Tiukkoja ilmastoneuvoja Sitralta: Oma auto kotiin, asunnon koosta tingittävä

Sitran tuoreimman raportin mukaan suomalaisten tulee ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi rajoittaa erittäin voimakkaasti yksityisautoilua.  Johanna Erjonsalo / Arkisto

Jari Pietiläinen

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on tuoreimmassa raportissaan lukenut madonluvut suomalaisten nykyisille elintavoille.

Jotta ilmaston lämpeneminen voitaisiin pysäyttää 1,5 asteeseen, Suomen tulisi Sitran mukaan tehdä äärimmäisen jyrkkä ja nopea suunnanmuutos elintavoissaan.

Sitra kumppaneineen on nyt mallintanut ensimmäistä kertaa maailmassa, kuinka radikaalisti elämäntapamme ja kulutuksemme on muututtava, jotta ilmaston lämpeneminen voidaan pysäyttää 1,5 asteeseen.

Muutos vaatii muun muassa uudenlaista kiertotalouden mukaista ruuantuotantoa, liiketoimintaa sekä yhteistyötä.

Yksikään taho ei ole aikaisemmin vaatinut suomalaisilta vastaavan suuruisia ja nopeita tekoja ilmaston eteen. EU:n tämän hetkinen tavoitetaso vuodelle 2030 on 40 prosentin tuntumassa.

EU:n uudesta tiukemmasta tavoitteesta tehdään linjaukset tämän vuoden aikana. Suomen ilmastopaneeli on ennakoinut sitä, että Suomen tavoitetaso voisi liikkua lähellä 60 prosenttia.

Käytännössä tämä merkitsee yksityisautoilun korvaamista joukkoliikenteellä tai sähköpyörällä työ- ja vapaa-ajan matkoilla sekä sähkö- ja hybridiautojen käyttöönottoa.

Suomalaisten tulisi myös vaihtaa asuntonsa pienempään, tuottaa sähkönsä ja lämmitysenergiansa uusiutuvilla energialähteillä sekä suosia kasvis- ja vegaaniruokavaliota.

Tehtävälistalla on myös maitotuotteiden korvaaminen kasvipohjaisilla vaihtoehdoilla ja punaisen lihan korvaaminen kanalla tai kalalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.