Heinäkuun alussa satoi koko kuukauden edestä - helteinen kesäkuu vaihtui hyytävään keliin

Heinäkuun alku on ollut Porvoossa erittäin sateinen. Sadetta kertyi heinäkuun ensimmäisen kahdeksan päivän aikana 67,2 millimetriä, joka on poikkeuksellisen suuri määrä. Juha Perämäki

Elina Korhonen

Porvoossa satoi heinäkuun alussa poikkeuksellisen paljon.

Heinäkuun kahdeksan ensimmäisen päivän sademäärä oli suurempi kuin koko heinäkuun pitkän ajan keskiarvo.

Ilmatieteenlaitoksen meteorologin Niina Niinimäen mukaan sadetta on kertynyt Harabackan havaintoasemalla yhteensä 67,2 millimetriä 1.– 8. heinäkuuta välisenä aikana.

Kun koko heinäkuun sademäärän pitkän ajan keskiarvo Porvoossa on ollut 63 millimetriä, heinäkuun alun sademäärän voi sanoa olevan poikkeuksellinen.

Kahdeksan ensimmäisen päivän sademäärä on poikkeuksellisen suuri, jos heinäkuun alun sademääriä tarkastellaan vuosikymmeniä taaksepäin.

Ilmatieteen laitoksen meteorologin Niina Niinimäen mukaan vuodesta 1965 lähtien tähän päivään asti tarkasteltuna Porvoota koskevista tilastoista ei löydy yhdeltäkään heinäkuun alusta näin suurta sademäärää.

Niinimäen mukaan toiseksi eniten heinäkuun ensimmäisen kahdeksan päivän aikana on satanut Porvoossa vuonna 2002, jolloin satoi 49,3 millimetriä.

Kolmanneksi suurin lukema vastaavalta ajanjaksolta on vuodelta 1996, jolloin satoi 46,7 millimetriä.

Porvoon havaintoaseman sijainti on tosin vaihtunut näiden vuosikymmenten aikana Bengtsbystä Harabackaan.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Porvoon Harabackan havaintoasemalla satoi 1.– 8. heinäkuuta välisenä aikana koko Suomessa neljänneksi eniten.

Vielä Porvoonkin sademääriä isommat lukemat on saatu Niinimäen mukaan heinäkuun kahdeksan ensimmäisen päivän aikana Lappeenrannasta, Savonlinnasta sekä Helsingistä.

Porvoossa heinäkuun suurin vuorokauden aikana kertynyt sademäärä mitattiin Harabackan havaintoasemalla 2. heinäkuuta, jolloin satoi yhteensä 23 millimetriä.

Ero kesä- ja heinäkuun välillä oli poikkeuksellisen suuri, sillä kesäkuu oli kuiva ja lämmin ja heinäkuu kolea ja sateinen.

Kesäkuussa Porvoossa satoi keskimääräistä vähemmän. Koko kesäkuussa sadetta kertyi vain 22,1 millimetriä. Niinimäen mukaan tämä oli vain kolmannes tavanomaisesta määrästä.

Toukokuu sitä vastoin oli erittäin sateinen, kun koko kuukauden sademäärä, 64,1 millimetriä, oli Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Porvoossa puolitoistakertainen tavanomaiseen verrattuna.

Tämän vuoden huhtikuussa puolestaan satoi tavallista vähemmän.

Helteet väistyivät heinäkuun alussa Porvoosta ainakin toistaiseksi, vaikka maanantaina 1. heinäkuuta lämpötila nousikin vielä hellelukemiin, 25,9 asteeseen.

Tämän jälkeen lämpötilat ovat laskeneet 20 asteen tienoille ja sen alle.

Ilmatieteen laitoksen ennusteiden mukaan myöskään lähipäivinä lämpötilat eivät näyttäisi yltävän Porvoossa hellelukemiin, vaan jäävät alle kahteenkymmeneen asteeseen.

Tähän mennessä heinäkuu on ollut lämpötiloiltaan hyvin erilainen verrattuna menneeseen kesäkuuhun.

Pelkästään kesäkuussa hellepäiviä oli Porvoossa kahdeksan, mikä on Niinimäen mukaan keskimääräistä reilusti enemmän.

Myös koko kesäkuun keskilämpötila, 17,6 astetta, oli Niinimäen mukaan 2–3 astetta pitkän ajan keskiarvon yläpuolella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.