Autojen lukitus saattaa temppuilla Porvoon torilla – Toimi näin, jos keskuslukitus ei toimi

Christoffer Lindberg tietää viidestä kymmeneen tapausta, jossa auton lukitus on temppuillut torilla. Juha Perämäki

Anniina Virtanen

Porvoon torin läheisyydessä tapahtuu kummia. Porvoolaismies oli kaksi viikkoa sitten pysäköidyt autonsa torin laidalle kaupungintalon edustalla olevaan parkkiin. Mies oli laittanut ovet lukkoon, mutta kun hän palasi autollensa, keskuslukitus ei avannutkaan ovien lukkoja.

Mies ei ole ainoa, vaan tapauksia on enemmänkin. Hän kuuli, kuinka nainen oli joutunut menemään takaluukun kautta sisään, koska sähköinen lukitusjärjestelmä ei toiminut.

Torilla vihanneksia myyvä Christoffer Lindberg tietää noin kymmenen tapausta kuukauden ajalta, jossa auton keskuslukitus ei ole toiminut.

– Hinausauto kävi tuossa toissapäivänä hinaamassa yhden auton pois, koska sen ovet eivät auenneet, Lindberg kertoo.

Hän ei ole ennen havainnut vastaavaa torilla tai muuallakaan. Rauhankadulla lukitukset tuntuvat toimivan, mutta esimerkiksi Raatihuoneenkadulla enää ei.

Porvoon Autopalvelun Tomi Vilenius kertoo, että hänen äitinsä pysäköi taksitolpan viereen kaksi viikkoa sitten, eikä saanut autoaan käyntiin avaimettomalla käynnistyksellä.

– Häiriö toistui seuraavalla viikolla samassa paikassa, eli kyseessä ei voinut olla sattumaa. Tutkimme auton, eikä siitä löytynyt mitään vikaa, Vilenius kummastelee.

Mikä torilla aiheuttaa häiriöitä? Porvoon sähkö ei osannut kertoa, mistä häiriöt voisivat johtua. Käyttöpäällikkö Mikael Hämäläinen löysi kuitenkin vastaavanlaisen tapauksen Lahdesta vuonna 2013. Silloin autojen keskuslukituksia häiritsi radioamatöörikerhon toistin, koska se toimi lähes samalla taajuudella kuin autojen avainten taajuudet.

Voimme siis ottaa foliohatut pois päästämme, sillä häiriöihin on löytynyt todennäköinen syy.

– Syynä voi olla mahdollisesti radiohäiriö, vastaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin radiotarkastusasiantuntija Jukka Pihonen

Pihoselle on tullut silloin tällöin vastaan tapauksia, joissa autojen langaton keskuslukitus on häiriintynyt. Monesti häiriöt voivat olla hyvinkin paikallisia, kuten Porvoon tapauksessa.

– Autojen keskuslukitukset käyttävät yhteiskäytössä olevaa taajuutta. Jokin muu samalla taajuudella toimiva laite voi häiritä autojen keskuslukituksia, hän sanoo.

Pihonen arvelee, että tässä tapauksessa syynä voisi olla jokin vikaantunut lyhyen kantaman radiolaite, kuten esimerkiksi kotitalouden käytössä oleva langaton sääasema, langaton ovikello tai autotallin oven kauko-ohjaus. Nämä voivat vikaantuessaan jäädä lähettämään jatkuvasti ja häiritä muiden laitteiden toimintaa sillä alueella. Usein nämä laitteet ovat paristokäyttöisiä ja ongelma häviää, kun häiriön aiheuttava laite lopulta sammuu.

Jos auton keskuslukitus ei toimi kuten pitäisi, avain kannattaa viedä lähelle tuulilasin alareunaa, missä lukituksen vastaanotin yleensä sijaitsee.

Autojen kauko-ohjatut lukitusjärjestelmät häiriintyvät helposti, jos lähialueella on samalla taajuusalueella muita radiosignaaleja, kerrotaan Traficomin nettisivuilla.

– Radiohäiriöistä voi ilmoittaa meidän nettisivuilta löytyvällä lomakkeella. Radiohäiriöt selvitetään niiden prioriteetin mukaan, tärkeimpinä ovat hätä- ja turvallisuusliikenteeseen liittyvät radiohäiriöt. Suurin osa radiohäiriöilmoituksista ratkeaa neuvonnalla, Pihonen kertoo.

Joskus viestintäviraston on käytävä paikan päällä, jotta häiriönlähde saadaan paikallistettua mittalaitteilla.

Traficom ohjeistaa etsimään häiriösignaalia poistamalla paristot tai käyttöjännite epäillystä häiriön aiheuttajasta, jonka jälkeen seurataan vaikutusta keskuslukituksiin.

Toistaiseksi jää mysteeriksi, mistä torin häiriöt johtuvat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.