Laki vaatii palveluksen tai rangaistuksen – totaalikieltäytyjillä alkamassa toinen kierros

Siviilipalvelusjohtaja Mikko Reijonen on lähettänyt uusia palvelukseenastumismääräyksiä Helsingin hovioikeuden tuomitsematta jättämille totaalikieltäytyjille. Samu Karvala

Samu Karvala

Vaikka Helsingin hovioikeus on lainvoimaisilla tuomioilla hylännyt jo pariin kymmeneen totaalikieltäytyjään kohdistuneet syytteet ja antanut vapauttavan tuomion, eivät nämä henkilöt ole vapautuneet kansalaisvelvollisuudestaan.

Siviilipalvelusjohtaja Mikko Reijonen on siviilipalveluslain 79 pykälän mukaan joutunut antamaan rangaistukseen tuomitsemattomille uuden palvelukseenastumismääräyksen.

– Kieltäytyminen johtaa poliisitutkintaan, Reijonen kertoo.

Kihlakunnansyyttäjä Maren Salvesén Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastosta vahvistaa asian.

– Uudelle kierrokselle tulevat näin ollen kutakuinkin kaikki ennen 1.4.2019 kieltäytyneet, koska heitä koskevat syytteet on säännönmukaisesti hylätty oikeudessa, Salvesén arvioi.

Salvesénin arvion mukaan ensimmäiset ”toisen kierroksen” kieltäytyjien jutut ovat juuri tulleet poliisilta syyttäjien käsiteltäväksi. Oikeuteen niitä ei ole vielä viety.

Reijosen mukaan tämä toinen kierros on ollut hänen jututtamiensa totaalikieltäytyjien tiedossa. Suurelle yleisölle on voinut muodostua kuva, että vapauttavan tuomion saaminen on merkinnyt prosessin päättymistä.

Poikkeuksena on todettava, että henkilö on palvelusvelvollinen vain sen vuoden loppuun, jona hän on täyttänyt 30 vuotta.

Helsingin hovioikeus teki helmikuussa 2018 ratkaisun, joka horjutti hetken ajan Suomen asevelvollisuusjärjestelmää.

Ratkaisun mukaan siviilipalveluksesta vakaumuksensa vuoksi kieltäytynyttä miestä ei voinut tuomita rangaistukseen, koska hän olisi silloin eriarvoisessa asemassa Jehovan todistajien kanssa, jotka oli erillislailla vapautettu palveluksesta.

Ratkaisu lisäsi tuntuvasti totaalikieltäytyjien määrää, mutta käynnisti myös prosessin, joka johti ”porsaanreiän” tukkimiseen. Tämä tapahtui 1. huhtikuuta 2019, kun Jehovan todistajien yli 30 vuotta voimassa ollut erillislaki kumottiin. Näin ollen kaikki suomalaiset nuoret miehet ovat jälleen samalla viivalla.

Vielä tammi–maaliskuussa siviilipalveluksesta kieltäytyneistä tehtiin 53 rikosilmoitusta. Näitä juttuja käsitellään Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa pitkälle syksyyn ja niistä on odotettavissa vapauttavat tuomiot.

– Huhtikuun alun jälkeen on ilmennyt enää vain yksittäisiä palveluksesta kieltäytymisiä, Reijonen toteaa.

Huhtikuun alun jälkeen myös arviolta 600–700 nuorta miestä on joutunut aivan uuteen elämäntilanteeseen. 18–28-vuotiaat Jehovan todistajat eivät olekaan enää vapautettuja asevelvollisuudesta.

– Käytyjen keskustelujen perusteella suurin osa heistä hakeutuu siviilipalvelukseen. Tämän vuoden aikana hakemuksia tulee paljon, mutta tilanne normalisoituu tulevina vuosina, Reijonen arvioi.

Huhti–toukokuussa siviilipalvelushakemusten määrä ylitti 700:n rajan, joista huomattava osa on Jehovan todistajia.

– Jehovan todistajien koulutusjakso menee samalla lailla kuin kaikkien muidenkin.

Uusi piikki tulossa

Siviilipalveluksen hakijamäärät olivat suurimmillaan 2010-luvun alussa, jolloin luku nousi 2 600:n tuntumaan. 

Jehovan todistajien vapautuslain kumoamisen jälkeen hakijamäärän arvioidaan nousevan 2 300:n paikkeille, kun luku on viime vuosina ollut alle 2 000.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.