Porvoo tarkasti kaikki vanhusten tehostetun palveluasumisen yksiköt, monet useampaan kertaan – "Olemme ohjanneet korjaamaan puutteet"

toimitus

Porvoon kaupunki on tehnyt tarkastuskäynnit kaikkiin yksityisiin ja julkisiin vanhusten tehostetun palveluasumisen yksiköihin syksyn ja kevään aikana.

Suurin osa käynneistä tehtiin ennalta ilmoittamatta, ja monet yksiköt tarkistettiin useampaan kertaan.

Porvoossa on neljä yksityistä ja neljä julkista vanhusten tehostetun palveluasumisen yksikköä.

– Olemme ohjanneet korjaamaan puutteet. Tavoitteemme on varmistaa, että asukkaat saavat hyvää ja toimintakykyä ylläpitävää hoitoa, sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofien Silvennoinen kuvaa valvonnan tavoitteita.

Tehostettua palveluasumista tarjoavien yksiköiden toimintaa on selvitetty varsin laajasti.

Tarkastuskäynneillä tutkittiin toiminta- ja omavalvontasuunnitelmia, hoitohenkilöstön kelpoisuutta ja mitoituksia, hoitajien täydennyskoulutusta ja lääkelupia, asiakkaiden hoidon tarpeen arviointia, hoito- ja palvelusuunnitelmia, arviointimittareiden käyttämistä, yhteistyötä omaisten kanssa, rajoitetoimenpiteiden käyttöä, asukkaiden ravitsemustilan arviointia, ulkoilun mahdollistamista sekä virike- ja harrastetoiminnan järjestämistä.

Tarkastuskäynneillä kiinnitettiin lisäksi erityishuomioita tukipalveluihin, kuten siivoukseen ja ruokahuoltoon.

Yksiköiltä pyydettiin erilliset selvitykset tukipalvelujen järjestämisestä ja henkilöstömitoituksesta.

– Pyysimme kirjallisen selvityksen tarkastuskäyntien yhteydessä havaittujen epäkohtien korjaamisesta, ja tarkastimme myös käytännössä, että epäkohdat korjattu, Silvennoinen kertoo.

Yksityisissä vanhusten tehostetun palveluasumisen yksiköissä havaittiin eniten puutteita hoidon ja tukipalveluiden henkilöstömitoituksissa.

Yksiköt ovat rekrytoineet lisää henkilöstöä kevään aikana, ja tilanne on nyt korjaantunut suositusten mukaiseksi.

Osalta henkilöstöä puuttui hygieniapassikoulutus sekä yksityisissä että julkisissa tehostetun palveluasumisen yksiköissä. Yksiköiden esimiehet saivat tehtäväkseen järjestää koulutuksen näille työntekijöille mahdollisimman pikaisesti.

Julkiset vanhusten tehostetun palveluasumisen yksiköt ovat tehneet yhteistyötä jo vuosia Porvoossa, ja niissä toimintatavat ja -käytännöt on yhtenäistetty.

Asukkaiden elämänlaatuun panostetaan tarjoamalla monipuolista kulttuuri-, harraste- ja viriketoimintaa.

Henkilöstömitoitus täyttää suositukset sekä hoito- että tukipalveluhenkilöstön osalta.

– Kaupungin yksiköissä on kiinnitetty kevään aikana huomioita erityisesti lääkehoitoon. Lääkehoitosuunnitelmat on päivitetty, ja seuraamme lääkehoitolupia entistä järjestelmällisemmin, Silvennoinen kertoo.

Tarkastusmuistiot on lähetetty Etelä-Suomen aluehallintovirastoon.

– AVI:n mukaan tarkastusraporttimme ovat selkeitä, ja asiat ovat Porvoossa hyvällä mallilla, Silvennoinen kertoo.

Finne-Soveri auditoi tehostetun yksiköissä

Geriatrian erikoislääkäri, professori Harriet Finne-Soveri auditoi kuluvan kevään ja kesän aikana hoidon ja palveluiden laadun kaikissa Porvoon vanhusten tehostetun palveluasumisen yksiköissä.

Ulkopuolisella auditoinnilla Porvoon kaupunki haluaa varmistaa, että vanhusten hoito ja huolenpito on ihmisarvoista ja kunnioittavaa, ja että se edistää vanhusten terveyttä, toimintakykyä ja elämänlaatua.

Kaupungille rakennetaan lisäksi uusi malli palveluiden auditointia varten, ja kaupungin omat työntekijät koulutetaan tekemään auditointeja yhtenäisellä tavalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.