Tiesitkö tämän? Huussissa istuinreikä ja saavi -viritys mökillä on laiton

Vessoista iso osa on vielä perinteisiä, vaikka moni haavailee pääsevänsä eroon kielletystä reikä ja saavi -yhdistelmästä. Tiina Kuusisalo

toimitus

Suomalaisten mökkien pääasiallisin käymälä on edelleen ulkohuussi, ilmenee Biolanin teettämästä kuluttajakyselystä.

Ulkohuussiin haaveillaan kompostoivasta käymälästä. Kuivakäymälöiden ekologisuus ja edullisuus vesivessaan verrattuna houkuttavat mökkiläisiä. Mökin sisävessaksi suomalaiset haluavat polttavan käymälän.

Vesivessa löytyy tällä hetkellä joka viidenneltä mökiltä.

WC-ratkaisuja, kuten kuivakäymäliä valmistavan Biolanin kysely toteutettiin lokakuussa 2018 ja siihen vastasi 1508 suomalaista.

Ulkohuussi kuuluu suomalaiseen mökkeilyyn. Suomessa on yli 500 000 kesämökkiä, ja mökkeilijöistä 76 prosenttia tekee tarpeensa ulkohuussissa.

Kaikista ulkohuusseista 57 prosenttia on päivitetty nykyaikaan. Niihin on siis asennettu joko kompostoiva käymälä tai kuivikekäymälä.

Silti yhä isossa osassa huusseja on vain perinteinen reikä ja korkeintaan saavi istuinreiän alla.

Käymäläjätteen käsittelyä säätelee jätelaki, jonka mukaan huussista ei saa päätyä jätöksiä tai nesteitä maaperään. Siksi perinteinen huussi, jossa on vain istuinreikä ja jätöksille avoin tila, on kielletty. Myöskään pohjasta rei’itetty saavi ei täytä nykynormeja.

Biolanin asiantuntija Riikka Kerttula nostaa esille ulkohuussin käyttömukavuuden. Se nousee, kun käymälä uudistetaan.

– Nykyaikaiset kuivakäymälät ovat helppokäyttöisiä ja hajuttomia. Etenkin tyhjennysvaiheessa huomaa eron, kun enää ei tarvitse varata miestä väkevämpää tyhjennyskaveriksi. Ja kukapa haluaisi altistaa mökkipihaansa ja pohjavesiä huussin ravinnekuormitukselle, Kerttula lisää.

Vastanneista peräti 97 prosenttia pitää kuivakäymälää ekologisena. Liki yhtä moni arvostaa sitä, että sen ravinteet voidaan kierrättää omaan puutarhaan. 91 prosentille kuivakäymälä on järkevin valinta mökille.

Joka toinen ottaisi sen myös vakituiselle asunnolle.

– Kaikilla mökeillä ei ole juoksevaa vettä, saati kunnallistekniikkaa. Siksi on kallista ja monesti jopa mahdotonta rakentaa vesivessa. Eikä siinä olisi järkeäkään. Vanhaan mökkiin on edullista saneerata nykyaikaan kuivakäymälällä, jollainen ei tarvitse edes rakennuslupaa, Kerttula muistuttaa.

Mökkiläisistä vastanneista 54 prosentin ykköstoive on kompostoiva kuivakäymälä ulkohuussiin. Joka kymmenes valitsisi polttavan käymälän sisälle ja lähes yhtä moni haaveilee kompostoivasta käymälästä sisälle.

Vesivessa on toivelistalla sijalla neljä polttokäymälän ja kompostoivan sisäkäymälän jälkeen.

– Yllättävää, että mökille ykköstoive on edelleen ulkohuussi. Sen sijaan vesivessan suosion laantuminen mökkikäymälänä on ollut näkyvissä, Kerttula toteaa.

Polttokäymälä ei vaadi vesiliittymää tai viemäröintiä. Koska siitä ei synny jätevesiä, riittää kiinteistöllä harmaiden vesien puhdistus, joka on huomattavasti helpompaa ja edullisempaa kuin mustien vesien käsittely.

– Polttokäymälä tyhjennys on myös helppoa, kun viikossa kertyy noin kahvikupillinen tuhkaa, jonka voi ripotella vaikka puutarhaan, Riikka Kerttula opastaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. ”Lähijunaliikenne Helsingistä Porvooseen pitää toteuttaa nopeasti” – Kansanedustaja ei jäisi odottelemaan itäisiä oikoratoja
 2. Yksi uusi koronatartunta Porvoossa perjantaina
 3. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 4. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 5. Valtion tuella nollatulokseen – Porvoon arvioidaan saavan lisäbudjetista 14–16 miljoonaa
 6. Kymmenen upseeriylennystä Itä-Uudellemaalle
 7. Tanska ja Wiksten kuntavaaliehdokkaiksi – kokoomuksella nyt kymmenen koossa
 8. Porvoon Näsin lähiliikuntapaikalle ja kuntoportaille valtionavustusta – kuntoportaita rakennetaan jo ja lähiliikuntapaikan rakentaminen alkaa nyt kesäkuussa
 9. Ilkivaltaa leikkipuistossa Ylä-Haikkoossa – puisto suljettu korjausten ajaksi
 10. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 11. Paluu lähiopetukseen ei kasvattanut koronatartuntojen määrää Porvoossa – torstai oli 5. päivä ilman uusia tartuntoja
 12. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 13. Tapaamistuvat saapuivat palvelutaloihin – läheistään voi nyt tavata turvallisesti ilman kasvomaskia ja turvavälejä
 14. "Maksimiyleisökapasiteetti on 450 henkeä" – huippumusasta nautitaan sittenkin Helsingin perinteisessä festaripaikassa kesäkuussa
 15. "Kuin olisi kotiin tullut!" – Terassien aukeamista odotettu koko koronakevät

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.