Ekologisella pyörämatkalla jaetaan tietoa ja verkostoidutaan

Välikadun alkupää täyttyy tiistaiaamupäivästä kaksipyöräisistä ja iloisesta puheensorinasta. Kyseessä on noin 25 hengen joukko kirjastofillaristeja, jotka ovat lähteneet maanantaina liikkeelle Lahdesta.

Kirjastolaiset hyppäsivät pyörän selkään Cycling for Libraries (suomeksi kirjastofillarointi) -hengessä tutustuttuaan ensin Lahden kaupunginkirjastoon. Matkalla Lahdesta Porvooseen porukka vieraili Orimattilan ja Pukkilan kirjastoissa sekä Johannes Linnankosken kotimuseossa ja taidekahvila Terehtöörissä Vakkolassa. Porvoossa pyöräilijät tutustuivat kaupunginkirjastoon, vanhaan kaupunkiin ja Borgå Gymnasiumin kirjastoon.

Kirjastofillaroinnin idea on lähtenyt suomalaisesta keksinnöstä nimeltä Cycling for Libraries, joka on levinnyt useisiin maihin.

Kansainvälisiä kirjastofillarointeja on järjestetty useina vuosina. Jopa 100 henkeä keränneitä fillariretkiä on tehty muun muassa Kööpenhaminasta Berliiniin.

Päiväkohtaisesti Suomen retkellä pyöräilykilometrejä on pisimmillään päivässä kertynyt 80–100 kilometriä. Tahti on rauhallinen ja mukana on myös huoltoauto.

Ajatuksena on, että pyöräillessä kollegat voivat keskenään pohtia päivänpolttavia kirjastokysymyksiä. Teemana on jakamis- ja kiertotalouden edistäminen. Yhteisellä ekologisella pyöräilymatkalla on tilaisuus jakaa tietoa, ajatuksia ja ideoita.

– Tämä on kirjastolaisten kesken suosittu tapahtuma. Itse olen ollut kolmesti mukana. Tämä on ensimmäinen varsinainen Suomessa järjestetty kirjastofillarointi. Pyöräily on mitä parhain tapa liikkua ja verkostoitua, ryhmän vetäjä, Porvoon kaupunginkirjastossa työskentelevä Leila Juusola kuvailee.

Euroopassa järjestetyt tapahtumat ovat olleet 10-päiväisiä. Suomessa nyt poljetun kolmipäiväisen 10 kirjastoa kattavan retken on tarkoitus olla suuntaa antava ajatukselle isommasta kansainvälisestä kirjastofillarointitapahtumasta Suomessa.

AKE (kirjastojen alueellinen kehittämistehtävä) oli mukana sponsoroimassa matkantekoa. Opetus- ja kulttuuriministeriön viime vuonna voimaan tulleen asetuksen myötä nimettiin yhdeksän AKE:a hoitavaa kirjastoa. Uudenmaan kunnista vastaava Porvoon kaupunginkirjasto on yksi niistä.

Retkellä oli osallistujia Uudeltamaalta sekä yksi Oulusta ja yksi Kuopiosta. Yksi osallistujista oli Espoon kaupunginkirjastossa työskentelevä Lauri Holopainen, joka on tutustunut kirjastoihin jo viidessä kansainvälisessä pyöräilytapahtumassa.

Miehen on ajanut polkupyörän selkään halu tutustua kansainvälisesti kollegoihin ja heidän arvoihinsa. Tällä kertaa häneen tekivät vaikutuksen erityisesti Pukkilan kirjasto ja Porvoon kaupunginkirjasto.

Holopaisen mukaan kansalliset kirjaston kävijäluvut kasvamassa. Hän näkee sekä vanhat että modernit kirjastot merkityksellisinä alan kehityskaaressa. Kirjastoihin on tullut uutta käyttäjäkuntaa.

– Aikaisemmin kirjastojen käyttöaste sidottiin taloustilanteeseen. Nykyään ne houkuttelevat laajempaa yleisöä. Tiedon ja kirjaston käyttökokemus muuttunut. Perinteiset kirjastot ovat luoneet tärkeää pohjaa. On hyvä olla vaihtoehtoista pohjaa myös uudelle kirjastokulttuurille, Holopainen summaa.

Porvoosta fillariporukka suuntasi Nikkilän ja Keravan kirjastoihin sekä Tuusulan pääkirjastoon, jossa oli tarkoitus myös yöpyä.

Matka jatkuu keskiviikkona Helsingin Myyrmäen ja Espoon Sellon kirjastoihin. Kiertue huipentuu keskiviikkoiltana päätöstilaisuuteen keskustakirjasto Oodissa Helsingissä.

Kirjastofillarointi

Kirjastofillaroinnin idea on lähtenyt alun perin liikkeelle suomalaisesta keksinnöstä nimeltä Cycling for Libraries. Mace Ojalan ja Jukka Pennasen ideoima Cycling for Libraries on levinnyt useisiin eri maihin.

Kansainvälisiä kirjastofillarointeja on järjestetty useina vuosina. Kirjastofillaroinnit ovat hyvin suosittuja. Jopa 100 henkeä keränneitä fillariretkiä on tehty muun muassa Tanskassa Kööpenhaminasta Saksaan Berliiniin, Ranskassa Montpellieristä Lyoniin, Yhdysvalloissa, Norjassa, Venäjällä, Latviassa, Sveitsissä sekä Alankomaissa Amsterdamista Belgiaan Brysseliin.

Ideana on, että pyöräillessä kirjastoalan kollegat ja kirjastoja rakastavat ympäri maailmaa voivat keskenään pohtia päivänpolttavia kirjastokysymyksiä.

Teemana on jakamis- ja kiertotalouden edistäminen. Yhteisellä ekologisella pyöräilymatkalla on tilaisuus jakaa tietoa, ajatuksia ja ideoita. Pyöräileminen on myös oiva tapa pitää samalla huolta omasta kunnosta.

Kirjastofillarointiin voi tutustua esimerkiksi osoitteessa https://uudenmaankirjastot.fi/kirjastofillarointi/ ja http://www.cyclingforlibraries.org/ sekä Cycling for Librariesin Facebook-sivuilla.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut