Eristyneisyydestä yhteisöllisyyteen – ”Nyt onkin aika ottaa vertaistuki ja joukkovoima käyttöön ja unohtaa poppakonstit.”

Pyrkimyksenä on tarjota ihmisille sitä, mitä he oikeasti haluavat ja tarvitsevat, Arla Joensuu sanoo. Juha Perämäki

Eija Quinlan

PORVOO | Start up-yritys Superlaiffi testasi viime vuonna erilaisia vaihtoehtoja ja selvitti, miten hyvä olo syntyy, miten sitä ylläpidetään ja mistä arjen ongelmat johtuvat. Yksi Superlaiffi yrityksen perustajista on Porvooseen vuosi sitten muuttanut Arla Joensuu

Hänellä on taustallaan toimittajakoulutus, menestyksekästä kahvilayrittäjyyttä Helsingissä ja palava intohimo tehdä asioita, joilla autetaan ihmisiä.

– Cafè Köket syntyi vuonna 2007 ajatuksesta yhdistää maailman paras asiakaspalvelu sekä moderni ja laadukas torikahvilatarjonta. Torilla ei kymmenen vuotta sitten ollut modernia kahvilatarjontaa eikä esimerkiksi erikoiskahveja. Rahan tekeminen ei ole ollut itseisarvo, miksi ollaan yhtiökumppani Timo Kuusiston kanssa yrittäjiä, vaan se muu innostus, hän summaa.

– Kahvilatoiminnassa meni 11 vuotta. Pidettiin konsepti vielä itsellä, jos joskus löytyy hyvä jatkaja. Se toiminta henkilöityi vahvasti minuun mutta liiketoiminta myytiin keväällä 2018 uusille omistajille. Tämä mahdollisti nopean etenemisen softa-alalle osittain omalla rahoituksella.

Superlaiffin perusidea on Joensuun mukaan ensimmäinen laatuaan koko maailmassa. Teknistä apuvälinettä voi soveltaa periaatteessa mihin tahansa tiettyä ihmisryhmää yhdistävään tarpeeseen. Ensimmäisessä jo julkaistussa verkkosovelluksessa yhdistetään liikunnasta kiinnostuneita ihmisiä.

– Pyrkimyksenä on tarjota ihmisille sitä, mitä he haluavat ja oikeasti tarvitsevat, Joensuu kiteyttää.

– Yritys pyörii hyvinvoinnin ja teknologian ympärillä. Peruspointti on saman tarpeen omaavien ihmisten yhdistäminen. Jos esimerkiksi kaipaa lenkkiseuraa, Superlaiffista voi sellaista löytää. Tai jos kaipaa seuraa joogaan, sitäkin löytyy.

Ongelmina yksinäisyys ja ylipaino.

Suomalaisilla on ongelmia sekä yksinäisyyden että ylipainon kanssa.

–Tällä hetkellä yli puolet suomalaisista on ylipainoisia ja luku kasvaa. Superlaiffin omien tutkimusten perusteella yli 80 prosenttia haluaisi liikkua enemmän ja saman verran tahtoisi laihduttaa.

Joensuu uskoo vertaistuen ja joukkovoiman apuun ja suosittelee unohtamaan poppakonstit.

– Uusimpien tutkimusten mukaan 20 prosenttia suomalaisista on yksinäisiä. Superlaiffin kyselyn mukaan 75 prosenttia vastaajista voisi käyttää applikaatiota kaverin etsimiseen.

Somen alkuperäinen idea on yhdistää ihmisiä. Käytäntö ei aina toimi sillä tavoin.

– Somessa luodaan epärealistisia mielikuvia ihmisille, jotka eivät pysty täyttämään niitä. Annetaan kuvaa täydellisestä minästä ja elämästä. Se lisää eristyneisyyden tunnetta entisestään. Kun vielä päivittäiset palvelut siirtyvät nettiin, ihmisten yksinäisyyden kierre tiivistyy. Superlaiffi tähtää juuri tämän tyhjiön täyttämiseen.

– Ihmiset ovat hukassa itsensä kanssa. He haluavat apua ja vastauksia. Nettiaikakaudella palveluiden siirtyessä verkkoon ei tule luonnollisia kohtaamisia kuten entisaikaan.

Superlaiffin peruskonsepti on ilmainen ja tulee pysymään maksuttomana, mutta laihduttamiseen ja deittailuun liittyvät lisätoiminnot ovat tulevaisuudessa maksullisia.

– Ollaan puhuttu paljon ihan oikeiden ihmisten kanssa. Hypättiin myös rohkeasti softa-alalle ja otettiin siihen myös kallista konsultointia lähtiessämme rakentamaan tätä prototyyppiä. Ensimmäinen vuosi on opeteltu ja rakennettu yritystä ja nyt päästään tositoimiin.

Yhteistyöneuvotteluja käydään monella taholla.

– Meillä alkaa pilotit yhden ison terveydenhuollon sekä yhden ison liikunta-alan toimijan kanssa. Testaamme, pystyykö tämän saman teknisen työkalun adaptoimaan toisen toimijan tarpeisiin.

Joensuulla on puolitoista kuukautta toisen lapsensa laskettuun aikaan.

– Tavoitteena on saada paketti kasaan niin, että yhtiökumppanit ottavat sitten vetovastuun kun vauva syntyy ja minä pystyn ihan oikeasti rauhoittumaan pari kolme kuukautta. Ensimmäisen 4-vuotiaan lapseni kanssa se ei ihan mennyt niin. Yksinyrittäjäksi en aio koskaan enää lähteä, yhteistyöllä pääsee niin paljon pidemmälle.

Aiheeseen liittyvää

 1. Lamorin pääkonttori muuttui yhteisölliseksi työtilaksi – Rihkamatorin Cospacessa toimii yli 25 yritystä
  22.1.2019 13:55
 2. Porvoolaisella Maaritilla ei ole yhtään ystävää – syvä yksinäisyys syntyy harvoin hetkessä
  13.8.2018 18:10
 3. Puhelu katkaisee yksinäisen illan – yksinäisyyttä välillä kokeva ikäihminen toivoo, että kaikilla nuorilla olisi ystäviä
  23.12.2018 9:00
 4. Syötkö aina saman välipalan? Hyvinvointivalmentaja Anna Saivosalmi vinkkaa 6 terveellistä vaihtoehtoa
  17.1.2019 19:30
 5. Yhä useampi maksaa kuntosalinsa työnantajan tuella – "Euro hyvinvointiin tuo kuusi takaisin"
  9.1.2019 6:15

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Mainos: Uusimaa

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut