Porvoon Matkahuollon talon taru on lopussa – vuokralainen sai tietää sähköpostitse keskiviikkona, että joutuu lähtemään

Aina Karia vasaroi Matkahuollon uusia teesejä pakettipalvelun oveen keskiviikkoaamuna. Pakettipalvelut muuttivat Kaupunginhakaan. Juha Perämäki

Jyrki Hämäläinen

PORVOO  |  Logistiikkayritys Matkahuolto onnistui yllättämään työntekijänsä, maanvuokraisäntänsä Porvoon kaupungin, Porvoon Liikenteen ja vuokralaisensa Kultajousen sulkemalla Porvoon Matkahuollon salamaliikkeellä tiistai-iltana.

Päätös Porvoon linja-autoaseman yhteydessä toimivan pisteen sulkemisesta lopettaa yhden aikakauden kaupungin keskustan ja linja-autoliikenteen historiassa. Porvoon linja-autoasema on matkustajamääriltään Suomen vilkkaimpia.

Matkahuolto ilmoitti tiistaina, että kiinteistöön joulukuussa 2018 tehdyn kuntotutkimuksen tuloksena yhtiö keskeytti välittömästi rakennuksen käyttämisen työskentely- ja asiakaspalvelutilana terveydelle vaarallisena kosteusvaurioiden takia. Työntekijät kuulivat asiasta tiistaina iltapäivällä.

Päätös oli Matkahuollon oma eikä viranomaisten. Matkahuollon pakettinoudot ja lähetykset siirtyivät heti väistötiloihin Kaupunginhakaan, mutta lipunmyynti päättyi.

Matkahuolto kertoi etsivänsä vaihtoehtoista lipunmyyntipaikkaa läheltä bussiasemaa, mutta harkitsevansa myös toiminnan lopettamista Porvoossa kokonaan. Vielä viime vuonna Matkahuolto etsi asiamiestä Porvooseen.

Matkahuolto on lopettanut toimintansa joillakin paikkakunnalla, koska pakettipisteiden määrä Suomessa on kasvanut voimakkaasti ja linja-autolippujen myynti on siirtynyt nettiin.

Linja-autoyhtiöiden omistaman Matkahuollon ilmoitus tuli täytenä yllätyksenä Porvoon Liikenteelle, joka kuuli siitä tiistaina iltapäivällä.

– Matkahuolto on ollut matkakorttiemme päämyyntipiste, yhtiön ajomestari Pasi Nyyssönen kertoo.

Uusia matkakortteja voi ostaa nyt vain Porvoon Liikenteen konttorista Harabackasta. Olemassa olevia matkakortteja voi ladata busseissa tai netissä. Lippuja yhtiön busseihin voi ostaa netistä Matkahuollon tai Koiviston Auton oman Matkaan-sovelluksen kautta.

Matkahuolto on toiminut Porvoon torin vieressä vuodesta 1972. Rakennus sai nykyisen muotonsa vuonna 2000, jolloin sitä remontoitiin viimeksi. 460-neliöinen kiinteistö on Matkahuollon omistama, mutta maapohjan omistaa ja sitä vuokraa Porvoon kaupunki. Nykyinen vuokrasopimus päättyy vuoden 2022 lopussa.

Porvoon apulaiskaupunginjohtaja Fredrick von Schoultz kertoo kuulleensa, että kiinteistössä ilmenneitä ongelmia tutkitaan.

– Mutta ei meillä ollut tietoa, että siellä on jotain näin akuuttia.

Porvoon kaupunki käynnistää tänä vuonna torialueen asemakaavan muuttamisen, jossa yhteydessä selvitetään uusia mahdollisia paikkoja linja-autoasemalle. Pelipöytä selkenee, jos tiedossa on, että Matkahuollon kiinteistö puretaan.

Asemakaavan laadinta kestää ainakin vuoden, ja kiinteistön vuokrasopimusta on jäljellä kolme vuotta, joten pahimmassa tapauksessa Porvoon ydinkeskustassa on pitkään yksi keskeinen rakennus tyhjillään.

– Se ei ole toivottava tilanne, Fredrick von Schoultz sanoo.

– Mielellämme keskustelemme Matkahuollon kanssa siitä, mikä on heidän näkemyksensä eri vaihtoehdoista ja miten he näkevät tulevaisuuden. Myös siitä, mikä on tulevaisuuden konsepti – ei välttämättä puhuta enää erillisestä bussiasemarakennuksesta, vaan mietitään voitaisiinko tukeutua torin ympäristössä oleviin toimijoihin tai mahdolliseen kauppahalliin.

Myös rakennuksessa vuokralaisena toimivalle Kultajousi-liikkeelle Matkahuollon toimet tulivat salamana taivaalta. Yhtiö sai keskiviikkona iltapäivällä sähköpostin, että se joutuu sulkemaan ovensa.

– Meidän puolellamme ei ole tehty mittauksia eikä meillä ole ollut mitään ongelmia, mutta jos talossa sellaisia on, niitä on varmaan molemmilla puolella seiniä. Suljemme myymälän, kun tavarat on saatu myytyä pois, Kultajousen ketjujohtaja Katja Warbron kertoo.

Uusimaa ei tavoittanut asiasta vastaavaa Matkahuollon johtajaa eikä hän vastannut yhteydenottopyyntöön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.