Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Neljä vuotta vankeutta tapon yrityksestä – pienen pojan äiti veti lääkkeitä ja viinaa juuri ennen törmäystä

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut 35-vuotiaan vantaalaisnaisen vankeuteen tapon yrityksestä, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä rattijuopumuksesta.

Tuomion pituudeksi mitattiin neljä vuotta.

Syytteet koskivat lokakuussa 2017 kuutostiellä Liljendalin kohdalla Loviisassa tapahtunutta vakavaa liikenneonnettomuutta. Se ei vaatinut kuolonuhreja, mutta usea aikuinen ja kaksi lasta loukkaantui.

Syyttäjien mukaan tuomittu nainen oli ohjannut henkilöautonsa tahallaan vastaantulevien kaistalle päin raskasta ajoneuvoyhdistelmää. Auton kyydissä oli naisen 3-vuotias poika, jonka hän oli juuri hakenut tämän isältä Elimäen Alppiruususta.

Nainen ei ollut ollut huumaavien aineiden tai päihteiden vaikutuksen alaisena hakiessaan poikansa huoltoasemalta. Syytteen mukaan hän oli käyttänyt 33 kilometrin matkaan Elimäeltä onnettomuuspaikalle lähes kaksi tuntia.

Nainen oli ensin pysähtynyt ottamaan isot annokset huumaavia lääkeaineita Tramadolia ja Sirdaludia. Toisen pysähdyksen aikana hän oli juonut kirkasta viinaa sen verran, että promillelukema oli onnettomuuden jälkeen 1,13.

Naisen puolustus kiisti sekä syytteen tapon yrityksestä että vaihtoehtoisen syytteen törkeän pahoinpitelyn yrityksestä. Puolustusasianajajan mukaan teko ei ollut tahallinen, vaan nainen oli ollut huumaavien lääkeaineiden ja alkoholin vuoksi tokkurainen, saattoi jopa nukahtaa rattiin.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa selvitetyn mukaan naisen kuljettaman auton nopeus oli törmäyshetkellä noin 100 kilometriä tunnissa ja vastaan ajaneen, aivan tien reunaan väistäneen raskaan ajoneuvoyhdistelmän nopeus 80 km/h.

Sekä ajoneuvoyhdistelmän kuljettajan että tämän takana ajaneen henkilöauton kuljettajan todistuksen mukaan naisen auto oli käynyt vastaantulevien kaistalla ainakin kerran ennen törmäystilannetta.

Tämä tuki teon tahallisuutta – kyseessä oli kuitenkin leveäkaistatie tärisevällä keskiviivalla. Tärinätön ajo oli mahdollista vain kokonaan vastaantulevien puolella, minne naisen auto päätyikin.

Naisen ja tämän ex-miehen, lapsen isän, välillä oli ollut riitaa erosta lähtien. Onnettomuus tapahtui kolme päivää sen jälkeen kun Vantaan käräjäoikeus oli antanut lapsen isälle tapaamisoikeuden. Nainen oli vienyt pojan heti tämän isälle ja tuli onnettomuuspäivänä hakemaan lasta kotiin.

Naisella ei ollut yleensä tapana käyttää alkoholia. Hän myös tiesi sairaanhoitajana nauttimiensa lääkkeiden vaikutuksista.

Hän ei osannut selittää oikeudessa, miksi oli kesken ajon nauttinut sekä lääkkeitä että alkoholia heti sen jälkeen kun oli saanut poikansa kyytiin.

Tämä tuki vahvasti syyttäjän näkemystä niin sanotusta laajennetusta itsemurhasta.

Laajennettua itsemurhaa vastaan puhui se, että nainen ei ajanut koko ajan vastaantulevien kaistalla päin rekkaa. Nainen oli myös kiinnittänyt poikansa asianmukaisesti turvaistuimeen ja kertonut lapsen olevan hänelle rakkainta maailmassa.

Käräjäoikeuden mukaan ei kuitenkaan jäänyt varteenotettavaa epäilyä siitä, että nainen on ohjannut autonsa kaksi kertaa tahallaan vastaantulevien kaistalle ja yrittänyt törmätä ajoneuvoyhdistelmään. Tästä taas seurauksena olisi todennäköisesti ollut autossa olleiden henkilöiden kuolema. Näin ollen oikeus katsoi, että nainen on tahallaan yrittänyt tappaa 3-vuotiaan poikansa, joka oli täysin puolustuskyvytön ja riippuvainen äidistään.

Oikeus vertasi tekoa tavanomaiseen, ilman ennakkosuunnittelua pikaistuksissa ja päihtyneenä tehtyyn tapon yritykseen. Nainen vaaransi lisäksi vakavasti myös muiden tiellä liikkujien hengen ja terveyden.

Nainen velvoitettiin maksamaan vakuutusyhtiölle noin 11 000 euron vahingonkorvaukset. Oikeus hylkäsi 3-vuotiaan pojan puolesta tehdyn kärsimyskorvausvaatimuksen.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.