Korkeakoulurahoista "väärinymmärrys" – Porvoon torille pyöräilleen Li Anderssonin mukaan 60 miljoonaa pitäisi saada ensi vuoden budjettiin

Li Anderssonin (vas.) mukaan korkeakoulurahoihin liittyvä väärinymmärrys on syytä korjata, yhteistyössä kaikkien hallituspuolueiden kesken. Samu Karvala

Samu Karvala

Valtakunnanpolitiikan kierrokset kasvavat kohti Antti Rinteen (sd.) hallituksen ensimmäistä budjettiriihtä. Iso kiista on syntymässä ainakin hallitusohjelmassa yliopistoille ja ammattikorkeakouluille luvatusta lisärahoituksesta. Keskustalainen valtiovarainministeri Mika Lintilä ei ole sisällyttämässä koko 60 miljoonan pottia ensi vuoden budjettiin, vaan esitys on vain 15 miljoonaa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson pyöräili keskiviikkona Mellunmäestä Porvooseen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäen ja avustajien kanssa. Porvoossa alkoi puolueen ministeriryhmän kesäkokous.

Andersson sanoi Porvoon torilla medialle, että hänen mielestään korkeakoulurahoissa on tapahtunut väärinymmärrys.

– On erilaisia käsityksiä siitä, mitä on sovittu ja mistä on päätetty. Tuen tiede- ja kulttuuriministeri Kososta siinä, että rahat pitää saada ensi vuoden budjettiin, Andersson toteaa.

– Tottakai toivon, että tässä löytyy yhteinen linja. Korkeakoulujen talous on ollut vaikeuksissa leikkausten vuoksi. Nyt asettamiemme työllisyystavoitteiden toteuttaminen vaatii satsauksia koulutukseen, Andersson korostaa.

Opetusministerin mukaan lasten subjektiivinen oikeus varhaiskasvatukseen (eli paikan on järjestyttävä riippumatta vanhempien työtilanteesta) palautuu ensi vuoden elokuusta lähtien ja samassa yhteydessä on tarkoitus palauttaa suhdeluku yli 3-vuotiaiden lasten ryhmäkokojen osalta aiempaan eli seitsemän lasta hoitajaa kohden.

– Valtio korvaa kunnille subjektiivisen oikeuden palauttamisesta koituvat kustannukset, budjettiesityksessä siihen on varattu 17 miljoonaa euroa.

Huomiota aiotaan kiinnittää myös lastentarhanopettajien koulutuspaikkoihin ja päiväkodeissa työskentelevän henkilöstön jatkokoulutukseen.

Ministeriryhmän kesäkokouksen alku sai Porvoon torilla laajan mediahuomion. Anderssonia tentattiin parikymmentä minuuttia ennen kuin hän sai edes pyöräilykypärää päästään. Hän pyrkii lisäämään pyöräilyä omilla työmatkoillaan.

– Siitä on konkreettista hyötyä sekä minulle että ympäristölle, Andersson arvioi.

Vasemmistoliiton sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen oli kärsinyt flunssasta, joten hän jätti pyöräilyn keskiviikkona väliin.

Pekosen hallinnonalan tärkeimmät etuisuuskorotukset ovat mukana Lintilän budjettiesityksessä. Hänen huomionsa kiinnittyy nyt aktiivimallin purkamiseen, jonka kustannusvaikutuksia esityksessä ei ole huomioitu.

– Lokakuussa julkaistavasta raportista pitäisi selvitä, onko aktiivimallilla edes ollut työllisyysvaikutuksia. Meille on tärkeää, että se puretaan, Pekonen totesi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.