VAALIT Sami Ryynänen on palkansaajan asialla – "Pohjoismaiden suurinta Kilpilahtea voidaan kehittää suuremmaksi yrityspuistoksi"

Itä-Uudenmaan vaaliehdokkaat esittäytyvät artikkelisarjassa.

Demareiden porvoolainen kansanedustajaehdokas Sami Ryynänen haluaa palkansaajien äänen kuuluviin valtakunnallisessa päätöksenteossa. kampanjakuva

Tanja Kuisma

PORVOO | Porvoolaiselle demariehdokas Sami Ryynäselle, 39, on parinkymmenen vuoden aikana syntynyt selkeä näkemys palkansaajan arjen haasteista. Hän kertoo lähteneensä aikanaan pääluottamusmieheksi, koska haluaa olla vaikuttamassa päätöksentekoon ja työelämän oikeudenmukaiseen kehittymiseen.

– Eduskunnassa olen valmis pitkäjänteiseen työhön yhdenvertaisemman ja inhimillisemmän yhteiskunnan rakentamiseksi. Tulevaisuuden politiikan on perustuttava tosiasioihin ja yhdessä tekemiseen. Tullessani valituksi kansanedustajaksi aion osaltani huolehtia, että yli kahden miljoonan palkansaajan ääni kuuluu ja vaikuttaa päätöksentekoon. Olen valmis ja halukas puolustamaan meille palkansaajille tärkeitä periaatteita ja asioita. Mielestäni eduskunnassa tarvitaan enemmän työelämän asiantuntijoita, näistä syistä johtuen olen ehdolla.

Ratayhteyttä on laskelmista huolimatta edistettävä Itä-Uudenmaan kasvumahdollisuuksia vahvistavana tekijänä.

Vaalien kärkiteemoja ovat Ryynäselle reilujen päätösten saaminen elämän eri tilanteisiin, oikeus työhön ja riittävään toimeentuloon.

– Osaltani aion huolehtia siitä, että yli kahden miljoonan palkansaajan ääni kuuluu ja vaikuttaa päätöksenteossa. On oltava mahdollisuus tehdä työtä, joka takaa hyvinvoinnin olit sitten palkansaaja tai yrittäjä.

– Jokaisesta on pidettävä huolta ikään, elämäntilanteeseen tai tulotasoon katsomatta. Lasten on saatava hyvä varhaiskasvatus ja nuorten maksuton toisen asteen koulutus. Ikäihmisillä pitää olla mahdollisuus vanheta ihmisarvoisesti. Tulevaisuuden rakentamiseen tarvitaan meitä kaikkia, kun tavoitteena on terve ja menestyvä Suomi.

Lisäksi Suomessa on Ryynäsen mukaan panostettava tutkimukseen, kehitykseen ja osaamiseen.

– Teollisuudella on oltava jatkossakin kilpailukykyiset edellytykset toimia Suomessa.

Pitää mahdollistaa kohtuuhintainen asuminen.

Miten ajaisit Itä-Uudenmaan ja kotikaupunkisi Porvoon etua eduskunnassa?

– Uusimaa on elinvoimainen alue, jonka pitää mahdollistaa ihmisille kohtuuhintainen asuminen, nykyistä parempi joukkoliikenne ja jonka pitää luoda uusia edellytyksiä teolliselle toiminnalle. Uuden rakentamisella raivataan tilaa alueen kehittymiselle. Silloin esimerkiksi Itä-Uudeltamaalta puuttuvaa ratayhteyttä on edistettävä alueen houkuttelevuutta ja kasvumahdollisuuksia vahvistavana tekijänä, vaikka kannattavuuslaskelmat eivät juuri nyt mairittelevilta näyttäisikään.

– Toinen kasvun lähtökohta on Pohjoismaiden suurin teollisuusalue Kilpilahti. Tiet, ratayhteys ja infrastruktuuri ovat siellä jo olemassa. Aluetta voidaan kehittää entistä suuremmaksi yrityspuistoksi, jonne saadaan uusia teollisuuslaitoksia ja synergiaetuja. Uusia teollisia työpaikkoja kannattaa luoda sinne, missä on ihmisiä ja palvelut valmiina.

Kilpilahtea voidaan kehittää suuremmaksi yrityspuistoksi.

– Samalla työn perässä muuttamista pitää tukea. Siis tukea, ei pakottaa. Yksi keino siihen on verotuksen työasuntovähennyksen määrän nostaminen. Asumiseen pitää olla varaa kaikissa elämänvaiheissa ja -tilanteissa, myös nuoruuden ja vanhuuden aikana.

Mitä muut eivät sinusta vielä tiedä?

– Olen melkoisen huono häviämään ja kilpailuviettini on kova. Tämä käy ystäväpiirissä selville kiusallisenkin selvästi, harrastettavasta lajista riippumatta.

Sami Ryynänen, 39

Naimaton, ei lapsia

Ammatti: Pääluottamusmies

Koulutus: Peruskoulu

Luottamustoimet: Teollisuusliiton hallituksen jäsen

Motto: Luottamus ansaitaan

Poliittinen esikuva: Lauri Ihalaisen rakentava ja sovitteleva lähestymistapa asioihin sopii 2000-luvun politiikkaan, erityisesti nyt, pitkään jatkuneen vastakkainasettelun ajan jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronattomien päivien putki meni poikki Porvoossa – taas joukko uusia tartuntoja
 2. Odotettu Itärataselvitys: Porvoo–Kouvola perii voiton Porvoo–Kotkasta
 3. Kansanedustaja Heikki Vestman (kok), kolumni: Sähkön siirtohinnat kuriin – verkkoyhtiöiden tuotosta voidaan säästää jopa 400 miljoonaa euroa vuosittain sähkönkäyttäjien eli sinun rahojasi.
 4. Millariikka Rytkönen, kolumni: Uraputkeni on kulkenut vahvan laskusuuntaisesti – nyt ay-pomona olen arvoasteikossa aivan pohjalla
 5. Porvoossa ei ilmennyt uusia koronatartuntoja – myös naapurikunnissa rauhallista
 6. Tulipalo: Kaksi ulkorakennusta roihusivat Käärmeniementiellä - katso video sammutustöistä
 7. Varovaisuus ei auttanut, koronavirus iski kauppareissulla: "Pesin käsiä, käytin hanskoja, desinfioin koko ajan. Mutta se ei riittänyt"
 8. Asiakkaan kokemus uudesta Kamppulan Salesta: ”Siisti ja tilavat käytävät”
 9. Ruokavirasto pyytää keskeyttämään suosittujen Dipper-makeispatukoiden myynnin oireilmoitusten jälkeen
 10. Antti Tuisku tekee paluun lavalle tänä kesänä koronasta huolimatta – Valittu kansa kuullaan ensimmäistä kertaa livenä nettikeikalla
 11. Rautiainen muistelee hyvällä Askolan-vuosiaan – 60-vuotias ex-kunnanjohtaja pärjää Cooperin testissä
 12. Järvenpäässä kadonneen miehen epäillään joutuneen henkirikoksen uhriksi – 25-vuotias nainen ja 36-vuotias mies vangittu epäiltynä taposta
 13. Maastopalo Nesteellä Härskesundetissa, toinen käynnissä Sikilässä Venjärventiellä
 14. Bistro Sinnelle Joutsenmerkki – katolle suunnitteilla aurinkovoimala ja puutarha
 15. Poliisi epäilee pojan surmanneen isänsä Jyväskylässä – uhri oli keski-ikäinen mies

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.