VAALIT Mia Heijnsbroek-Wirén pitää ääntä nuorten ja energia-asioiden puolesta

Itä-Uudenmaan vaaliehdokkaat esittäytyvät artikkelisarjassa.

Koti on ehdokas Mia Heinsbroek-Wirenille rakkain paikka ja keittiö kodin sydän. – Kutsun mielelläni ystäviä katetun pöydän ääreen. Puuhellalla paistan muun muassa letut ja blinit vanhalla valuurautapannulla. Mian albumi

Tanja Kuisma

LOVIISA | Loviisan kaupunginhallituksen ja RKP:n Uudenmaan piirin puheenjohtaja Mia Heijnsbroek-Wirén haastettiin loppuvuonna väitteellä, että näissä eduskuntavaaleissa ei äänestäjiä puhuta eikä johdata energiapolitiikka saatikka ydinvoimatuotannosta keskustelu.

Sillä varmistui loviisalaisen eduskuntavaaliehdokkuus.

– Energiapoliittiset ratkaisut vaikuttavat aina jokaisen arkeen, elinkeinoelämän kilpailukykyyn ja ilmastopoliittisiin haasteisiin – käytiin vaalit sitten koska tahansa. Kannan nyt myös konkreettisesti oman korteni kekoon näissä vaaleissa. Aiempi kokemus eduskuntavaaleista 2011 oli positiivinen ja koen että minulla on nyt kahdeksan vuotta kokeneempana paljon enemmän annettavaa myös itse substanssikysymyksissä.

Energiapolitiikka vaikuttaa aina jokaisen arkeen – vaaleista riippumatta.

Ehdokas Mia Heijnsbroek-Wirénille tärkeimmät vaaliteemat ovat arkipäiväisiä ja näkyvät agendalla joka päivä.

– Tahdon panostaa työllisyyden ja elinkeinoelämän toimintaympäristöihin ja energiapolitiikkaan, joka sisältää päästöttömän ydinvoiman tuotannon jatkuvuuden Suomessa. Yrittäjyydellä viedään suomalaista yhteiskuntaa eteenpäin ja ylläpidetään ja taataan hyvinvointivaltion palvelut koko elämänkaaren ajaksi.

Nuorten asiat ovat hänelle sydämen asia.

– Teen työtä nuorten parissa ja tunnen myös ne yhteiskuntamme haasteet, jotka vaikuttavat kielteisesti nuorten terveyteen. Yhtenä tärkeimmistä näen nuorten mielenterveyteen liittyvät asiat, siinä on paljon parannettavaa. Työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten määrä on puolitettava tulevalla hallituskaudella. Syrjäytymiskehitys on saatava pysäytettyä ja työllisyys kasvuun.

Työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten määrä on puolitettava tulevalla hallituskaudella.

Ehdokas haluaa korjata toisen asteen ammatilliseen koulutukseen tehdyt leikkaukset ja virheet.

– Haluan edistää oppivelvollisuuden pidentämistä ja ilmaista toisen asteen koulutusta, myös lukioihin.

Miten ajaisit Itä-Uudenmaan ja kotikaupunkisi etua eduskunnassa?

– Uudenmaan maakuntahallituksen jäsenenä ja pitkään ratahankkeen edistämistoimikunnassa mukana olleena näen tärkeimpänä asiana saada valtio mukaan rahoittamaan rantarataa Helsingistä Pietariin, Itä-Uudenmaan ja Kotkan kautta. En näe mitään järkeä siinä, että kymmenen minuutin ajansäästön takia raiteet vedettäisiin Kouvolan kautta.

Mitä muut eivät sinusta vielä tiedä?

– Perheessäni eletään kaksikielisesti. Olen asunut Hollannissa yli yhdeksän vuotta. Opin kielen nopeasti ja puhumme yhä hollantia toisena kotikielenä ja suomea puhun sujuvasti. Siellä saamieni kokemusten perusteella aikaistaisin heti esikoulun aloittamisen siten, että esikoulussa oltaisiin 5-vuotiaana nykyisen kuuden sijasta. Kuopuksemme aloitti esikoulun Hollannissa jo 4-vuotiaana. Meillä on siitä vain hyvää sanottavaa.

