Ruohonen-Lerner: En tiedä haluanko jatkaa edes politiikassa – harkitsee europarlamenttivaaleja

Europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner ei lähde ehdolle eduskuntavaaleihin, mutta EU-vaalien suhteen ratkaisu on vielä avoinna. Juha Perämäki

toimitus

PORVOO   |   Europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner (ps) ei lähtenyt ehdolle eduskuntavaaleihin. Toukokuun europarlamenttivaalien suhteen hän ei ole tehnyt vielä ratkaisuaan.

– Europarlamenttivaalit tulevat jäämään joka tapauksessa eduskuntavaalien varjoon. On hyvin valitettavaa, että demarit eivät halunneet yhdistää eduskunta- ja europarlamenttivaalien äänestyspäivää, jolloin suomalaiset olisivat saaneet äänestää yhdellä kertaa kahden parlamentin jäsenistä. Vuoden 2014 europarlamenttivaaleissa suomalaisista äänioikeutetuista äänesti vain 39 prosenttia, Ruohonen-Lerner sanoo.

Politiikan muuttuminen on saanut porvoolaispoliitikonkin pohtimaan uransa jatkon mielekkyyttä.

– Politiikka on muuttunut koko ajan kovemmaksi ja raadollisemmaksi, mikä saa minutkin miettimään, haluanko edes jatkaa. Vastustajat ja vihamiehet käynnistävät ja levittävät vahingoittamistarkoituksessa jopa täysin keksittyihin juttuihin pohjautuvia lokakampanjoita, joita vastaan on mahdotonta puolustautua.

– Suomen rikoslaissa on kunnianloukkauspykälät, mutta käytännössä kunnianloukkausjuttujen käsittely kestää vuosikausia oikeudessa ja lopputulos riippuu osittain siitä, kuinka taitavan asianajajan osaa hankkia. Tämän johdosta toistaiseksi en itse ole lähtenyt haastamaan törkeistä kunnianloukkausrikoksista ketään oikeuteen, vaikka syytä olisi ollut.

Kun ryhmä perussuomalaisia irrottautui kesällä 2017 puolueesta, Ruohonen-Lerner ilmoitti aluksi tukevansa Uusi vaihtoehto-ryhmää, mutta pyörsi päätöksensä ja jatkoi perussuomalaisissa.

– Ehdottomasti oli oikea ratkaisu jäädä perussuomalaisiin. Olen erittäin tyytyväinen Jussi Halla-ahon tapaan johtaa puoluetta. Hän kuuntelee, keskustelee ja kunnioittaa muidenkin näkemyksiä. Lisäksi pidän Jussin asiallisuudesta, hänen tavastaan puhua puolueemme tavoitteista selvällä suomen kielellä, Ruohonen-Lerner toteaa.

– Politiikan tekeminen on ollut pitkään minulle työ, harrastus ja elämäntapa, josta on vaikea irrottautua. Ratkaiseva vuosi poliittisen urani kannalta oli 2007, jolloin minut valittiin ensimmäistä kertaa kansanedustajaksi. Olen syvästi kiitollinen kaikille äänestäjilleni, jotka ovat mahdollistaneet minulle poliittisen uran ensiksi valtuustossa, sitten eduskunnassa ja nyt Euroopan parlamentissa. En koskaan nuorempana osannut edes uneksia, että voisin päästä kansanedustajaksi puhumattakaan jäsenyydestä Euroopan parlamentissa.

– Työ Euroopan parlamentissa on ollut erittäin mielenkiintoista, sillä mepit saavat keskittyä itselleen tärkeisiin ja kiinnostaviin aiheisiin. Minun tärkein työni on liittynyt suurten yritysten ja rikkaiden kansalaisten veronkierron vastaiseen taisteluun. Toimin mm. Panaman paperit - tietovuodon jälkeen perustetun PANA-tutkintavaliokunnan varapuheenjohtajana, samoin sen työtä jatkaneen TAX3-valiokunnan jäsenenä. Veronkierto, talousrikokset, veropetokset, rahanpesu ovat aiheita, joissa työ ei varmasti lopu, Ruohonen-Lerner tuumaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.