Keihäsmatkat-sarjassa nähdään pitkä listan maan kärkinäyttelijöitä – hän on kuin ilmetty Kalevi Keihänen

Janne Kataja ja Aku Hirviniemi kertovat sarjan tekemisestä Seinäjoella. Ari Peltonen

Anni Ranta

Keihäsmatkat on kotimaan matkailukeisariksi tituleeratusta Kalevi Keihäsestä sekä tämän perustamasta Keihäsmatkat-matkatoimistosta kertova draamasarja.

Sarjan tapahtumat sijoittuvat 1970-luvulle. Tarina alkaa vuodesta 1972, jolloin eletään Keihäsmatkojen kulta-aikaa – Keihänen on juuri hankkinut kaksi lentokonetta, Härmän mimmin ja Härmän jätkän, sekä perustanut oman lentoyhtiönsä, Spearairin.

Kymmenosaisessa sarjassa seurataan Keihäsen sekä Keihäsmatkojen ja Spearairin henkilökunnan ja matkustajien kommelluksia. Luvassa kerrotaan olevan hulvattomia tilanteita ja uskomattomia käänteitä, joista osa perustuu tositapahtumiin. Keihäsmatkat näytetään suoratoistopalvelu Ruudussa ensi keväänä.

Sarjassa nähdään lukuisia kotimaan arvostetuimpia näyttelijöitä ja roppakaupalla lahjakkuutta.

Pääosassa, itse Kalevi Keihäsen roolissa, on Janne Kataja Aku Hirviniemi toimii Tapiona, yhtenä Spearairin stuerteista ja Niina Lahtinen nähdään sihteerin roolissa.

– Tapio on nuori ja kokematon, vielä maailmaa näkemätön stuertti, joka ihailee Keihästä syvästi ja on onnekseen saanut työpaikan tämän lentoyhtiöstä. Sarjassa nähdään Tapion kasvutarina, Hirviniemi kuvailee roolihahmoaan.

– Kuka muu sopisi paremmin legendaarisen Kalevi Keihäsen rooliin kuin Janne Kataja, hän kehaisee kollegaansa.

Mukana Keihäsmatkoilla ovat myös muun muassa Jenni Banerjee, Hannele Lauri, Taisto Oksanen, Krisse Salminen ja Kiti Kokkonen

Kuvaukset ovat parhaillaan käynnissä – kuvauskohteita on kotimaassa ja Turkissa.

– Iso osa tapahtumista sijoittuu Espanjaan. Turkista olemme löytäneet hyviä yhteistyökumppaneita ja 70-luvun Espanjaa muistuttavia sijainteja, Kataja selittää.

Suomessa sarjaa kuvataan muun muassa Riihimäellä.

– Aluksi ryhmässä oltiin hieman skeptisiä Riihimäellä kuvaamisen suhteen. Osa ajatteli sen olevan turhan kaukana esimerkiksi Helsinkiin verrattuna, Kataja kertoo.

Ilkka Vainio pääsi lapsena isänsä Juha Vainion kanssa kolmelle Keihäsmatkojen matkalle ja tapaamaan Kalevi Keihäsen itsensä. Ilkka Vainio näyttelee sarjassa edesmennyttä isäänsä. Hän kokee, että työryhmä on onnistunut luomaan kulisseihin aitoa Keihäsmatkojen tunnelmaa.

– Ilmapiiri setissä on samanlainen kuin Spearairin siivillä. Katajan kanssa työskennellessä tuntuu, kuin olisin Junnu Vainio ja edessäni seisoisi Kalevi Keihänen, hän kuvailee.

Ruudussa keväällä 2020

Keihäsmatkat on Nelosen suoratoistopalvelu Ruudussa keväällä 2020 esitettävä kymmenosainen draamasarja.

1960–1970-luvulla toimineen Keihäsmatkat-matkatoimiston omistanut Kalevi Keihänen tunnettiin persoonallisesta pukeutumistyylistään ja mieleenpainuvista esiintymisistään. Draamasarjassa Keihästä esittää Janne Kataja.

Markalla Mallorcalle ja kahdella Kanarialle, kuului Keihäsmatkojen mainoslause.

Keihäsmatkat-sarjan tuottaa Nelonen Medialle tuotantoyhtiö Hihhihhii Oy.

Sarjan ohjaa Jäppi Savolainen ja kuvauksesta vastaa Heikki Färm. Käsikirjoittajina ovat toimineet Outi Keskevaari ja Lari Seppälä.

Osa sarjan juonenkäänteistä perustuu tositapahtumiin, osa on tarua.

Keihäsmatkat-sarjassa Spearairin siivillä nähdään myös aikansa suurimpi julkimoita, kuten lehtikustantaja Urpo Lahtinen (Ville Tiihonen), muusikot Irwin Goodman (Ilari Johansson), näyttelijä Tarmo Manni (Lauri Ketonen) sekä taiteilijat Reidar Särestöniemi (Markus Karekallas) ja Kalervo Palsa (Ilkka Heiskanen).

Matkustajien rooleissa ovat muun muassa Martti Suosalo, Anna-Leena Sipilä ja Sebastian Rejman.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut