Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talot kertovat: | Natalia Linsén oli aikaansa edellä

Vanhojen seinien sisäpuolelle kätkeytyy lukemattomia tarinoita. Talot kertovat -sarjassa lähdetään aikamatkalle menneisyyteen.

Vuorikadun varrella sijaitseva vihreä talo sulautuu naapureihinsa, eikä kukkoile yhtään, vaikka aihetta olisi. 1807 rakennetussa talossa asui 115 vuoden ajan virkamiehiä kuten tullivirkamies ja lehtoreita. Taloa on kutsuttu usein Linsénin taloksi siinä aikoinaan asuneen säveltäjä Gabriel Linsénin mukaan.

– Oikeastaan taloa pitäisi kutsua Boreniuksen taloksi. Gabriel Linsén tuli taloon avioliiton kautta, eikä hän omistanut sitä koskaan, Porvoon museon museolehtori Hannele Tenhovuori kertoo.

Talon seinien sisäpuolella on luotu muun muassa Porvoon suomalainen seura 1881. Itsensä Aleksis Kiven läheinen ystävä Albert Forssell sai houkuteltua jopa ruotsinkielisistä kodeista nuoria miehiä mukaan keskustelupiiriin.

– Vuorikadun talossa asunut lehtori, myöhemmin Porvoon lukion rehtori Ferninand Borenius ryhtyi seuran puheenjohtajaksi ja loi kulttuurimaineen tontilleen, Tenhovuori kertoo.

Kyseinen Borenius oli Natalia Linsénin isä. Natalia (1844–1919) puolestaan oli aikansa edelläkävijä, voimakastahtoinen nainen, joka teki eikä meinannut.

– Natalia hankki jo tyttösenä Porvoon ensimmäisen ompelukoneen, kertoo 55 vuotta Porvoossa oppaana toiminut Benita Ahlnäs

Natalian veljen kerrotaan inhonneen koneen raksutusta ja sanoneen, ettei ikinä mene naimisiin naisen kanssa, joka ajelee ompelukoneella. Natalia vastasi muusikkoveljelleen, ettei koskaan tule menemään naimisiin miehen kanssa, joka vinguttaa viulua!

Nuori ja ujo, mutta varsin kuuluisaksi tullut säveltäjä Gabriel Linsén asui viereisellä kadulla ja katseli hieman salaa puutarhan syreenimajassa usein istuskellutta Nataliaa.

– Lopulta Gabriel jätti Natalialle pienen kirjelapun, jossa hän ehdotti tapaamista laulunsa sanoin. Natalia vastasi myöntävästi ja pian he menivät naimisiin, Ahlnäs kertoo.

Natalia Boreniuksesta tulisi viulistin vaimo ja hänen veljensä nai tietysti ahkeran ompelijan.

Gabriel Linsén muutti Nataliansa luo Boreniuksen taloon asumaan. Pienellä opettajan ja urkurin palkalla ei aina tahtonut tulla toimeen, eivätkä sävellystyötkään vielä tuottaneet. Natalia halusi osallistua perheen elatukseen ja haaveili valokuvauksesta. Gabriel järjesti hänelle mahdollisuuden lähteä vuodeksi Viipuriin opiskelemaan, mikä oli tuohon aikaan tavatonta perheenäidille.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Natalia Linsénistä tuli yksi Suomen ensimmäisistä naisvalokuvaajista. Hän ikuisti uutterasti 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun Porvoota kuviinsa.

– Aikalaiset kyllä arvostivat hänen kuvaustaitojaan. Sen voi lukea esimerkiksi hänestä kirjoitetusta muistokirjoituksesta vuodelta 1919. Mutta ehkäpä nykyään arvostamme hänen kuviaan nimenomaan oman aikansa dokumentoijana, mikä ei ehkä 1900-luvun alussa tuntunut niinkään olennaiselta, Tenhovuori toteaa.

Gabriel Linsén on saanut Porvoosta muun muassa oman puiston. Missä on edistyksellisen Natalian muistomerkki?

Aiemmin mainittu Porvoon suomalainen seura oli sammunut 1890. Myöhemmin sanomalehti Uusimaankin perustanut Vihtori Peltonen eli Johannes Linnankoski herätti sen henkiin 1896. Mutta se on jo toinen tarina.

Kaikki Talot kertovat -sarjassa julkaistut artikkelit on sijoitettu alla olevaan karttaan. Klikkaa taloa, niin pääset lukemaan jutun sekä liikkumaan helposti tarinasta toiseen.