Nainen ampui miehen ilmakiväärillä sänkyynsä, kaverit kyyditsivät metsäautotielle Loviisassa

Pyhtäällä ammutun miehen surmasta istui syytettyjen penkillä nainen ja kolme miestä. Tanja Kuisma

Tanja Kuisma

LOVIISA | Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Porvoossa alkoi tiistaina ilmakiväärillä marraskuussa Pyhtäällä ammutun miehen surman käsittely.

Kolme miestä ja nainen tulivat joukolla naisen omistamalle omakotitalolle. Siellä nainen ampui ilmakiväärillä vahvassa 3.0 promillen humalassa sängyllä olleen miehen. Oikeuslääkärin mukaan tämä kuoli muutamassa minuutissa.

Ensimmäinen luoti osui mahdollisesti sukuelimiin, toinen rintakehään sydämen lävistäen.

Mies ammuttiin sänkyynsä.

Seurueeseen kuulunut mies auttoi naista uuden, vielä kankean aseen uudelleen lataamisessa. Kaksi muuta osallistui ampumisen jälkeen asunnon siivoamiseen. Se sisälsi patjan ja petivaatteiden ja muiden teon jälkien hävittämisen polttamalla ja vainajan kuljettamisen loviisalaisen metsäautotien varteen.

Paikalta löytyneissä jätesäkeissä ja asunnosta löytyneen laukun hihnassa oli henkilöiden sormenjäljet, takapihan nuotiopaikalta löytyi muun muassa poltettu patja.

Vainajan löysi ohikulkija.

– Aikamoista sattumaa, että se noinkin pian sieltä löytyi, kihlakunnansyyttäjä Eeva-Liisa Olkinuora totesi.

Syyttäjä vaatii pyhtääläisnaiselle ja aseen ladanneelle miehelle tuomiota taposta tai vaihtoehtoisesti törkeästä pahoinpitelystä tai törkeästä kuolemantuottamuksesta. Kolmea syytetään hautarauhan rikkomisesta: ampujaa ja kahta miestä, joista toinen oli aseen ladannut.

Ampuja oli yrittänyt teon jälkeen pinseteillä kaivaa ruumiista pois luotia, joka oli lävistänyt sydämen ja oli rintakehän sisällä. Lisäksi kaksi miestä kuljettivat vainajan sitä kolhien ja vaurioittaen löytöpaikalle metsäautotien varteen. Neljättä henkilöä, joka osallistui todisteiden hävittämiseen, miestä syytetään rikoksentekijän suojelemisesta.

Etenkin aseen uudelleen lataamiseen osallistunut mies kiisti kuolemantuottamuksen. Hänen mukaansa kyse on ennalta arvaamaton tilanne.

Syytetyt eivät kiistä tapahtunutta, mutta syytteitä he pitävät liian raskaina.

Käräjäsalissa esitettiin kantoja puolesta ja vastaan teon tarkoituksellisuudesta tavoitteena keventää tuomiota. Asian käsittely jatkuu todistelun jälkeen keskiviikkona.

Puolustus tarttui etenkin yleiseen kansalaisten käsitykseen siitä, ettei ilmakiväärillä voi tappaa. Lisäksi miestä, jota ammuttiin, koetettiin ensin saada lähtemään asunnosta puhumalla. Puolustuksen mukaan nainen tarttui aseeseen vain tehostaakseen miehelle sitä, että haluaa tämän tosissaan pois talostaan.

Sattuu varmasti, ei sillä henkeä saa pois.

Asianajajan mukaan nainen oli ajatellut ilmakivääristä, että "kun mies on paksun peiton alla, että sattuu varmasti, mutta ei sillä henkeä saa pois."

Nainen oli ostanut Gamo G-Magnum -merkkisen aseen vain muutama päivä aiemmin äitinsä nimissä.

Puolustuksen asianajajan mukaan tapauksessa on siis kyse rajanvedosta aseen vaarallisuuteen liittyen ja sen myötä siitä, oliko kyseessä tappo tai edes kuolemantuottamus vai ennemminkin pahoinpitely.

Tähän syyttäjällä oli tarjota jopa KRP:n mittauksia kyseisen normaalia järeämmän ilmakiväärin luodin osumaenergiasta ja ihokudoksen läpäisevyydestä ja kyvystä tuottaa vamma ja jopa kuolema jopa useiden kymmenien metrien päästä. Pyhtäällä sänkyyn ammuttua osui enintään 3,7 metrin päästä olohuoneesta.

Puolustus vetosi myös ampujan tietämättömyyteen ilma-aseista, joita naisella kuitenkin oli kaikkiaan kolme. Harrastusta todistavat myös valokuvat piha-alueelta maalitauluineen.

Naisen asianajajan mukaan ase on teholtaan niin pieni, ettei sellaista metsästyslain mukaan saa käyttää edes riistalintujen kuten metson, teeren tai hanhen metsästykseen.

Ei tässä mistään sorsastuksesta ole kyse.

Syyttäjä viittasi uuden aseen talosta löytyneeseen pakkauslaatikon varoitustekstiin: "Ei alle 18-vuotiaille. Osuma voi aiheuttaa vakavia vammoja tai kuoleman."

– Että ei tässä mistään sorsastuksesta ole kyse.

Puolustus mainitsi edellä mainittujen varoitustekstien löytyvän jokaisen ilma-aseen pakkauksesta, eikä kotimaisesta nettikaupasta ostetun aseen myynti-ilmoituksessa myöskään ollut mitään mainintaa poikkeuksellista vaarallisuudesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.