Ydinvoiman vastustus on niskan päällä – "Kunhan alkaisi joskus toimia edes Olkiluoto 3"

Etelä-Suomen Median vaalikoneeseen vastanneista Uudenmaan kansanedustajaehdokkaista yli 48 prosenttia lisäydinvoimaa vastaan. Moni vastaaja panttaa mielipidettään.

Uudellamaalla asuvista kansanedustajaehdokkaista ja Etelä-Suomen Median vaalikoneeseen vastanneista lähes puolet on lisäydinvoiman rakentamista vastaan. Itä-Uudellamaalla näkyy Loviisan ydinvoimalan läheisyys ja huoli jatkosta 2030 päättyvän luvan suhteen.

Jukka Nurmilaakso

UUSIMAA | Etelä-Suomen Median vaalikoneeseen vastanneista Uudenmaan kansanedustajaehdokkaista lähes puolet vastustaa ydinvoiman lisärakentamista.

Vaalikoneessa esitetään väittämä: ”Suomeen on rakennettava lisää ydinvoimaa”.

Väitteen kanssa on eri mieltä 48,3 prosenttia vastanneista ehdokkaista ja samaa mieltä 42,9 prosenttia vastaajista. Huomioitavaa on, että liki joka kymmenes ei osaa tai halua kertoa kantaansa väitteeseen.

Eduskunnassa nykyisin edustettuna olevista puolueista vahvimmin ydinvoimavastaisia eli väitteen kanssa eri mieltä olevia on vasemmistoliiton ja vihreiden ehdokkaissa.

Puolueiden ehdokasvastaajista molemmista lähes 90 prosenttia on väitteen kanssa eri mieltä.

Myös keskustan ehdokkaiden ylivoimainen enemmistö eli 71,4 prosenttia vastanneista on ydinvoimavastaisia.

Ydinvoimamyönteisimpiä ovat kokoomus ja perussuomalaiset.

Kokoomuksen vastaajista 74,2 prosenttia ja perussuomalaisista vastaajista 72,4 prosenttia on valmis rakentamaan lisäydinvoimaa.

Hieman yllättävää on, että sinisten ehdokkaissa jako on selvästi perussuomalaisia tasaisempi. Sinisissäkin silti 56,3 prosenttia on ydinvoiman lisärakentamisen kannalla.

Perinteisistä eduskuntapuolueista väite jakaa eniten SDP:tä, RKP:tä ja kristillisdemokraatteja. Esimerkiksi SDP:n sisällä lisäydinvoiman kannalla on 48,2 prosenttia ja sitä vastaan 44,4 prosenttia vastanneista.

Pienpuolueista ja ryhmittymistä Tähtiliikkeen sekä Liike Nytin ehdokkaiden enemmistö on ydinvoiman kannalla, Liberaalipuolueen vastaajat kokonaisuudessaan.

Selkeästi ydinvoimavastaisia ovat muiden muassa Feministipuolueen ja Suomen Kommunistinen puolueen vastaajat.

Ehdokkaiden kommenteissa korostuu ilmastonmuutos, oli kysymys ydinvoiman kannattajasta tai vastustajasta.

Eduskuntaan paluuta yrittävä Esko Seppänen (vas.) ei lisäydinvoimalle lämpene.

– Kunhan alkaisi joskus toimia edes Olkiluoto 3. Fennovoimakin on puuhaamassa lisäydinvoimaa. Riittää minulle.

Ulkomaantoimittajana tutuksi tullut Rauli Virtanen (vihr.) sanoo, että ilmastonmuutos ei odota.

– Ydinvoiman lisärakentamisen sijaan Suomen tulisi keskittyä erityisesti uusiutuvien energiamuotojen kehittämiseen. Innovaatiot toimisivat myös erinomaisina vientituotteina.

Mervi Katainen (kok.) katsoo asiaa ydinvoiman kannattajan vinkkelistä.

– Uusiutuvan energian lisäksi tarvitaan jatkossakin ydinvoimaa. Esimerkiksi liikenteen sähköistyminen kasvattaa tulevaisuudessa sähkön tarvetta entisestään.

Entisen pääministerin Matti Vanhasen (kesk.) mielestä periaateluvan jo saaneet Pyhäjoen ja Olkiluodon voimalat voidaan rakentaa.

– En ota kantaa, tarvitaanko vielä niiden jälkeen lisävoimaloita.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen taas on lisärakentamista vastaan.

– Mieluummin panostuksia kotimaisiin uusiutuviin, energiatehokkuuteen ja energian säästöön.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne näkee ydinvoiman ilmastonmuutoksen torjumisen ja energiantarpeen turvaamisen kannalta välttämättömänä välivaiheena. Mutta:

– Tällaisissa kyselyissä en halua lukita SDP:n kantaa uusiin ydinvoimaloihin vaan asia ratkaistaan tapauskohtaisesti ja tarkkaan harkintaan perustuen.

Leena Meri (ps.) katsoo ydinvoiman olevan ainoa ratkaisu kasvavaan sähköntarpeeseen ja ilmastonmuutoksen kannalta neutraali.

Sinisten puheenjohtajan Sampo Terhon mielestä ydinvoima on sekä ympäristöystävällistä että taloudellista.

– Ydinvoiman ideologinen vastustaminen viime vuosikymmeninä on ollut suuri vihreä virhe.

Analyysissä huomioitu 12.3. kello 10 mennessä annetut vastaukset.

Vaalikone

Etelä-Suomen Median lehtien verkkosivuilla oleva vaalikone on tarkoitettu Uudenmaan vaalipiirissä äänestäville.​

Vaalikoneessa on 25 kysymystä, joihin käyttäjä voi kertoa kantansa. Tämän jälkeen kone vertaa käyttäjän näkemyksiä ehdokkaiden vastauksiin.​

Vaalikone on osoitteessa www.uusimaa.fi/vaalikone

Uudenmaan vaalikone on julkaistu myös Aamupostin, Keski-Uusimaan, Länsiväylän, Nurmijärven Uutisten, Mäntsälän Uutisten, Sipoon Sanomien, Uusimaan, Vantaan Sanomien ja Vihdin Uutisten verkkosivuilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.