– Myös terveydenhuolto ja vanhusten hoivapalvelut ovat Hollannissa erittäin laadukkaita ja ihmisläheisiä. Valtakunnallisesti meillä on paljon kehitettävää ostopalveluissa. Loviisassa kunnallinen vanhustenhuolto toimii onneksi hyvin ja odotusajat hoitokoteihin ja asumisyksiköihin ovat lyhyitä.

Mia Heijnsbroek-Wirén, 49

Naimisissa, kaksi tytärtä (20- ja 18-vuotiaat). Vanhin opiskelee Hollannissa kansainvälistä juridiikkaa ja nuorempi on tämän kevään abiturientti. Perheeseemme kuuluu myös liki 12-vuotias kultainennoutaja Cara.

Koulutukseltaan yo-hotelli- ja ravintolaesimies, työskenteli 10 vuotta toisen asteen ammattiopettajana ja on tällä hetkellä projektityöntekijänä Ohjaamossa.

Motto: Kohtaa, kuuntele, toimi. Poliittinen esikuva Elisabeth Rehn.

Poliittiset luottamustehtävät tällä kaudella: Loviisan kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu, Kymenlaakson Sähkön hallituksen jäsen ja varapuheenjohtaja, Inveonin hallituksen jäsen, Uudenmaan liiton hallituksen jäsen, MYR:n maakunnan yhteistyöryhmän jäsen, RKP Uudenmaan piirin puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronattomien päivien putki meni poikki Porvoossa – taas joukko uusia tartuntoja
 2. Odotettu Itärataselvitys: Porvoo–Kouvola perii voiton Porvoo–Kotkasta
 3. Kansanedustaja Heikki Vestman (kok), kolumni: Sähkön siirtohinnat kuriin – verkkoyhtiöiden tuotosta voidaan säästää jopa 400 miljoonaa euroa vuosittain sähkönkäyttäjien eli sinun rahojasi.
 4. Millariikka Rytkönen, kolumni: Uraputkeni on kulkenut vahvan laskusuuntaisesti – nyt ay-pomona olen arvoasteikossa aivan pohjalla
 5. Porvoossa ei ilmennyt uusia koronatartuntoja – myös naapurikunnissa rauhallista
 6. Tulipalo: Kaksi ulkorakennusta roihusivat Käärmeniementiellä - katso video sammutustöistä
 7. Varovaisuus ei auttanut, koronavirus iski kauppareissulla: "Pesin käsiä, käytin hanskoja, desinfioin koko ajan. Mutta se ei riittänyt"
 8. Asiakkaan kokemus uudesta Kamppulan Salesta: ”Siisti ja tilavat käytävät”
 9. Ruokavirasto pyytää keskeyttämään suosittujen Dipper-makeispatukoiden myynnin oireilmoitusten jälkeen
 10. Antti Tuisku tekee paluun lavalle tänä kesänä koronasta huolimatta – Valittu kansa kuullaan ensimmäistä kertaa livenä nettikeikalla
 11. Rautiainen muistelee hyvällä Askolan-vuosiaan – 60-vuotias ex-kunnanjohtaja pärjää Cooperin testissä
 12. Järvenpäässä kadonneen miehen epäillään joutuneen henkirikoksen uhriksi – 25-vuotias nainen ja 36-vuotias mies vangittu epäiltynä taposta
 13. Maastopalo Nesteellä Härskesundetissa, toinen käynnissä Sikilässä Venjärventiellä
 14. Bistro Sinnelle Joutsenmerkki – katolle suunnitteilla aurinkovoimala ja puutarha
 15. Poliisi epäilee pojan surmanneen isänsä Jyväskylässä – uhri oli keski-ikäinen mies

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.