VAALIT: Tiina Ollila ajaa eläinten asiaa – "Väkivallan kulttuuri on saatava päättymään"

Eläinoikeuspuolueen ehdokas Tiina Ollila aikoo pitää eduskunnassa ääntä muunlajisten oikeuksien puolesta. Muut puolueet huolehtivat ihmisistä. Juha Perämäki

Outi Paappanen

PORVOO |  Ensimmäistä kertaa eduskuntaan pyrkivä, Eläinoikeuspuolueen (EOP) porvoolaisehdokas Tiina Ollila, muistaa yhä elävästi lapsuudestaan, kun naapurikunnassa Orimattilassa ammuttiin turkistarhalle tulleita aktivisteja.

– Muistan tarhaajan kasvokuvan lehdestä. Olin tuolloin, ala-asteen viimeisellä luokalla, jo ryhtynyt kasvissyöjäksi. Siitä asti olen tuonut epäoikeudenmukaisuuksia esiin.

Eläinten pitomuodot aiheuttavat yksilölle kärsimystä

Ollila aikoo pitää eduskunnassa ääntä äänettömien puolesta. Näitä äänettömiä EOP kutsuu muunlajisiksi – erotuksena ihmisestä.

– Väkivaltaisuuden ja tappamisen on loputtava: väkivallan kulttuuri ei katoa vain keskittymällä ihmisten välisiin suhteisiin.

Eduskuntapuolueeksi pyrkivä EOP ajaa nimensä mukaisesti eläinoikeuspolitiikkaa. Sen tavoitteena on uudistaa nykyinen yhteiskuntamalli, joka sallii eläinten eettisesti ja ekologisesti kestämättömän käytön ihmisen tuotantovälineinä, ravintona, viihdykkeinä ja asusteina.

– Aivan ensimmäiseksi tulevalla vaalikaudella pitäisi saada aikaan kaikkien häkkipohjaisten eläintenpitomuotojen kieltäminen: häkkikanaloiden, emakkojen porsitushäkkien ja turkistarhojen täyskielto ilman pitkiä siirtymäaikoja.

Tiina Ollila korostaa, että politiikkaa pitää tehdä tutkimustietoon nojaten.

– Eläinten hyvinvointitutkimus kertoo, että useat eläinten pitomuodot aiheuttavat yksilöille kärsimystä, ja monet käytännöt ovat suorastaan nykyisen eläinsuojelulain vastaisia, kuten turkistarhaus, kalojen kohtelu ja lypsylehmien kytkeminen paikoilleen.

Muutoksen aikaansaamisen täytyy tapahtua monilla tasoilla.

– Tutkimustiedon lisäksi tarvitaan julkista keskustelua ja poliittista ohjausta. Lainsäädännöllä on oma roolinsa yhteiskunnan moraalin ohjaamisessa. Lainsäädäntö tuottaa meille käsityksiä siitä, mikä on sallittua, mikä on oikein ja mikä väärin.

Tiina Ollila ei ajattele, että eduskuntaan pyrittäisiin oman kunnan edustajana. Sitä varten on kuntapolitiikka.

– Eduskunnassa käsitellään paljon kansallista ja kansainvälistä lainsäädäntöä. Itse haluan olla siinä joukossa, joka tuo muunlajiset näkyviin ja lajiriippumattoman oikeudenmukaisuuden käsitteen keskusteluun. Kaikkien muiden puolueiden keskiössä on ihminen – olipa ihminen sitten helsinkiläinen, porvoolainen tai EU-kansalainen.

Tiina Ollila teki Jyväskylän yliopistossa opinnäytetyön, jonka aihe liittyi tuotantoeläimiin ja kuolemaan.

– Kuolemasta puhuminen tuo esiin elämän: muunlajisen eläimen halun tai pyrkimyksen elää. Ääni Eläinoikeuspuolueelle on ääni elämälle.

Fakta

Nimi: Tiina Ollila

Asuinpaikka: Porvoo

Ikä: 33

Perhe: ekaluokkalainen tytär

Ammatti: ohjaaja

Koulutus: Valmistumassa humanististen tieteiden maisteriksi pääaineenaan suomen kieli

Luottamustoimet: Eläinoikeuspuolueen 2. varapuheenjohtaja, Yhteiskunnallisen ja kulttuurisen eläintutkimuksen seuran hallituksen varajäsen, Kriittisen eläintutkimuksen verkoston jäsen.

Motto: "On uskallettava pitää ääntä äänettömien puolesta."

Poliittinen esikuva: Yrjö Kallinen (1886–1976) – toisinajattelija, pasifisti ja poliitikko, joka kieltäytyi liharuoasta ja meditoi vankilassa.

Aiheeseen liittyvää

 1. VAALIT: Harri Virtasen tärkein vaaliteema on mielenterveys ja hyvinvointi kaikissa ikävaiheissa
  13.3.2019 7:00
 2. VAALIT: Tarvitaan vastavoima, ongelmia ei ratkaista näin – Mikko Nieminen haluaa perustulon tähän maahan
  11.3.2019 9:41
 3. VAALIT: Daniel Hannus haluaa takaisin sopimisen tielle – "työntekijöillä on oikeus tulla kuulluksi"
  3.3.2019 20:00
 4. VAALIT: Tavoitteena tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus
  25.2.2019 6:50
 5. VAALIT: Outi Lankia: Terve aikuinen kantaa vastuuta itsestään
  24.2.2019 15:00
 6. VAALIT: Hyvinvointia maapallon kantokyvyn rajoissa
  20.2.2019 6:45
 7. VAALIT: Sanna Kurki puhuu suomalaisen ruoan, yrittämisen ja järkevän julkisen rakentamisen puolesta
  18.2.2019 17:30
 8. VAALIT: Viljelijä Pernajasta herättelee keskustelua ilmastoasioista, koulutuksesta ja ruoasta
  17.2.2019 19:30
 9. VAALIT Mia Heijnsbroek-Wirén pitää ääntä nuorten ja energia-asioiden puolesta
  1.3.2019 19:30
 10. VAALIT Sami Ryynänen on palkansaajan asialla – "Pohjoismaiden suurinta Kilpilahtea voidaan kehittää suuremmaksi yrityspuistoksi"
  28.2.2019 6:30

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut