Porvoon Näsin hammashoitolassa todettu tuberkuloosi – altistuneet kartoitetaan ja tutkitaan

Näsin terveyskeskuksessa on todettu tuberkuloositapaus. Kuvituskuva. Arkisto

toimitus

Näsin hammashoitolassa Porvoossa on todettu tartuttava keuhkotuberkuloosi. Tuberkuloosille altistuneet on tartunnanjäljitetty ja tiedossa, Porvoon kaupunki tiedotti keskiviikkoaamuna.

Tartunnan saanut on henkilökunnan jäsen. Kaikki mahdollisesti altistuneet asiakkaat kartoitetaan. Porvoon kaupunki on yhteydessä altistuneisiin asiakkaisiin puhelimitse kuukauden kuluessa, ja heitä ohjeistetaan tutkimusten järjestämisestä.

Altistunut henkilökunta on kartoitettu ja heille on tiedotettu asiasta erillisessä informaatiotilaisuudessa.

Tartuntatautilaki edellyttää altistuneiden mahdollisten tartuntojen selvittämistä eli tartunnan jäljitystä, jotta tuberkuloosin leviäminen voidaan tehokkaasti estää. Jos todetaan tartuntavaarallinen tuberkuloositapaus, perusterveydenhuollon tartuntataudeista vastaava lääkäri ja erikoissairaanhoito tekevät jäljityksen yhteistyössä erillisen suunnitelman mukaisesti.

Tässä tapauksessa näihin toimenpiteisiin on ryhdytty yhteistyössä Porvoon sairaalan, Porvoon terveyskeskuksen ja Kuninkaantietien työterveyden kanssa.

Suomessa todetaan vuosittain noin 300 uutta tuberkuloositapausta, ja näistä suurin osa aikuisilla. Tapauksista alle kymmenen todetaan lapsilla ja nuorilla.

Vain kolmasosa tuberkuloosille altistuneista terveistä aikuisista saa tuberkuloositartunnan, ja heistä vain yksi kymmenestä sairastuu tuberkuloosiin. Sairastumisriski tartunnan jälkeen on suurin pienillä, rokottamattomilla lapsilla, iäkkäillä ja niillä, joiden elimistön puolustuskyky on sairauksien tai lääkitysten myötä heikentynyt.

Tuberkuloosi on hengitysteitse tarttuva sairaus, joka paranee hyvin lääkityksellä. Tavallisin tautimuoto on keuhkotuberkuloosi (2/3 tapauksista), joka voi olla tartuttava.

Keuhkotuberkuloosin tavallisin oire on pitkittynyt yskä, johon usein liittyy limaisuutta tai ysköksiä. Tuberkuloosin yleisoireita ovat ruokahaluttomuus, laihtuminen, väsymys, yöhikoilu tai kuumeilu.

Tuberkuloosi tarttuu keuhkotuberkuloosia sairastavan potilaan yskiessä. Tartunta tapahtuu oleskeltaessa pitkään tai toistuvasti samassa tilassa hengitystietuberkuloosia sairastavan henkilön kanssa tai toimenpiteessä.

Tartunnan vaara on suurin sairastuneen kanssa samassa taloudessa asuvilla henkilöillä tai muilla pidempään hänen kanssaan samassa tilassa oleskelevilla. Lyhytkestoiseen tapaamiseen tai yhdessäoloon ulkoilmassa ei liity merkittävää tartuntavaaraa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut