Ville Niinistö: "Äänestä eurovaaleissa, mikäli puolustat ihmisoikeuksia, hyvinvointia ja ilmastonsuojelua"

Työpaikat, luontomatkailu ja ympäristönsuojelu kulkevat käsi kädessä. Teollisuuden oltava mukana tässä keskustelussa, Niinistö totesi piipahtaessaan Porvoossa. Keskustaluun osallistui myös vihreiden ex-porvoolainen eurovaaliehdokas Bicca Olin. Outi Paappanen

Outi Paappanen

Vihreiden eurovaaliehdokas Ville Niinistö vieraili Porvoon Paahtimolla keskiviikkoiltana. Entinen ympäristöministeri ja vihreiden ex-puheenjohtaja luopui keväällä eduskuntatyöstä voidakseen keskittyä globaaleihin ilmastopoliittisiin kysymyksiin EU-tasolla.

– Seuraavan kymmenen vuoden aikana edessä ovat ihmisen kohtalonkysymykset, Niinistö sanoi.

Kestävän ilmastopolitiikan ja päästöjen vähentämisen lisäksi Niinistölle tärkeitä vaaliteemoja ovat ihmisoikeudet, oikeusvaltoin puolustaminen ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus sekä nuorten tulevaisuuteen ja koulutukseen panostaminen.

Vaalikentällä kiertäessään Niinistö on havainnut ihmisten kaipaavan tulevaisuudenuskoa. Keskustelua ovat herättäneet eriarvoisuuden ehkäisy, ympäristö, koulutus sekä se, kuinka tavallisen ihmisen ääni saadaan kuuluviin EU:n päätöksenteossa.

– Ihmisiä kiinnostaa, miten ongelmia ratkotaan. Tulevaisuudenuskoa luo se, kun puhutaan mahdollisuuksista positiiviseen sävyyn – mitä hyvää öljytaloudesta irtautuminen esimerkiksi tuo.

– Gallupeissa 67 prosenttia alle 30-vuotiaista nuorista sanoo aikovansa äänestää. Kaduilla kuulemani palautteen mukaan eurovaalit kiinnostavat (äänestäjiä) nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

– Europarlamenttivaalit ovat ilmastovaalit. EU:n merkitys sille, kuinka ilmastopäästöjä vähennetään ja rakennetaan kestävää taloutta, on todella iso. Tämä on itselleni suurin syy asettua ehdolle.

Niinistö odottaa vihreille hyvää tulosta eurovaaleissa.

– Vihreät osuvat ajan hermoon ja kannatus on noussut Euroopassa. Nyt pärjäävät ne, jotka puolustavat voimakkaimmin edistystä, osallisuutta, ympäristönsuojelua ja tasa-arvoa.

– Toisaalta nousussa on myös se porukka, joka haluaa kääntää selkänsä ja pyllistää nykyiselle demokratialle. Oikeistopopulismi ja ääriliikkeiden nousu pitää ottaa vakavissaan, he nostavat esiin oikeita ongelmia, mutta heillä ei ole niihin ratkaisuja. Siksi meidän on tehtävä parempaa politiikkaa.

Yksi illan keskusteluaiheista koski metsien käyttöä.

– Metsäasioissa näkisin ratkaisuksi kestävien biopolttoaineiden kehittämisen ja puun jalostusarvon noston. Toki sellutuotteita ja -teollisuutta pitää edelleen kehittää, mutta sen vastapainona on mietittävä kokonaisuutta – on vähennettävä avohakkuita ja hillittävä hakkuiden kokonaismääriä.

– Suomi ei voi olla muun maailman raaka-ainereservi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.