Ensto irtisanoo Porvoossa yli 30 ihmistä – vähennykset kohdistuvat toimihenkilöihin

Kuva Enston Porvoon-tehtaalta. Pron lakko ei vaikuttaisi tuotantoon. Ensto

Jyrki Hämäläinen

Porvoon suurimpiin työnantajiin kuuluva Ensto vähentää Suomessa 65 työpaikkaa, yhtiö ilmoitti maanantaina. Yt-neuvottelut päättyivät viime viikon torstaina. Vähennyksistä puolet kohdistuu Porvooseen.

Konsernissa työskentelee tällä hetkellä Suomessa noin 400 henkilöä, joista yli 300 Porvoossa, Lohjalla lähes 60 sekä muutamia Helsingissä, Oulussa ja Mikkelissä. Maailmanlaajuisesti yhtiön palveluksessa on noin 1 600 ihmistä.

Ensto sulkee Lohjan valaisintehtaan ja siirtää sen tuotannon Porvooseen ja Viron Paideen. Henkilöstövähennykset liittyvät kaikkiin Enston yksiköihin ja toimintoihin Suomessa, ja ne toteutetaan vuoden 2019 joulukuun puoliväliin mennessä.

Enston toimitusjohtajan Hannu Keinäsen mukaan yt-neuvottelujen taustalla on koko konsernia koskeva muutosohjelma, joka jakaantuu kahteen osaan: toiminnan ja organisaation uudistamiseen sekä tehdasverkoston kehittämiseen niin, että ne vastaavat strategisia tavoitteita sekä yhtiön taloudellista ja markkinatilannetta.

Ensto tavoittelee muutoksilla 10 miljoonan euron pysyviä tulosvaikutuksia.

Organisaation ja toiminnan uudistaminen johtavat siihen, että Porvoossa vähennetään toimihenkilöitä.

Sen sijaan irtisanomiset eivät koske Porvoon tehtaan tuotantoa. Pääluottamusmies Jouni Ruposen mukaan töitä saattaa tulla jopa lisää. Jotkut saattavat silti lähteä vapaaehtoisesti eläkkeelle tai työttömyysputkeen.

Yt-neuvotteluissa on keskusteltu myös mahdollisista lomautuksista, mutta toimitusjohtaja Hannu Keinäsen mukaan niitä yritetään välttää viimeiseen asti.

– Toimintamme on sesonkiluonteista. Varaudumme todella vilkkaaseen syksyyn, mutta jos se ei toteudu, lomautukset voivat nousta esiin.

Ensto tavoittelee tulevaisuudessa tarjoomansa kehittämistä, asiakaskeskeisyyttä ja erinomaista toimituskykyä. Niiden pitäisi yhtiön muutoksen jälkeen olla nykyistä parempia, mutta nykyistä pienemmin kustannuksin.

– Minkään olennaisen ei pitäisi jäädä tekemättä. Mutta meidän pitää olla realistisia yrityksemme koon suhteen. Meillä ei ole varaa tehdä kaikkea, mitä suuret yritykset tekevät, mutta tässä koossa pystymme tekemään kaiken, mitä meidän tarvitsee tehdä, Hannu Keinänen sanoo.

Fakta

Porvoolainen Ensto on vuonna 1958 perustettu kansainvälinen teknologia- ja perheyritys, joka työllistää 1 600 henkilöä Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa.

Konsernin liikevaihto oli viime vuonna 266 miljoonaa euroa.

Ensto suunnittelee ja tarjoaa sähköistysratkaisuja, jotka tekevät älykkäistä sähköverkoista, rakennuksista ja liikenteestä turvallisempia, toimivampia, luotettavampia ja tehokkaampia.

Enstossa on kolme liiketoimintayksikköä. Ensto Smart Buildings yhdistää sähköistys-, valaistus- ja EV-latausliiketoiminnot. Ensto Utility Networks mahdollistaa sähkönjakeluverkkojen optimaalisen kapasiteetin ja sähkön laadun. Ensto Digital Solutions –liiketoimintayksikkö kehittää digitaalisia ratkaisuja älykkäisiin rakennuksiin, sähköiseen liikenteeseen ja sähköverkkoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tirmo Blues tulee sittenkin – Kasmir, Pete Parkkonen,... Katso koko esiintyjäkattaus ja fiilistele menneitä vuosia
 2. Borealikselta 93 miljoonan euron osinko Itävaltaan – yhtiö pitää lomautuksia mahdollisina koronapandemian vuoksi
 3. Juhlavuoden hanke käynnissä – Brunberg Oy:n uudesta tehtaanmyymälästä tulee suklaanvärinen
 4. ”Abstrakti, mutta esittävä”– tältä näyttää yleisövessan seinämaalaus
 5. Itä-Uusimaa sai lähes 3 miljoonaa valtionavustusta kahteen alueelliseen sote-hankkeeseen – "Monenlaista hyötyä riippumatta siitä, toteutuuko sote-uudistus"
 6. Porvoon poliisiampuminen siirtymässä syyteharkintaan – Konkreettisessa vaarassa oli kahdeksan poliisia – tutkinnanjohtaja: "Toivottavasti tämä ei ole uusi normaali"
 7. Porvoon antamat sote-rukkaset eivät tulleet Askolalle yllätyksenä – lähipalvelujen menetys kaihersi päättäjiä
 8. Leikkipuisto purettiin – uudet suunnitelmat eivät ole lähiasukkaiden mieleen
 9. Kolumni, Tuuli Hirvilammi: Pyörä, kesän paras menopeli
 10. Läpimurto liigassa tiesi pitkää sopimusta Lahteen – raamikas pakki Alex Lindroos nauttii kovasta kesäisestä harjoittelusta
 11. Minä ja Suomenlahti: Tallenna ikimuistoinen hetki Suomenlahdelta – lähetä kuva toimitukseen ja osallistu kilpailuun
 12. OP Pukkila haluaa yhdistää voimansa Päijät-Hämeen pankkien kanssa
 13. Pelastusrengas kolmelle rannalle lahjoituksena – Muista hätätapauksessa HRAP-sääntö
 14. Maria Huntington vahvassa pituusvireessä Oulussa
 15. Oikeus torppasi Fortumin havittelemat muutokset Oulujoen vaelluskalamääräyksiin – uusia kalateitä ei silti tule ainakaan lähivuosina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.