Loviisan talovanhusten taika lumosi jälleen - LWT keräsi tuhansia kävijöitä

Se, järjestetäänkö Loviisan Wanhat Talot -tapahtuma, riippuu koronavirustilanteesta. Päätöksiä tehdään viimeistään kesäkuussa. Laura Heino

Laura Heino

Rakkauden ytimessä, niin voisi sanoa, oltiin viikonloppuna Loviisassa, Ruotsinpyhtäällä, Strömforsissa ja Pernajassa, kun vanhojen talojen asukkaat avasivat jälleen ovet ideoita pursuaviin ja tarinoita huokuviin talovanhuksiinsa. Tämän vuoden Loviisan Wanhat Talot -tapahtumassa mukana oli 39 kohdetta, joista ensikertalaisia neljä.

Loviisako hiljainen pikkukaupunki? Ei todellakaan! Talojen lisäksi kaupungilla oli antiikkimarkkinoita, herkkutoria, työnäytöksiä ja taidetta. Omia kirpputoripisteitä oli ahkerasti levitelty ympäri kaupunkia – jopa peräkärryihin ja konepelleille. Monipuolinen tarjonta ja hyvä sää vetivät kadut ja torit täyteen ihmisiä jopa tungokseen asti.

LWT järjestettiin tänä vuonna 14. kertaa. Tapahtumakohteissa vieraileva tallensivat ahkerasti persoonallisia sisustusratkaisuja kännyköidensä kameroille. Vanha on myös somekelpoista. LWT:n Instagram-tilillä on yli 3 200 seuraajaa. Instagramiin päivitetyt LWT-kuvat ovat keränneet runsaasti tykkäyksiä.

Tapahtuma on tänä vuonna kirkastanut brändi-identiteettiään, uusinut visuaalista ilmettään ja materiaaliensa sisältöä ja somettanut ahkerasti. Uudistuneesta ilmeestä vastaa LWT:n projektipäällikkö Luru Hirva ja valokuvaaja Maria Kalmi.

Tullisillalla kävijöillä oli tilaisuus päästä tutustumaan kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blomin Everstinlinnaan. 1900-luvun alkupuolella rakennettu kivinen jugendtalo on kaupunginjohtajan isoäidin isän kotitalo. Nimensä talo on saanut laivanvarustaja, heimosoturi ja poliittisen taustavaikuttajan, jääkärieverstiluutnantti Ragnar Nordströmin mukaan. Nordströmin kuoltua talo jäi asukkaita vaille vuosikymmeniksi.

2018 Oker-Blom hankki talon haltuunsa. Parhaillaan linnassa on meneillään mittava peruskorjaus, sillä kaikki pinnat ja ikkunat uusitaan. Kaupunginjohtaja rakennuttaa linnaan myös viinikellarin, takkahuoneen ja saunan. Työt teetetään paikallisilla osaajilla ja tupaantuliaisia olisi tarkoitus viettää 2020 kesällä.

Loviisa on vuoden 2023 asuntomessukaupunki ja Loviisanlahden itärannalle kävelymatkan päähän keskustasta on nousemassa uusi asuinalue, Kuningattarenranta. Suunnitteilla on muun muassa kelluvia taloja. Everstinlinna on mukana myös vuoden 2020 LWT-tapahtumassa, mutta asuntomessuihin osallistumisesta ei ole vielä varmuutta.

– Ensi vuoden LWT:ssä Everstinlinna on mukana käytössä olevana ja sisustettuna. Asuntomessujen aikaan 2023 täällä pidetään varmasti joitakin vastaanottoja ja lounaita, mutta en osaa sanoa, tuleeko tästä ihan avoin kohde, kaupunginjohtaja toteaa.

LWT:n puheenjohtaja Nina Wiklund kertoo, että lippuja myytiin lauantaina 3 800. Myös sunnuntaina lipunmyynti alkoi reippaasti.

– Nyt ennätykset paukkuvat, Wiklund hehkuttaa.

Tapahtumassa mukana ollut Wiklundin koti, Lilla Ljuva on tuttu myös Suomen kaunein koti -ohjelmasta, jossa se äänestettiin Suomen kolmanneksi kauneimmaksi kodiksi.

– Ostin talon vuonna 2014 ja työtä on riittänyt, Wiklund kertoo.

Lilla Ljuva on kuin karkkikauppa, josta Wiklund on kauhonut herkullisimmat karkit pussiinsa. Talo henkii satukirjamaista tunnelmaa, vahvoja kontrasteja, slaavilaisuutta ja runsautta. Seinillä on kukkakuvioita, ikonikokoelmaa ja jopa rykelmä mustavalkoisia, kehystettyjä kuvia aistikkaasti poseeraavista 1910-20 -luvun ilotytöistä. Wiklundin kodissa oma kädenjälki on vahva ja keräilijäluonne näkyy. Kylpyhuoneen salmiakkikuvioinen lattia ja kiiltokuvilla koristeltu ovi sekä kuistin tiffany-ikkunat ovat itse tuunattuja.

Aiheeseen liittyvää

 1. LWT-sopimus Loviisassa uudelleen valmisteluun – yhdistys haluaa enemmän rahaa kaupungilta
  8.5.2019 6:50
 2. Kiinnostavatko vanhat talot ja pikkukaupungin ihmiset? Loviisan Wanhat Talot etsii Vip-bloggaria
  30.4.2019 9:30
 3. Loviisan Wanhat talot -tapahtuma sai uuden projektipäällikön - "Vanhat talot ovat intohimoni"
  19.2.2019 12:55
 4. Nina Wiklund Loviisan Wanhat Talot -yhdistyksen puheenjohtajaksi
  23.11.2018 14:00
 5. Loviisan Wanhat Talot: Keräilymessuilta voi tehdä kaikenlaisia löytöjä
  19.8.2018 9:00
 6. Loviisan Wanhat Talot -tapahtuman teema, Kuvien kertomaa, muistuttaa rakennus- ja kulttuuriperinnön tärkeydestä
  4.6.2018 7:30
 7. Loviisa esittelee kesäänsä kevätmessuilla – mukana puutarhayhdistyksen, LWT:n ja ruukin edustajia
  11.4.2018 12:41
 8. Loviisan superviikko pärähtää käyntiin lauantaina – mukana myös Wanhat Talot
  15.8.2017 7:10
 9. Loviisan Wanhat Talot -tapahtuman taloihin voi nyt myös jäädä yöksi
  8.5.2017 13:26
 10. Loviisassa vilkas viikonloppu – myös torilla tapahtuu LWT:n aikana
  25.8.2016 14:44

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut