krook piti yhdessä huoneessa pientä koulua. 1900-luvulla talossa oli siirtomaa- ja elintarvikeliikkeitä ja 1940-luvulla se jaettiin pieniksi asunnoiksi, joihin otettiin vuokralaisia.
Piharakennuksessakin oli asukkaita vielä 1980-luvun alussa.
– Yhä vieläkin täällä on jäljellä asioita, jotka muistuttavat menneistä ajoista. Viinikellarimme katossa on lihakoukut yhä paikoillaan, pihalla on kuoppa, jossa on ollut hevosten juottoallas. Truphonen kertoo.
Kaikki Talot kertovat -sarjassa julkaistut artikkelit on sijoitettu alla olevaan karttaan. Klikkaa taloa, niin pääset lukemaan jutun sekä liikkumaan helposti tarinasta toiseen.