Oikeus jätti tutkimatta totaalikieltäytyjän toisen kierroksen syytteen – 24-vuotias mies saattaa selvitä rangaistuksetta

Siviilipalvelusjohtaja Mikko Reijonen oli seuraamassa kun ensi kertaa elokuussa 2015 palveluksesta kieltäytynyt ja Helsingin hovioikeuden 2018 rangaistuksesta vapauttama mies oli Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa syytettynä ns. toisella kierroksella. Samu Karvala

Samu Karvala

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa käsiteltiin tiistaiaamupäivänä totaalikieltäytymisen niin sanotun toisen kierroksen pioneerijuttu. 24-vuotias mies oli toistamiseen syytettynä samasta rikoksesta eli siviilipalveluksesta kieltäytymisestä käräjäoikeudessa.

Käräjätuomari Kaisa Voima päätti jättää syytteen tutkimatta, koska miehen elokuussa 2015 tekemästä kieltäytymisestä on lainvoimainen vapauttava tuomio.

Käräjäoikeuden mukaan mikään oleellinen seikka voimassaolleiden lakien tai miehen vakaumuksen suhteen ei ollut muuttunut, kun mies kieltäytyi palveluksesta toisen kerran maaliskuussa 2019.

– Kieltäytymiskirjeet eroavat toisistaan vain päiväykseltään, miehen puolustusasianajaja Markku Fredman totesi oikeudessa.

Käräjäoikeudessa kihlakunnansyyttäjä Annukka Juntunen vaati miehelle 173 päivän vankeusrangaistusta ja rikosuhrimaksua. Fredman vaati ensisijaisesti syytteen tutkimatta jättämistä ja toissijaisesti syytteen hylkäämistä.

– Tutkimatta jättäminen antaisi päämiehelleni jatkossa paremman syytesuojan, ettei joku innokas syyttäjä haasta häntä kolmatta kertaa käräjille, Fredman arvioi.

Oikeus päätyikin ottamaan huomioon niin sanotun ne bis in idem- eli samuusperiaatteen jutun suhteen.

– Jos päämieheni vakaumus olisi vaihtunut tässä välillä, olisi tilanne toinen, Fredman kommentoi.

Nyt 24-vuotiaan kieltäytyjän valituksen menestyminen Helsingin hovioikeudessa 23.2. 2018 horjutti suomalaista totaalikieltäytyjät automaattisesti rangaistukseen tuomitsevaa järjestelmää. Perusteena oli yhdenvertaisuuden ja perustuslain vastainen tilanne, jossa Jehovan todistajien vakaumus riitti palveluksesta vapauttamiseen, mutta muiden vastaavien vakaumusten vuoksi ei voitu vapauttaa.

Tuon ennakkotapauksen vuoksi oikeudet ovat hylänneet totaalikieltäytyjiin kohdistuneet syytteet yli vuoden ajan. Valtion vastaus oli kumota Jehovan todistajat vapauttava erillislaki, mikä tapahtuikin 1. huhtikuuta 2019.

Kuten Uusimaa kertoi 1.7., siviilipalveluslain 79 pykälän nojalla siviilipalvelusjohtaja Mikko Reijosen on annettava rangaistusta suorittamattomille kieltäytyjille uusi palvelukseenastumismääräys. Ja uusi kieltäytyminen johtaa uusiin oikeustoimiin, kuten nyt siis on tapahtunutkin.

24-vuotiaan ja enintään muutaman muun miehen kohdalla toinen kieltäytyminen on tapahtunut ennen Jehova-lain kumoamista. Suurin osa niin sanotun toisen kierroksen miehistä on kieltäytynyt 1.4. 2019 jälkeen, mikä todennäköisesti heikentää heidän asemaansa lain edessä.

Syyttäjä Juntunen arvioi tuoreeltaan oikeudenkäynnin jälkeen, että "tuskin valittaa" tuomiosta.

Jos näin käy, on mahdollista, että 24-vuotias ei jatkakaan oravanpyörässä, jossa hänet haastettaisiin uudelleen käräjille tulevasta kolmannesta kieltäytymisestä ja tuomittaisiin viimein rangaistukseen.

Mies ei halua itselleen julkisuutta, hän ei kuulu aseistakieltäytyjien aktiiveihin, mutta pitää toki asiaa yhteiskunnallisesti tärkeänä.

– Kyllä elämä on ollut vähän hyllyllä tämän prosessin vuoksi. Nyt olen onneksi aloittamassa opiskelun, mies kertoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.