Tiesitkö tämän? Huussissa istuinreikä ja saavi -viritys mökillä on laiton

Vessoista iso osa on vielä perinteisiä, vaikka moni haavailee pääsevänsä eroon kielletystä reikä ja saavi -yhdistelmästä. Tiina Kuusisalo

toimitus

Suomalaisten mökkien pääasiallisin käymälä on edelleen ulkohuussi, ilmenee Biolanin teettämästä kuluttajakyselystä.

Ulkohuussiin haaveillaan kompostoivasta käymälästä. Kuivakäymälöiden ekologisuus ja edullisuus vesivessaan verrattuna houkuttavat mökkiläisiä. Mökin sisävessaksi suomalaiset haluavat polttavan käymälän.

Vesivessa löytyy tällä hetkellä joka viidenneltä mökiltä.

WC-ratkaisuja, kuten kuivakäymäliä valmistavan Biolanin kysely toteutettiin lokakuussa 2018 ja siihen vastasi 1508 suomalaista.

Ulkohuussi kuuluu suomalaiseen mökkeilyyn. Suomessa on yli 500 000 kesämökkiä, ja mökkeilijöistä 76 prosenttia tekee tarpeensa ulkohuussissa.

Kaikista ulkohuusseista 57 prosenttia on päivitetty nykyaikaan. Niihin on siis asennettu joko kompostoiva käymälä tai kuivikekäymälä.

Silti yhä isossa osassa huusseja on vain perinteinen reikä ja korkeintaan saavi istuinreiän alla.

Käymäläjätteen käsittelyä säätelee jätelaki, jonka mukaan huussista ei saa päätyä jätöksiä tai nesteitä maaperään. Siksi perinteinen huussi, jossa on vain istuinreikä ja jätöksille avoin tila, on kielletty. Myöskään pohjasta rei’itetty saavi ei täytä nykynormeja.

Biolanin asiantuntija Riikka Kerttula nostaa esille ulkohuussin käyttömukavuuden. Se nousee, kun käymälä uudistetaan.

– Nykyaikaiset kuivakäymälät ovat helppokäyttöisiä ja hajuttomia. Etenkin tyhjennysvaiheessa huomaa eron, kun enää ei tarvitse varata miestä väkevämpää tyhjennyskaveriksi. Ja kukapa haluaisi altistaa mökkipihaansa ja pohjavesiä huussin ravinnekuormitukselle, Kerttula lisää.

Vastanneista peräti 97 prosenttia pitää kuivakäymälää ekologisena. Liki yhtä moni arvostaa sitä, että sen ravinteet voidaan kierrättää omaan puutarhaan. 91 prosentille kuivakäymälä on järkevin valinta mökille.

Joka toinen ottaisi sen myös vakituiselle asunnolle.

– Kaikilla mökeillä ei ole juoksevaa vettä, saati kunnallistekniikkaa. Siksi on kallista ja monesti jopa mahdotonta rakentaa vesivessa. Eikä siinä olisi järkeäkään. Vanhaan mökkiin on edullista saneerata nykyaikaan kuivakäymälällä, jollainen ei tarvitse edes rakennuslupaa, Kerttula muistuttaa.

Mökkiläisistä vastanneista 54 prosentin ykköstoive on kompostoiva kuivakäymälä ulkohuussiin. Joka kymmenes valitsisi polttavan käymälän sisälle ja lähes yhtä moni haaveilee kompostoivasta käymälästä sisälle.

Vesivessa on toivelistalla sijalla neljä polttokäymälän ja kompostoivan sisäkäymälän jälkeen.

– Yllättävää, että mökille ykköstoive on edelleen ulkohuussi. Sen sijaan vesivessan suosion laantuminen mökkikäymälänä on ollut näkyvissä, Kerttula toteaa.

Polttokäymälä ei vaadi vesiliittymää tai viemäröintiä. Koska siitä ei synny jätevesiä, riittää kiinteistöllä harmaiden vesien puhdistus, joka on huomattavasti helpompaa ja edullisempaa kuin mustien vesien käsittely.

– Polttokäymälä tyhjennys on myös helppoa, kun viikossa kertyy noin kahvikupillinen tuhkaa, jonka voi ripotella vaikka puutarhaan, Riikka Kerttula opastaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut