Porvoota viikkoja kiusanneen autojen lukitusongelman syy löytyi kaupungintalosta

Radiotarkastusasiantuntija Mikko Rönö tuli tiimin kanssa Porvooseen selvittämään, mistä radiohäiriö johtuu. Nyt autojen lukituksien pitäisi toimia normaalisti torin tuntumassa. Juha Perämäki

Anniina Virtanen

Torilla ilmenevien lukitushäiriöiden syy on lopulta selvinnyt. Traficomin radiohäiriötiimi ajoi Helsingin tukikohdastaan mittausautollaan Porvooseen selvittämään asiaa mittalaitteilla.

Jopa kesäkuusta alkaen joitakin autoilijoita on vaivannut auton lukitusongelmat. Auton ovet eivät ole menneet lukkoon tai avautuneet sähköisesti. Ongelma on koskenut vain joitakin autoja.

Joku auto on täytynyt jopa hinata pois torin läheisyydestä, jotta auton ovet on saatu taas auki.

– Kun saavuimme torille, saimme monilta paikallaolijoilta vinkkejä, mistä radiohäiriö voisi johtua. Ehdotettiin esimerkiksi sähköisiä roska-astioita tai ilmatilan puhtautta mittaavaa laitetta. Me epäilimme ensimmäisenä säätukiasemaa, Traficomin radioverkkoasiantuntija Markku Laasonen kertoo.

Mittalaite ohjasi tiimiä kohti kaupungintaloa. Laasonen, radiotarkastusasiantuntija Jouni Kultanen sekä Mikko Rönö kulkivat mittalaitteiden kanssa ympäristössä häiriötaajuuden perässä.

– Kiersimme hetken kaupungintaloa ympäri. Teimme sitten kierroksen sisällä ja sieltähän se syy sitten selvisi, Kultanen selittää.

Autojen lukituksia häiritsi kaupungintalon valtuustosalissa sijaitsevat äänestysnapit. Äänestyssysteemi toimii langattomasti, ja se oli jäänyt lähettämään samaa taajuutta, mitä jotkut autojen avaimet käyttävät.

– Häiriintynyt taajuusalue oli hyvin kapea. Häiriö poistui, kun äänestyslaite sammutettiin ja käynnistettiin uudelleen. Olimme myös yhteydessä laitetoimittajaan ja yhteistyö heidän kanssaan sujui sujuvasti, Mikko Rönö kertoo.

Radiohäiriötiimi selvitti ongelman kahdessa tunnissa. Asiantuntijoiden mukaan häiriö olisi voinut teoriassa olla mikä tahansa vikaantunut laite, esimerkiksi vaikka torin parkkipaikan laidalla sijaitseva parkkimaksulaite.

– Tällaisia tulee vastaan vaihtelevasti, tyypillisemmin selvitämme mobiiliverkkohäiriöitä. Emme ihan aina lähde selvittämään radiohäiriön syytä paikanpäälle. Se riippuu ongelman laajuudesta, kestosta ja hieman sen sijainnistakin, Laasonen kertoo.

Traficom selvittää radiohäiriöitä tärkeysjärjestyksessä niin, että hätä- ja turvallisuusliikenteen radiohäiriöt ovat aina etusijalla.

Uusimaan uutisoiman jutun (UM 3.8.) perusteella Traficomille tuli kaksi ilmoitusta lukitushäiriöstä, jonka vuoksi he lähtivät selvittämään asiaa.

Torilla työskentelevä kauppias huikkasi, ettei malta odottaa, että syy selviää heillekin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Juhlavuoden hanke käynnissä – Brunberg Oy:n uudesta tehtaanmyymälästä tulee suklaanvärinen
 2. Itä-Uusimaa sai lähes 3 miljoonaa valtionavustusta kahteen alueelliseen sote-hankkeeseen – "Monenlaista hyötyä riippumatta siitä, toteutuuko sote-uudistus"
 3. Porvoon poliisiampuminen siirtymässä syyteharkintaan – Konkreettisessa vaarassa oli kahdeksan poliisia – tutkinnanjohtaja: "Toivottavasti tämä ei ole uusi normaali"
 4. Porvoon antamat sote-rukkaset eivät tulleet Askolalle yllätyksenä – lähipalvelujen menetys kaihersi päättäjiä
 5. Leikkipuisto purettiin – uudet suunnitelmat eivät ole lähiasukkaiden mieleen
 6. Rankkasade valutti vettä Porvooseen koko kuukauden edestä yhdessä päivässä
 7. Porvoon Energia vetäytyy Loviisasta – myy kaukolämpöliiketoiminnan CapManille
 8. Nuori huimapää Jami Heiman siirtyi piikkipaikalle – Cartingin vauhti on hurjaa ja kisat kovaa taistelua
 9. Mielipide: Pyöräkaistalla ohjataan pyöräilijöitä pois kävelijöiden joukosta
 10. Kolumni, Mika Laurila: Likiliikkuja on todellinen urheilusankari
 11. Laitilalla ja kumppaneilla on Porvoon Taidetehtaalla tarjolla revyyllinen dragtaidetta ja sketsiviihdettä jo heinäkuun lopulla
 12. Minä ja Suomenlahti: Tallenna ikimuistoinen hetki Suomenlahdelta – lähetä kuva toimitukseen ja osallistu kilpailuun
 13. Pelastusrengas kolmelle rannalle lahjoituksena – Muista hätätapauksessa HRAP-sääntö
 14. Seiska: Pääministeri Sanna Marinin isä on kuollut
 15. Korona ei pysäytä kaupungistumista, mutta voi hidastaa kaikkea muuttoliikettä, asiantuntija arvioi – "Julkisessa keskustelussa ovat hirveän paljon tunteet ja toiveet pinnalla"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.