Kostea illanvietto Askolassa päättyi rumasti – Käräjäoikeus: rottweiler lopetettava, omistajille ehdollista vankeutta

Kuvituskuva. Veera Törmänen

Tanja Kuisma

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut askolalaisen pariskunnan eläimen vartioimatta jättämisestä ja törkeästä vammantuottamuksesta yhteisenä rangaistuksena 50 päivän vankeuteen, jonka koeaika päättyy 2. toukokuuta 2021. Rangaistus on ehdollinen.

Lisäksi pariskunta saa yhteisvastuullisesti maksettavakseen 136 euroa todistelukustannuksia, 272 euroa asianomistajan omavastuukustannuksia, ja 1 091 euroa asianajokuluja.

Kumpikin joutuu myös maksamaan 80 euroa rikosuhrimaksua. Valtion maksettavaksi jää muun muassa naisen omavastuuosuus 218 ja erilaisia todistelukustannuksia.

Käräjäoikeus määräsi rottweilerin tapettavaksi sen vaarallisuuden vuoksi, ja määräystä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta.

Pariskunta vieraili joulukuussa 2018 toisen pariskunnan luona Askolassa, jossa asunnossa vapaana kulkenut, kouluttamaton rottweiler-rotuinen koira puri vierailijoista kumpaaki. He saivat puremat ranteeseen ja kämmeneen, nainen wc:n luona, ja myöhemmin keittiössä myös kyynärvarteen, reiteen, pohkeeseen ja polvitaipeeseen siten, että vammat vaativat leikkaushoitoa.

Koiran omistajat eivät sanojensa mukaan olleet huolimattomia, koska heidän koiransa ei ole vaarallinen, vaan se puri pariskuntaa koska nämä lähestyivät sitä päihtyneenä. Koira kun ei pidä humalaisista.

Vastaajat eivät myöskään nähneet tarpeelliseksi kouluttaa rottweileria, vaikka käräjäoikeus katsoo sen saamansa selvityksen mukaan vaaralliseksi ihmisille, mistä vastaajat olivat myös tietoisia.

Koira oli aluksi lukittuna wc-tilaan, jonne tullutta naista se puri. Koira suljettiin sitten makuuhuoneeseen koiraportin taakse, mistä pois päästyään sitä ei enää teljetty minnekään.

Käteen ja jalkaan purtu nainen ei kyennyt ajamaan autoa pariin kuukauteen. Pariskunta joutui poistumaan riitatilanteesta hädissään autolla huolimatta siitä, että myös kuljettajana toiminut mies oli vahvasti humalassa.

Nainen sai sääreensä lihasaitiorepeämän, ja osa haavoista ulottui lihaskalvoon asti. Tärkeät käden ja jalan hermot olivat lähellä haavakanavia. Toisessa jalassa naisella oli sairauskertomuksen mukaan isolla alueella kudospuutosta ja jänteitä näkyvissä. Vammat ovat vakavia, eivätkä ole vieläkään täysin parantuneet.

Askolalaispariskunnasta etenkin nainen on käräjäoikeuden mukaan suhtautunut välinpitämättömästi toisen ihmisen ruumiilliseen koskemattomuuteen.

Hätäkeskustallenteelta on kuultavissa, kuinka koiran omistajat eivät käskytä rottweileria olleenkaan tämän ollessa naisen kimpussa, vaan haistattelevat pariskunnalle ja käskevät poistumaan asunnoltaan.

Käräjäoikeus katsoo, etteivät vastaajat kykene huolehtimaan koiran valvontaa asianmukaisesti. He ovat tienneet ettei koira pidä humalaisista, mutta ovat itse olleet päihtyneitä ja päästäneet kotiinsa humalaisia ihmisiä, eivätkä ole missään määrin estäneet riittävästi koiraa puremasta ihmisiä tai välittömästi irrottaneet sitä purematilanteessa.

Lisäksi tuomittu pariskunta pitää tapahtunutta vakavat vammat saaneet naisen syynä. He eivät tunnista oman huolimattomuutensa seurauksia.

Askolalaispariolihankkinut kuonokopan ja suunnitteli aitausta koiralle.

– Aitaus tai kuonokoppa eivät poista kouluttamattoman, suojelutehtäviin jalostetun koiran ominaisuuksia, käräjäoikeus perustelee koiran kuolemantuomiota.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.