Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

VAALIT Mia Heijnsbroek-Wirén pitää ääntä nuorten ja energia-asioiden puolesta

Itä-Uudenmaan vaaliehdokkaat esittäytyvät artikkelisarjassa.

LOVIISA | Loviisan kaupunginhallituksen ja RKP:n Uudenmaan piirin puheenjohtaja Mia Heijnsbroek-Wirén haastettiin loppuvuonna väitteellä, että näissä eduskuntavaaleissa ei äänestäjiä puhuta eikä johdata energiapolitiikka saatikka ydinvoimatuotannosta keskustelu.

Sillä varmistui loviisalaisen eduskuntavaaliehdokkuus.

– Energiapoliittiset ratkaisut vaikuttavat aina jokaisen arkeen, elinkeinoelämän kilpailukykyyn ja ilmastopoliittisiin haasteisiin – käytiin vaalit sitten koska tahansa. Kannan nyt myös konkreettisesti oman korteni kekoon näissä vaaleissa. Aiempi kokemus eduskuntavaaleista 2011 oli positiivinen ja koen että minulla on nyt kahdeksan vuotta kokeneempana paljon enemmän annettavaa myös itse substanssikysymyksissä.

Energiapolitiikka vaikuttaa aina jokaisen arkeen – vaaleista riippumatta.

Ehdokas Mia Heijnsbroek-Wirénille tärkeimmät vaaliteemat ovat arkipäiväisiä ja näkyvät agendalla joka päivä.

– Tahdon panostaa työllisyyden ja elinkeinoelämän toimintaympäristöihin ja energiapolitiikkaan, joka sisältää päästöttömän ydinvoiman tuotannon jatkuvuuden Suomessa. Yrittäjyydellä viedään suomalaista yhteiskuntaa eteenpäin ja ylläpidetään ja taataan hyvinvointivaltion palvelut koko elämänkaaren ajaksi.

Nuorten asiat ovat hänelle sydämen asia.

– Teen työtä nuorten parissa ja tunnen myös ne yhteiskuntamme haasteet, jotka vaikuttavat kielteisesti nuorten terveyteen. Yhtenä tärkeimmistä näen nuorten mielenterveyteen liittyvät asiat, siinä on paljon parannettavaa. Työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten määrä on puolitettava tulevalla hallituskaudella. Syrjäytymiskehitys on saatava pysäytettyä ja työllisyys kasvuun.

Työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten määrä on puolitettava tulevalla hallituskaudella.

Ehdokas haluaa korjata toisen asteen ammatilliseen koulutukseen tehdyt leikkaukset ja virheet.

– Haluan edistää oppivelvollisuuden pidentämistä ja ilmaista toisen asteen koulutusta, myös lukioihin.

Miten ajaisit Itä-Uudenmaan ja kotikaupunkisi etua eduskunnassa?

– Uudenmaan maakuntahallituksen jäsenenä ja pitkään ratahankkeen edistämistoimikunnassa mukana olleena näen tärkeimpänä asiana saada valtio mukaan rahoittamaan rantarataa Helsingistä Pietariin, Itä-Uudenmaan ja Kotkan kautta. En näe mitään järkeä siinä, että kymmenen minuutin ajansäästön takia raiteet vedettäisiin Kouvolan kautta.

Mitä muut eivät sinusta vielä tiedä?

– Perheessäni eletään kaksikielisesti. Olen asunut Hollannissa yli yhdeksän vuotta. Opin kielen nopeasti ja puhumme yhä hollantia toisena kotikielenä ja suomea puhun sujuvasti. Siellä saamieni kokemusten perusteella aikaistaisin heti esikoulun aloittamisen siten, että esikoulussa oltaisiin 5-vuotiaana nykyisen kuuden sijasta. Kuopuksemme aloitti esikoulun Hollannissa jo 4-vuotiaana. Meillä on siitä vain hyvää sanottavaa.

– Myös terveydenhuolto ja vanhusten hoivapalvelut ovat Hollannissa erittäin laadukkaita ja ihmisläheisiä. Valtakunnallisesti meillä on paljon kehitettävää ostopalveluissa. Loviisassa kunnallinen vanhustenhuolto toimii onneksi hyvin ja odotusajat hoitokoteihin ja asumisyksiköihin ovat lyhyitä.