Maatalon tytöstä ammattimuusikoksi – pukkilalainen Anu Silvasti soittaa nykyään Kansallisoopperassa

Pukkilalaisen ammattimuusikon Anu Silvastin mukaan musiikkialalla menestyminen vaatii musiikillisen lahjakkuuden lisäki myös työnteon lahjaa.

Viimeiset viisi vuotta -musikaalin kapellimestari Anu Silvasti on viihtynyt pianon ääressä pienestä pitäen. Aino Salonen

Aino Salonen

KERAVA  |  Kahdeksantoista vuotta sitten Helsingissä asuva ammattimuusikko Anu Silvasti, 47, etsi miehensä Antero Mannisen kanssa asuntoa lähempää Lahtea, jossa Silvasti työskenteli ammattikorkeakoulun musiikkiteatterilinjan säestyksen lehtorina. Pariskunnalla riitti töitä myös Helsingissä, joten Itä-Uudellamaalla sijaitseva Pukkilan kunta tuntui molemmista luontevalta vaihtoehdolta asuinpaikaksi.

– Halusimme ehdottomasti muuttaa maalle, Silvasti kertoo.

– Ja Pukkila osoittautui meille oikeaksi ratkaisuksi. Toki asuinpaikkamme vaatii kahta autoa, mutta kotiin on aina mukava päästä Helsingin vilinästä, Pukkilan kirkonkylän liepeillä asuva Silvasti pohtii.

Nykyisin Silvasti opettaa pianonsoittoa kolmatta vuotta Keskisen Uudenmaan musiikkiopistossa, jonka toimialueeseen kuuluvat Järvenpää ja Tuusula.

Lisäksi Silvasti soittaa kamarimusiikkia ja tekee teatteriproduktioita. Parhaillaan Silvasti toimii kapellimestarina Keski-Uudenmaan teatterissa Keravalla Viimeiset viisi vuotta -musikaalissa, jonka päänäyttelijä Cathy, tuusulalainen Elina Varjomäki on Silvastin entisiä opiskelijoita Lahden ammattikorkeakoulun musiikkiteatterilinjalta.

Viimeiset viisi vuotta -musikaaliin Silvasti tutustui ensimmäistä kertaa juuri Lahdessa, jossa hänen opiskelijansa opettelivat laulamaan musikaalin kappaleita.

– Musikaalin kappaleet tosin ovat sen verran kovaa kamaa, että niitä ei ihan vielä ensimmäisenä vuonna harjoiteltu, Silvasti huomauttaa.

Musikaalissa esiintyvät myös huippulahjakkaat järvenpääläiset Hongiston veljekset Jussi ja Lauri, joihin Silvasti on päässyt ensimmäistä kertaa tekemään kunnolla tuttavuutta musikaalin harjoitusten aikana.

– En itse ole aikaisemmin päässyt tutustumaan heihin, mutta kollegani musiikkiopistossa tuntevat heidät erittäin hyvin, Silvasti kertoo.

– Aivan huipputyyppejä ja kovan luokan ammattilaisia, hän kehuu.

Musikaalissa Jussi Hongisto esittää toisen päänäyttelijän, Jamien roolin. Lauri Hongisto puolestaan soittaa selloa ja kitaraa.

Keravalla helmikuussa ensi-iltansa saavassa Viimeiset viisi vuotta -musikaalissa Silvasti kertoo pitävänsä etenkin siitä, että sen tarinaan on helppo samaistua.

– Jokainen löytää siitä varmasti jotain kosketuspintaa ja se sopii hyvin juuri Keski-Uudenmaan teatterin toteutettavaksi.

Silvastin mukaan musiikkialalla menestyminen vaatii luonnollisesti musiikillista lahjakkuutta, mutta myös työnteon lahjaa.

– Monet, jotka eivät tiedä tästä alasta, luulevat, että se tulee sydämestä. Mutta ei se ihan niin mene. Jo soittimen hallinta vaatii paljon harjoittelua ihan pienestä alkaen.

Silvasti itse aloitti pianonsoiton jo 6-vuotiaana asuessaan vanhempiensa ja isosiskonsa Minna Blomin kanssa Lohjalla.

– Olemme molemmat maatalon tyttöjä, Silvasti naurahtaa.

Hän kertoo olleensa jo lapsena innokas pianisti, joka saattoi herättää koko talon musisoimalla jo kuudelta aamulla.

Muutamia vuosia sitten yksi Silvastin pitkäaikaisista haaveista kävi toteen, kun hän pääsi mukaan Helsingin Svenska Teaternin Kristina från Duvemåla -musikaaliin. Lisäksi Silvasti on nykyään vakiokasvo myös Suomen Kansallisoopperan näytöksissä.

Jo yläkoulussa Silvasti unelmoi ammattimuusikon urasta. Tuolloin hän matkusti kotoaan Lohjalta pianonsoittotunneille Helsingin Konservatorioon.

– Se piti minut poissa pahanteosta –  ja toisinaan myös pelasti heinätöiltä, Silvasti virnistää.

Silvastin perhe on aina tukenut molempien lasten musiikkiharrastusta. Silvastin Minna-isosisko työskentelee nykyään Kuhmossa viulunsoiton opettajana. Myös Silvastin äiti soitti haitaria ja kuskasi tyttäriään myös mielellään soittotunneille.

– Minulla on ollut aina myös hirveän hyvät opettajat, jotka opettivat minulle myös vapaata säestystä, mikä ei vielä ollut niin yleistä siihen aikaan, Silvasti kertoo.

Ammattimuusikon työssä Silvastia kiehtoo etenkin sen monipuolisuus: nykyisessä ammatissaan hän saa tehdä sekä opetustyötä, teatteria että kamarimusiikkia.

– Tuntuu, että olen nyt siellä, missä haluankin olla, Silvasti hymyilee.

Opetustyössä häntä kiehtoo etenkin oppimisen riemu, jonka huomaa jossain vaiheessa kaikista hänen oppilaistaan.

– Se on ihana hetki, kun jostain lapsesta näkee, kun palat vain loksahtavat kohdilleen ja hän alkaa tuottaa jotain omaa, Silvasti kertoo.

Viimeiset viisi vuotta -musikaali Keski-Uudenman teatterissa (Kultasepänkatu 4, Kerava): ensi-ilta 13.2., esitykset: 17.2.–28.3. Lisätietoja: www.kut.fi

Anu Silvasti

Syntynyt: 13.1.1972 Lohjalla

Perhe: aviomies Antero Manninen sekä kaksi kissaa: Silppu ja Touho

Asunut Helsingissä ja Pukkilassa

Koulut: Lohjan musiikkiopisto (nyk. Länsi-Uudenmaan musiikkiopisto), Helsingin konservatorio, Sibelius-akatemia

Työpaikat: Lahden konservatorio: pianonsoiton opettaja, Lahden ammattikorkeakoulun musiikki ja draamainstituutti: musiikkiteatterilinjan säestyksen lehtori, Keskisen Uudenmaan musiikkiopisto: päätoiminen pianonsoiton opettaja.

Soittaa myös Suomen kansallisoopperan orkesterissa Svenska Teaternissa ja Keski-Uudenman teatteri KUTissa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut