VAALIT: Tarvitaan vastavoima, ongelmia ei ratkaista näin – Mikko Nieminen haluaa perustulon tähän maahan

Itä-Uudenmaan ehdokkaat esittäytyvät artikkelisarjassa.

Kansanedustajaehdokas Mikko Nieminen haluaa vastavoimia nykyiselle politiikalle. Juha Perämäki

Tanja Kuisma

PORVOO | Porvoolainen Vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokas Mikko Niemisen mukaan jo nykyisen hallituksen alkumetreiltä näki, että sille tarvitaan vastavoima.

– Meillä on oikeasti isoja ongelmia, ilmastonmuutos ja eriarvoisuuden kasvu. Niitä ei voi ratkaista näin epäoikeudenmukaisella ja asiantuntemattomalla politiikalla, kuin nyt on hallitukselta nähty, hän lataa.

Nieminen puhuu oikeudenmukaisuudesta.

– Olin 55-vuotiaaksi puoluepoliittisesti sitoutumaton, mutta silloin tuli kyllä sellainen tunne, että nyt täytyy jokaisen tehdä jotakin tällaisen kehityksen muuttamiseksi.

Nieminen mietti vaaliteemojaan jo syksyllä. Hän keskittyy kolmeen tärkeimpään.

– Yksi on työllisyyspolitiikka. Viime vuonna olin yhtenä siitä porukasta, joka keräsi 140 000 allekirjoitusta kansalaisaloitteeseen aktiivimallia vastaan. Olen myös 1990-luvulta asti toiminut perustulon puolesta.

Toinen teema, johon Nieminen on etsinyt valtavasti tietoa lakiesityksistä ja muusta on sote.

– Tämän onnettoman valinnanvapauslain ja maakuntalakien lehmänkaupan estämiseksi piti opiskella paljon ja verkostoitua paljon, että pystyy vaikuttamaan. Ja sotepuolella olen ahkeroinut myös vammaisasioiden puolesta.

Lehmänkaupan estämiseksi piti opiskella paljon.

Kolmas teemoista on ilmasto-oikeudenmukaisuus.

– Mielikirjailijani Naomi Klein sanoo, että se muuttaa kaiken.

Miten ajaisit Itä-Uudenmaan ja Porvoon etua eduskunnassa?

– Joukkoliikenne Porvoossa ei toimi. Asun itse Hinthaarassa ja pyöräilin viime vuonna hyötyajoa 6 700 kilometriä. Fillarilla kulkeminen on mukavaa, mutta kaikilla ei ole siihen terveydellisestikään mahdollisuutta ja yhteydet kyliltä rajoittuvat melkein pelkästään koulukyyteihin ja työmatkaliikenteeseen arkisin.

Mikko Niemisen mukaan iso joukkoliikenteen mahdollisuus on pidemmällä tähtäimellä itärata.

– Investointina se on kuitenkin niin valtava, 1 000–2 000 miljoonaa, että yhden vaalikauden aikana se ei heti ratkea. Lentoaseman, Keravan, Porvoon, Kouvolan kautta pääsisi parissa tunnissa Pietariin ja nykyistä nopeammin Savon-Karjalan suuntaan. Matkustajamäärät VR:llä olisivat miljoonia vuodessa ja se olisi myös ilmastopoliittisesti järkevää.

Mitä muut eivät sinusta vielä tiedä?

– Tykkään kirveestä, lapiosta, polkupyörästä ja kumisaappaista. Niiden parissa parhaiten viihdyn, samoin puolisoni. Poikamme kulkee pyörätuolissa ja sekin on mukava vehje. Muuten en mistään modernista teknologiasta ole koskaan oikein välittänyt.

Mikko Nieminen, 56

Toimittaja, vammaisen lapsensa omaishoitaja, ylioppilas yleisarvosanalla laudatur.

Luottamustoimia: Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden lautamies, Itä-Uudenmaan Luonnonsuojeluyhdistyksen hallituksessa, Porvoon vammaisneuvostossa, yhdistyskeskuksen hallituksessa, Porvoonseudun Maan ystävien sihteeri, Suomen Urheiluhistoriallisen Seuran hallituksessa, Suomen Urheiluliiton eettisen valiokunnan sihteeri, Suomen Yleisurheiluarkiston pj, Uudenmaan Vasemmiston piirihallituksen ja työvaliokunnan jäsen, Vammaisten Urheilu ja Liikunnan liittovaltuutettu, Hinthaaran Virin hallitus, Hinthaaran koulun kannatusyhdistyksen johtokunta jne.

Motto: Poliitikot ovat kansan palvelijoita, eivät herroja.

Poliittinen esikuva: Bernie Sanders, 77.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronattomien päivien putki meni poikki Porvoossa – taas joukko uusia tartuntoja
 2. Odotettu Itärataselvitys: Porvoo–Kouvola perii voiton Porvoo–Kotkasta
 3. Kansanedustaja Heikki Vestman (kok), kolumni: Sähkön siirtohinnat kuriin – verkkoyhtiöiden tuotosta voidaan säästää jopa 400 miljoonaa euroa vuosittain sähkönkäyttäjien eli sinun rahojasi.
 4. Millariikka Rytkönen, kolumni: Uraputkeni on kulkenut vahvan laskusuuntaisesti – nyt ay-pomona olen arvoasteikossa aivan pohjalla
 5. Porvoossa ei ilmennyt uusia koronatartuntoja – myös naapurikunnissa rauhallista
 6. Tulipalo: Kaksi ulkorakennusta roihusivat Käärmeniementiellä - katso video sammutustöistä
 7. Varovaisuus ei auttanut, koronavirus iski kauppareissulla: "Pesin käsiä, käytin hanskoja, desinfioin koko ajan. Mutta se ei riittänyt"
 8. Asiakkaan kokemus uudesta Kamppulan Salesta: ”Siisti ja tilavat käytävät”
 9. Ruokavirasto pyytää keskeyttämään suosittujen Dipper-makeispatukoiden myynnin oireilmoitusten jälkeen
 10. Antti Tuisku tekee paluun lavalle tänä kesänä koronasta huolimatta – Valittu kansa kuullaan ensimmäistä kertaa livenä nettikeikalla
 11. Rautiainen muistelee hyvällä Askolan-vuosiaan – 60-vuotias ex-kunnanjohtaja pärjää Cooperin testissä
 12. Järvenpäässä kadonneen miehen epäillään joutuneen henkirikoksen uhriksi – 25-vuotias nainen ja 36-vuotias mies vangittu epäiltynä taposta
 13. Maastopalo Nesteellä Härskesundetissa, toinen käynnissä Sikilässä Venjärventiellä
 14. Bistro Sinnelle Joutsenmerkki – katolle suunnitteilla aurinkovoimala ja puutarha
 15. Poliisi epäilee pojan surmanneen isänsä Jyväskylässä – uhri oli keski-ikäinen mies

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.