Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vapaaehtoistyö houkutti Parmasta Porvooseen – Saparomäen eläinten turvakodin rakennustyöt etenivät kansainvälisin voimin

Ensimmäinen sateinen päivä iski vasta, kun vapaaehtoistyöleiri oli kestänyt Porvoon Saparomäessä jo yli viikon.

Silti kunnostus- ja rakennustyöt jatkuivat viime torstaina eläinten turvakodin pihapiirissä harmaasta säästä huolimatta.

Italian Parmasta kotoisin oleva 20-vuotias Nicole Galloni vietti Porvoon Saksalassa sijaitsevassa Saparomäessä reilun viikon. Saparomäen vapaaehtoistyöleiri oli Gallonin ykkösvalinta hänen etsiessään projektia, johon osallistua.

– Pidin tästä projektista ja tästä ideasta, että kunnioitetaan eläimen elämää.

Myös veganismi kiinnosti Gallonia.

Leirillä syötiin ainoastaan vegaanista ruokaa, ja Galloni kertoo saaneensa leiriltä kaipaamaansa tukea ja neuvoja siihen, kuinka voi elää käyttämättä eläinperäisiä tuotteita.

Vielä rakenteilla oleva Saparomäen eläinten turvakoti on entisille tuotantoeläimille tarkoitettu loppuelämän koti.

Ensimmäiset eläimet muuttivat tilalle keväällä.

Kanalassa kuopsuttelevat Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistyksen kautta Saparomäkeen saapuneet kanat.

Rahaa eläinsuojan rakentamiseen on kerätty tänä vuonna muun muassa joukkorahoituksella.

Kansainvälisen vapaayhteistyö ry:n kautta Porvooseen tulleet leiriläiset pystyttivät leirin aikana rakennustelineitä pihaan rakennettavaan eläinsuojaan. Eläinsuojarakennukseen on tulossa sen valmistuttua lampola, possula sekä kanala.

Lisäksi leiriläiset ovat muun muassa raivanneet pihaa ja maalanneet eläinsuojaan tulevia ulkopaneeleja. Työpäiviin on kuulunut myös purkamista, jonka vuoksi reissuja kaatopaikalle on kertynyt leirin aikana useita.

Yksi mieluisimmista työtehtävistä oli Gallonin mukaan turvakodissa majailevien kanojen hoito. Joka aamu leiriläisten vaihtoivat vuorollaan turvakodissa asuvilta kanoilta veden sekä siivosivat kanalan.

– Ne olivat niin uteliaita siitä, mitä teen, Galloni naurahtaa.

Leiri käynnistyi 18. kesäkuuta ja kesti noin 1,5 viikkoa. Osallistujat tulivat Italian lisäksi muun muassa Venäjältä, Slovakiasta ja Unkarista.

Kaiken aherruksen lisäksi leiriläiset ehtivät myös muun muassa saunoa, laittaa ruokaa yhdessä ja kierrellä ihailemassa Porvoota.

Gallonia on viehättänyt Suomessa etenkin luonnonläheisyys. Kaupungista ei tarvitse mennä minnekään tai ainakaan kauas, jotta pääsee luontoon.

– Se on kaikkialla.

Vaikka Galloni ei vapaaehtoisleirin aikana näe turvakotia valmiina, hän kertoo olevansa tyytyväinen siitä, että on ollut projektissa mukana ja tehnyt oman osansa.

Hän toivoo, että eläinten turvakoti tuo ihmisille tietoutta siitä, että eläinten asemassa on vielä parannettavaa.

Mikäli eläinten turvakodin rakentamisessa auttaminen kiinnostaa, Saparomäen perustajan Eveliina Lundqvistin mukaan vapaaehtoiseksi voi päästä heinä–elokuussa sen mittaiseksi ajaksi kuin itselle sopii.

Eläinten turvakotiin voi tutustua lisää Saparomäen verkkosivuilla saparomaki.fi ja Saparomäen Facebook-sivulla ja Instagram-tilillä.