Uskoisitko? Yllätystutkimus: sokerilla kyllästetty ruoka onkin ekologisempaa kuin kasvisravinto

USA:ssa tehty tutkimus osoittaa, että kasvisruoka voikin aiheuttaa enemmän ympäristöpäästöjä kuin runsaasti sokeria sisältävä ravinto. Kuvituskuva.  Ulla Mether / arkisto

Jari Pietiläinen

Yhdysvaltalaistutkijat toteavat, että paljon lisättyä sokeria sisältävä ruokavalio voi olla maapallon kannalta jopa parempi kuin kasvispainotteinen ruokavalio.

Tutkijat muistuttavat, että kasvissyönnin terveyshyödyistä on kyllä tehty useita tutkimuksia, mutta maapallon kannalta vaikutus voikin olla juuri päinvastainen.

Asiasta kertoi sanomalehti The Washington Post

Tutkijoiden mukaan kasvisruokavalio kuluttaa energiaa 38 prosenttia enemmän ja vettä kymmenen prosenttia enemmän kuin perusamerikkalainen ruokavalio. Myös kasvihuonekaasuja syntyi kuusi prosenttia enemmän.

Osa kasviksista olierityisen hankalia päästöjen kannalta: eniten päästöjä kertyi vihreästä salaatista. Sen päästöt olivat kutakuinkin samaa tasoa naudanlihan kanssa. Sianlihaan verrattuna salaatin päästöt olivat kolminkertaiset.

Kaikkein pahimpia kasvihuonepäästöjen aiheuttajia olivat kuitenkin pakastetut äyriäiset.Kymmenen suurimman päästöjä aiheuttavan tuotteen listalta löytyy lisäksi muun muassa kurkku, tomaatti, munakoiso.

Suomessa tutkimustuloksista kertoi ensin Ilta-Sanomat

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.