Arvokkaat moottoripyörät tuhoutuivat Askolan tulipalossa – pelastuslaitos joutui hakemaan lisää vettä Porvoosta

Pelastuslaitos sai hälytyksen teollisuushallin tulipalosta ennen seitsemää tiistaiaamuna. Juha Perämäki

Inka Töyrylä

Tiistaiaamuna Askolan Monninkylässä syttyneen tulipalon sammutustyöt viivästyivät, sillä pelastuslaitoksella oli hankaluuksia saada paikalle sammutusvettä. Palossa tuhoutui noin 500-neliöinen teollisuushalli.

– Varsinaista vesikatkoa ei ollut, mutta lisää vettä piti lähteä hakemaan Porvoon Harabackasta. Myöhemmin saimme tietää, että myös viiden kilometrin päästä Nietoontieltä Vakkolasta saa vettä, päivystävä palomestari Tuomas Lintula kertoo.

– Yleensä teollisuusalueilla on aina paloposti, kuten esimerkiksi Porvoossa onkin. Askolassa näin ei ole. Jos paloposteja olisi siellä missä pitää, nopeuttaisi se sammutustöitä huomattavasti. Veden löytäminen on Askolassa aina vähän hankalaa, Lintula sanoo.

Hallin toisessa päässä sijaitsi moottoripyöräkerho MC Kyyn kerhotila, joka tuhoutui palossa kokonaan.

– Siellä oli säilytyksessä kuusi Harley Davidson -moottoripyörää. Kaikki menivät, kertoo kerhon jäsen Jyri Taipale

– Tuttu laittoi aamulla viestin, että halli palaa. Ehdin paikalle puoli kahdeksan aikaan ja silloin palomiehet odottelivat vettä. Pyörät olisi ehkä voitu pelastaa. Kunnan velvollisuus on huolehtia palopaikalle vettä, mitä jos kyseessä olisi ollut jonkun omakotitalo, Taipale jyrähtää.

Myös Taipale menetti palossa pyöränsä.

– Tänä vuonna olisi tullut kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun hankin sen. Se oli vuoden 1972 Harley Davidson. Vuosien aikana olen rakennellut sitä niin, että se on maksanut varmasti jo kolmen pyörän verran.

– Rahallinen menetys on tietysti iso, mutta tunnepuolella menetys on vielä isompi. Tuollaista pyörää ei saa toista. Vaikka kyse on vain materiasta, niin tuntuu kuin olisi kaverin menettänyt, Taipale kertoo.

Moottoripyöräkerho MC Kyy on perustettu 1991. Nykyisessä paikassa kerhotilat ovat olleet vuodesta 2002 asti.

Palopaikalle kokoontui useita kerhon jäseniä.

– Joka äijällä on mietinnän paikka nyt edessä. Ei täällä ole hirveästi vapaita vuokrahalleja. Uusien pyörien hankintaa ja vakuutusasioita pitää alkaa miettiä, Taipale sanoo.

Palomestari Tuomas Lintula kertoo hallin olleen täyden palon vaiheessa, kun pelastuslaitos saapui paikalle.

– Liekit löivät ikkunoista ja seinistä. Peltirakenteiseen halliin ei siinä vaiheessa työturvallisuussyistä voi enää mennä. Siellä tulee tavarat niskaan, Lintula sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.