Luvattomat graffititöherrykset tulevat kalliiksi taloyhtiöille – kustannukset kaatuvat asukkaiden maksettavaksi

A-yhtiöiden isännöitsijä Kristian Tuomala ei voi ymmärtää seinien ja pintojen töhrimisiä. Vaikka maalin saa pestyä pois, siihen jää yleensä jälki töhrystä. Juha Perämäki

Anniina Virtanen

Porvoon A-yhtiöillä on kiinteistöjä ympäri Porvoota, ja silloin tällöin rakennuksen seinään, aitaan, liikennemerkkiin tai sähkökaappiin ilmestyy luvaton graffiti tai nimimerkki eli tägi. Kyseessä on nimenomaan nopeat ja töherrykset, eivätkä aikaa vievät graffititaideteokset.

– Pyrimme poistamaan ne niin nopeasti, ettei kukaan ehdi niitä huomaamaan. Teemme jokaisesta töherryksestä saman tien rikosilmoituksen, jotta poliisi voi saada mahdollisen sarjatekijän kiinni, A-yhtiöiden kiinteistöjohtaja Teppo Riski kertoo.

Töhryjen aiheuttamat kustannukset riippuvat siitä, mihin kohtaan ne on piirretty ja millä tavalla. Graffitin poistaminen ei välttämättä ole halpaa. Jos julkisivun pinta on rapattu, maalipinta täytyy ensin raaputtaa pois.

– Yhden töhryn poistaminen voi maksaa jo lähtökohtaisesti tuhat euroa. Vuodessa kuluja voi kertyä tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia euroja, Teppo Riski kertoo.

Jos tekijää ei saada kiinni, graffitin poistosta aiheutuneet kustannukset tulevat taloyhtiön asukkaiden maksettavaksi yhtiövastikkeen kautta.

Lähes kymmenen vuotta A-yhtiöillä työskennellyt isännöitsijä Kristian Tuomala toteaa, että tällä hetkellä Huhtisten alueella tuntuu olevan eniten tägejä.

– Ne eivät ole mitään taidetta, vaan kiusantekoa, hän sanoo.

Töherryksiä ilmestyy myös kaupungin omistamiin pintoihin, kuten linja-autopysäkkeihin, alikulkutunneleihin, penkkeihin tai aitoihin.

Siitä huolimatta Porvoon kunnossapitomestari Ville Kaasinen ei pidä töhryjä isona ongelmana Porvoossa.

– Onhan tämä tyypillistä joka kaupungissa. Tuntuu, että ne alkavat olla muodista pois, Kaasinen sanoo huolettomasti.

Hän ei osaa sanoa, kuinka paljon graffitien, tägien tai töherrysten poistaminen maksaa kaupungille vuodessa.

– Itse teemme pienempiä putsauksia muun työn ohessa, jos on aikaa. Mitään laajempaa poisto-operaatiota meillä ei ole. Suurempiin graffiteihin tai töhryihin esimerkiksi alikulkutunneleissa tilaamme ulkopuolisen putsaajan, Kaasinen kertoo.

Hän kuitenkin toteaa, että juuri putsatun töherryksen tilalle ilmestyy hyvin nopeasti uusi. Graffitien ja muiden töhryjen varalta alikulkutunneleissa on pinnoite, joka estää maalia imeytymästä pintaan.

Mikä saa ihmisen tekemään luvattomiin paikkoihin tekstejä ja kuvia? On hyvä muistaa, että katutaiteeseen kuuluvat graffitit ja tägit ovat eri asia kuin töherrykset, joita myös katutaidekulttuurin sisällä paheksutaan.

Graffititeos vaatii jo osaamista ja aikaa, ja lopputulos on taideteos, vaikka olisikin luvattomasti tehty. Sen sijaan nimimerkit tai lyhyet lauseet syntyvät nopeastikin muutamilla vedoilla, ja niitä Porvoon katukuvassa näkee enemmän.

Töherrysten tekemiselle ei ole koskaan yksiselitteistä syytä. Joskus kyse voi olla johonkin alakulttuuriin kuulumisesta tai joskus nuori kaipaa huomiota.

– On tärkeä ymmärtää, että ongelma ei ole nuori itse tai toiminta, jota hän tekee. Usein syy tekoihin tai toimintaan löytyy jostain taustalta. Kun selvitetään taustalla vaikuttava asia, myös nuorta pystytään auttamaan, Porvoon nuorisotyön koordinaattori Tanja Lehtikuusi kertoo.

Lehtikuusi on auttanut nuoria sovittelemaan erilaisia vahingontekoja, myös töhryistä saatuja vanhingonkorvauksia. Jotkut näistä nuorista ovat kertoneet, että tägien tekemiseen on liittynyt jopa riippuvuutta muistuttavia tuntemuksia, kun oman alueen laajentaminen on vienyt mukanaan.

Lehtikuusen mukaan graffitien takana voi olla aatteellista ajattelua ja kannanottoa yhteiskunnallisiin asioihin, mutta se voi olla myös tunnetasolla vaikuttava maalaustaiteen teos.

– Porvoossa voisi olla enemmän luvallisia maalauspaikkoja, koska niiden on todettu vähentävän luvattomien kuvien tekemistä joissakin kaupungeissa, Lehtikuusi toteaa.

Juttua muutettu 12.8.2019 kello 18:50: Nimivirhe korjattu.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut