Tyttö mietti itsemurhaa kallionkielekkeellä – Poliisi: "Kun toivo lähtee, seuraukset ovat järkyttävät..."

Kuvituskuva. Lotta Åberg / Arkisto

Jari Pietiläinen

Itä-Uudenmaan poliisi on tänään postannut Facebookiin toissayön partiokierrokselta koskettavan kertomuksen, joka ei jätä ketään kylmäksi.

Nimimerkki"Kenttäpoliisi" kertoo, kuinka he saivat kiireellisen tehtävän paikalle, missä nuori tyttö istuu korkealla kallionkielekkeellä ja katselee alas.

– Havaitsimme tumman hahmon korkean kallionkielekkeen reunalla. Lähestyimme häntä ja hän nousi seisomaan ja meni hysteeriseksi ja levottomaksi, peräännyimme koska lähestyminen olisi johtanut todennäköisesti huonoimpaan mahdolliseen, Kenttäpoliisi kertoo.

Poliisit alkoivat jututtaa tyttöä, joka ei kuitenkaan sanonut sanaakaan, mutta nyökkäsi silloin tällöin.

– Ihailen tässä kohtaa partiokaverini toimintaa, hän erittäin kärsivällisesti sai luottamusta luotua tyttöön. Ikuisuudelta tuntuneen ajan jälkeen tyttö kiipesi aidan yli ja lyyhistyi lohduttomana maahan, saimme hänet haltuumme, Kenttäpoliisi kertoo.

Hän ehti monta kertaa piirtäämielessään toimintamallia sille, mitä tapahtuu, kun tyttö tekee lopullisen päätöksen ja hyppää.

– Olimme molemmat varmoja että tämä päättyy huonosti, tytön käytös oli voimakkaasti sen suuntaista. Pitkän aikaa istuimme kolmistaan maassa, keskustelimme.

Tyttö kertoi poliiseille tarinaansa: hän oli kohdannut elämässään asioita, joita kenenkään ei soisi kohtaavan koskaan.

– Koimme jälleen sen että kuinka huteralla pohjalla jotkut meistä seisovat. Kun viimeinenkin toivo lähtee, seuraukset voivat olla järkyttävät.

Kenttäpoliisin mieleen jäi erityisesti tytön sanoma lause: "Kukaan ei kuuntele."

– Onko meillä aikaa tarpeeksi toisillemme ja onko meillä kuuntelevat korvat? Tämän asian kanssa kamppailemme jatkuvasti myös poliisissa.

– Meidän jokaisen vastuulla on se, että meillä olisi aikaa tarvitsevalle – myös poliisissa. Minuutti tai kaksi ei saisi olla liikaa vaadittu.

– Tytön saatoimme ambulanssiin ja hyvästelimme, jatkoimme helpottuneina seuraavalle tehtävälle. Taas yksi unohtumaton kokemus tässä hienossa ammatissa, Kenttäpoliisi kertoo.

Lopuksi hän siteeraa vielä Juha Tapion laulun sanoja:

Sä mietit kuinka mikään satuttaa voi niin. Parhaat vuotes, kaikki maahan poljettiin.

Puoltakaan sun kivustas en voi tietää, sanat kaikki vailla voimaa ilmaan jää, mut joku aamu, mä tiedän sen, sä heräät huomaamaan, sinä selvisit ja kelpaat kelle vaan.

Ja sä oot kaunis, vaikket enää tunne niin, ne vaikka veivät sulta uskon ihmisiin. Hetken vielä, nukkuu puoli maailmaa, hetki vielä, kirkas aamu aukeaa.