Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sateenkaaren värit valtasivat Porvoon – Pride jatkaa kasvuaan

Idyllinen, viehättävä, rento ja tyylikäs. Näillä eri sanoilla moni kuvaili Porvoo Pride -tapahtumaa lauantaina. Onhan se toista, kuin vaikkapa Helsingissä tai ulkomailla isoissa pääkaupungeissa, ja joidenkin mielestä se oli juuri parasta Porvoossa.

Sateenkaarin väreissä näkyi lippuja, korvakoruja, hattuja, laukkuja hameita ja vaikka mitä yhdenvertaisuuden puolesta.

Pride-kulkue lähti liikkeelle Madame de la Menopauxin johdolla Porvoon torilta ja kulki Runebergin sillan yli vanhalle sillalle ja palasi vanhasta kaupungista Jokikatua pitkin kohti Kaupunginpuistoa, jossa puistojuhlaa vietettiin.

Värikäs ja äänekäs kulkue levitti rakkauden sanomaa ympäri Porvoota.

– Rakkaus kuuluu kaikille! Mitä me halutaan? Tasa-arvoinen translaki! tapahtuman juontaja ja kulkueen johdattaja Madame de la Menopaux huudatti joukkoa.

Maria Normann on tullut lapsensa Alfin kanssa Porvoo Prideen Helsingistä. Porvoo on Marian lapsuudenkaupunki, eikä hänelle olisi tullut mieleenkään vielä vuosituhanteen vaiheessa, että Porvoossa järjestettäisiin Pride.

– On paras päiväni Porvoossa. On todella mahtava fiilis. Tämä koskettaa erilailla, kun sai kulkea tuttuja katuja Pride-kulkueen mukana, Maria kuvailee.

Alakouluikäiselle Alfille Maria on joutunut selittämään, miksi tällaisia Pride-tapahtumia tarvitaan.

– Se on hänelle oikeastaan luontevaa, kun meidän tuttavapiirissä on paljon sateenkaariperheitä ja ne ovat Alfille normaaleja. Olen ennemminkin joutunut selittämään niitä ikäviä asioita.

Marialle on tärkeää, että lapset näkevät, että asioihin voi ottaa kantaa.

– Haluan osoittaa, että lapsen on turvallista olla millainen vain haluaa, eikä me vanhemmat hylätä häntä.

Kaikkialla tilanne ei ole yhtä hyvä.

– Vielä tästä on vitsi kaukana. Edelleen joissakin perheissä lapsi joutuu kuulemaan homofobista läppää, hän harmittelee.

Kun kysyy keneltä tahansa, miksi on tullut Prideen, esiin nousevat ihmisoikeudet.

– Jokainen ihminen on arvokas minkälaisena tahansa. Uskon, että siinä asiassa on vielä opeteltavaa, tapahtuman yksi pääjärjestäjistä, kaupunginvaltuutettu Anette Karlsson kertoo.

Hän nostaa esiin tasa-arvoisen avioliittolain, joka on jo edistystä, mutta edelleen on tehtävä työtä tasa-arvoisen translain kanssa.

Satu Taivaskallio ja Poppis Kettunen olivat jakamassa hyväksyviä halauksia sateenkaari-ihmisille ja muille.

– Haluamme välittää hyväksyntää, rakkautta ja lämpöä. Halauksia on tullut paljon, Satu kertoo.

– Täytyy hieman katsoa, miten ihminen tulee itse halaamaan, mutta kuitenkin hellästi. Joiltakin tulee oikea karhun halaus ja jotkut haluavat tulla varovaisemmin, Poppis kertoo.

Halausvanhempien mukaan vastaavaa ei ole montaa kertaa järjestettykään. Ideana on se, että jos ei ole saanut seksuaaliselle suuntautumiselleen hyväksyntää vanhemmilta tai isovanhemmilta, voi saada hyväksyvän halauksen vanhempiensa ikäiseltä henkilöltä.

– Helsingissä on tullut aika hurjiakin tarinoita vastaan, Poppis kertoo.

– Täällä ei ole tullut sellaisia vastaan. Joko ei uskalleta, tai meistä ei tiedetä, Satu arvelee.

Helsingissä tapahtuma onkin paljon suuremmassa mittakaavassa, mutta Porvoon pride kasvattaa tunnettavuuttaan vuosi vuodelta ja se on jo vakinaistanut asemansa Porvoon tapahtumarepertuaarissa. Ainakin osallistujamäärät ovat kasvaneet. Ensimmäisenä vuonna kolme vuotta sitten osallistujia arvioitiin olevan 300, viime vuonna noin 600 ja tämän vuoden Pridessa oli arviolta 800 osallistujaa.

Värikkäästi pukeutunut porvoolainen Anne Puonti on iloinen, että Pride on viimein myös Porvoossa, mutta toivoo tapahtumasta vielä suurempaa ja enemmän toimijoita mukaan.

– Tämä on tärkeä tapahtuma. Uutena porvoolaisena olen ollut joka vuosi mukana, hän kertoo.