VAALIT: Outi Lankia: Terve aikuinen kantaa vastuuta itsestään

Porvoon ja koko Itä-Uudenmaan kannalta tärkeää on myös panostaminen ammattikorkeakouluihin ja ammatilliseen koulutukseen, sanoo keskustan porvoolainen ehdokas Outi Lankia. Arkisto/Juha Perämäki

Tanja Kuisma

PORVOO | Porvoolainen keskustan kansanedustajaehdokas Outi Lankia haluaa Arkadianmäelle kansanedustajan työhön, jossa hän haluaa toimia äänestäjiensä ja alueen parhaaksi.

– Haluan edistää niitä asioita, joiden eteen olen johdonmukaisesti tehnyt vaikuttamistyötä politiikassa ja kolmannella sektorilla sekä ammatillisesti työssäni. Olen ollut kansanedustajaehdokkaana aiemmin kaksi kertaa ja viime eduskuntavaaleissa saavutin keskustan parhaan vaalituloksen Itä-Uudellamaalla vuosikymmeniin.

Mitkä ovat vaaliteemasi?

– Yksi teemoistani on vastuullinen työ. Työn tekemisen tulee olla aina kannattavaa. Hyvinvointiyhteiskuntamme perustuu siihen, että terve aikuinen kantaa vastuuta itsestään ja läheisistään. Meidän tulee sijoittaa koulutukseen ja kannustaa nuoria yrittämiseen ja työpaikkojen luomiseen. Vastuullinen työ tarkoittaa myös sitä, että jokaisella on oikeus terveelliseen ja turvalliseen työympäristöön.

– Porvoon ja koko Itä-Uudenmaan kannalta tärkeää on myös panostaminen ammattikorkeakouluihin ja ammatilliseen koulutukseen. Ammattikorkeakoulujen perusrahoitukseen tarvitaan tasokorotus, jotta opetus ja koulujen kehittyminen muutoksissa turvataan.

Sama koskee ammatillista koulutusta ja sen rahoituksen nostamista. Ammatillisella koulutuksella on hyvin monipuolinen rooli niin nuorten syrjäytymisen ehkäisemisessä kuin kaiken ikäisten kouluttajana. Itsekin suoritan parhaillani työnohessa erikoisammattitutkintoa.

– Kolmas paikallinen ja samalla koko maata koskeva kysymys on huolenpito ikäihmisistä. Huoli on minulla ja monella muullakin henkilökohtaisestikin suuri. Huoli koskee niin pienituloisten omissa kodeissaan asuvien eläkeläisten pärjäämistä kuin ikäihmisiä, jotka ovat hoivapalveluissa. Vanhuspalvelulakiin on ehdottomasti saatava sitova hoitajamitoitus. On täysin vastuutonta, jos toisten hädällä ja avun tarpeella tavoitellaan vain suuria taloudellisia voittoja.

Miten ajaisit Itä-Uudenmaan alueen ja kotikaupunkisi etua eduskunnassa?

– Yksi tärkeä asia on Itä-rata. Itä-Uudenmaan edunvalvonta on eduskunnassa ollut sen osalta lähes olematonta ja siihen tekisin muutoksen. Edunvalvontaa helpottaa kuuluminen valtakunnallisesti suureen puolueeseen.

Kerro itsestäsi jotain, mitä muut eivät vielä tiedä.

– Ajan biokaasuautolla ja minut bongattiin nettikeskustelusta Kaasuautoilijat-yhdistyksen hallituksen jäseneksi.

Outi Lankia, 39

Perheeseeni kuuluu avopuoliso, kolme poikaa ja kissa.

Ammatti on työturvallisuuspäällikkö ja koulutus ympäristötieteen FM.

Luottamustoimet: kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen, MLL Uusi Porvoo hallituksen jäsen, olen Itä-Uudenmaan OP:n edustajistossa ja kaasuautoilijat ry:n hallituksen jäsen.

Motto: Meistä itsestämme tuntuu, että tekomme ovat vain pisara meressä. Mutta ilman tuota pisaraa meri olisi pienempi.

Poliittinen esikuvani on oma isäni, jolta olen saanut yhteiskunnallisiin asioihin osallistumisen ja pitkäjänteisen työnteon mallin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tirmo Blues tulee sittenkin – Kasmir, Pete Parkkonen,... Katso koko esiintyjäkattaus ja fiilistele menneitä vuosia
 2. Borealikselta 93 miljoonan euron osinko Itävaltaan – yhtiö pitää lomautuksia mahdollisina koronapandemian vuoksi
 3. Juhlavuoden hanke käynnissä – Brunberg Oy:n uudesta tehtaanmyymälästä tulee suklaanvärinen
 4. ”Abstrakti, mutta esittävä”– tältä näyttää yleisövessan seinämaalaus
 5. Itä-Uusimaa sai lähes 3 miljoonaa valtionavustusta kahteen alueelliseen sote-hankkeeseen – "Monenlaista hyötyä riippumatta siitä, toteutuuko sote-uudistus"
 6. Porvoon poliisiampuminen siirtymässä syyteharkintaan – Konkreettisessa vaarassa oli kahdeksan poliisia – tutkinnanjohtaja: "Toivottavasti tämä ei ole uusi normaali"
 7. Porvoon antamat sote-rukkaset eivät tulleet Askolalle yllätyksenä – lähipalvelujen menetys kaihersi päättäjiä
 8. Leikkipuisto purettiin – uudet suunnitelmat eivät ole lähiasukkaiden mieleen
 9. Kolumni, Tuuli Hirvilammi: Pyörä, kesän paras menopeli
 10. Läpimurto liigassa tiesi pitkää sopimusta Lahteen – raamikas pakki Alex Lindroos nauttii kovasta kesäisestä harjoittelusta
 11. Minä ja Suomenlahti: Tallenna ikimuistoinen hetki Suomenlahdelta – lähetä kuva toimitukseen ja osallistu kilpailuun
 12. OP Pukkila haluaa yhdistää voimansa Päijät-Hämeen pankkien kanssa
 13. Pelastusrengas kolmelle rannalle lahjoituksena – Muista hätätapauksessa HRAP-sääntö
 14. Maria Huntington vahvassa pituusvireessä Oulussa
 15. Oikeus torppasi Fortumin havittelemat muutokset Oulujoen vaelluskalamääräyksiin – uusia kalateitä ei silti tule ainakaan lähivuosina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.