VAALIT: Tiina Ollila ajaa eläinten asiaa – "Väkivallan kulttuuri on saatava päättymään"

Eläinoikeuspuolueen ehdokas Tiina Ollila aikoo pitää eduskunnassa ääntä muunlajisten oikeuksien puolesta. Muut puolueet huolehtivat ihmisistä. Juha Perämäki

Outi Paappanen

PORVOO |  Ensimmäistä kertaa eduskuntaan pyrkivä, Eläinoikeuspuolueen (EOP) porvoolaisehdokas Tiina Ollila, muistaa yhä elävästi lapsuudestaan, kun naapurikunnassa Orimattilassa ammuttiin turkistarhalle tulleita aktivisteja.

– Muistan tarhaajan kasvokuvan lehdestä. Olin tuolloin, ala-asteen viimeisellä luokalla, jo ryhtynyt kasvissyöjäksi. Siitä asti olen tuonut epäoikeudenmukaisuuksia esiin.

Eläinten pitomuodot aiheuttavat yksilölle kärsimystä

Ollila aikoo pitää eduskunnassa ääntä äänettömien puolesta. Näitä äänettömiä EOP kutsuu muunlajisiksi – erotuksena ihmisestä.

– Väkivaltaisuuden ja tappamisen on loputtava: väkivallan kulttuuri ei katoa vain keskittymällä ihmisten välisiin suhteisiin.

Eduskuntapuolueeksi pyrkivä EOP ajaa nimensä mukaisesti eläinoikeuspolitiikkaa. Sen tavoitteena on uudistaa nykyinen yhteiskuntamalli, joka sallii eläinten eettisesti ja ekologisesti kestämättömän käytön ihmisen tuotantovälineinä, ravintona, viihdykkeinä ja asusteina.

– Aivan ensimmäiseksi tulevalla vaalikaudella pitäisi saada aikaan kaikkien häkkipohjaisten eläintenpitomuotojen kieltäminen: häkkikanaloiden, emakkojen porsitushäkkien ja turkistarhojen täyskielto ilman pitkiä siirtymäaikoja.

Tiina Ollila korostaa, että politiikkaa pitää tehdä tutkimustietoon nojaten.

– Eläinten hyvinvointitutkimus kertoo, että useat eläinten pitomuodot aiheuttavat yksilöille kärsimystä, ja monet käytännöt ovat suorastaan nykyisen eläinsuojelulain vastaisia, kuten turkistarhaus, kalojen kohtelu ja lypsylehmien kytkeminen paikoilleen.

Muutoksen aikaansaamisen täytyy tapahtua monilla tasoilla.

– Tutkimustiedon lisäksi tarvitaan julkista keskustelua ja poliittista ohjausta. Lainsäädännöllä on oma roolinsa yhteiskunnan moraalin ohjaamisessa. Lainsäädäntö tuottaa meille käsityksiä siitä, mikä on sallittua, mikä on oikein ja mikä väärin.

Tiina Ollila ei ajattele, että eduskuntaan pyrittäisiin oman kunnan edustajana. Sitä varten on kuntapolitiikka.

– Eduskunnassa käsitellään paljon kansallista ja kansainvälistä lainsäädäntöä. Itse haluan olla siinä joukossa, joka tuo muunlajiset näkyviin ja lajiriippumattoman oikeudenmukaisuuden käsitteen keskusteluun. Kaikkien muiden puolueiden keskiössä on ihminen – olipa ihminen sitten helsinkiläinen, porvoolainen tai EU-kansalainen.

Tiina Ollila teki Jyväskylän yliopistossa opinnäytetyön, jonka aihe liittyi tuotantoeläimiin ja kuolemaan.

– Kuolemasta puhuminen tuo esiin elämän: muunlajisen eläimen halun tai pyrkimyksen elää. Ääni Eläinoikeuspuolueelle on ääni elämälle.

Fakta

Nimi: Tiina Ollila

Asuinpaikka: Porvoo

Ikä: 33

Perhe: ekaluokkalainen tytär

Ammatti: ohjaaja

Koulutus: Valmistumassa humanististen tieteiden maisteriksi pääaineenaan suomen kieli

Luottamustoimet: Eläinoikeuspuolueen 2. varapuheenjohtaja, Yhteiskunnallisen ja kulttuurisen eläintutkimuksen seuran hallituksen varajäsen, Kriittisen eläintutkimuksen verkoston jäsen.

Motto: "On uskallettava pitää ääntä äänettömien puolesta."

Poliittinen esikuva: Yrjö Kallinen (1886–1976) – toisinajattelija, pasifisti ja poliitikko, joka kieltäytyi liharuoasta ja meditoi vankilassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tirmo Blues tulee sittenkin – Kasmir, Pete Parkkonen,... Katso koko esiintyjäkattaus ja fiilistele menneitä vuosia
 2. Borealikselta 93 miljoonan euron osinko Itävaltaan – yhtiö pitää lomautuksia mahdollisina koronapandemian vuoksi
 3. Juhlavuoden hanke käynnissä – Brunberg Oy:n uudesta tehtaanmyymälästä tulee suklaanvärinen
 4. ”Abstrakti, mutta esittävä”– tältä näyttää yleisövessan seinämaalaus
 5. Itä-Uusimaa sai lähes 3 miljoonaa valtionavustusta kahteen alueelliseen sote-hankkeeseen – "Monenlaista hyötyä riippumatta siitä, toteutuuko sote-uudistus"
 6. Porvoon poliisiampuminen siirtymässä syyteharkintaan – Konkreettisessa vaarassa oli kahdeksan poliisia – tutkinnanjohtaja: "Toivottavasti tämä ei ole uusi normaali"
 7. Porvoon antamat sote-rukkaset eivät tulleet Askolalle yllätyksenä – lähipalvelujen menetys kaihersi päättäjiä
 8. Leikkipuisto purettiin – uudet suunnitelmat eivät ole lähiasukkaiden mieleen
 9. Kolumni, Tuuli Hirvilammi: Pyörä, kesän paras menopeli
 10. Läpimurto liigassa tiesi pitkää sopimusta Lahteen – raamikas pakki Alex Lindroos nauttii kovasta kesäisestä harjoittelusta
 11. Minä ja Suomenlahti: Tallenna ikimuistoinen hetki Suomenlahdelta – lähetä kuva toimitukseen ja osallistu kilpailuun
 12. OP Pukkila haluaa yhdistää voimansa Päijät-Hämeen pankkien kanssa
 13. Pelastusrengas kolmelle rannalle lahjoituksena – Muista hätätapauksessa HRAP-sääntö
 14. Maria Huntington vahvassa pituusvireessä Oulussa
 15. Oikeus torppasi Fortumin havittelemat muutokset Oulujoen vaelluskalamääräyksiin – uusia kalateitä ei silti tule ainakaan lähivuosina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.