Mittarissa yli 200 omaa klubi-iltaa – Thomas Törnroos on todellinen kulttuuritalkoolainen

Rumpali Thomas Törnroos alkoi järjestää Porvoossa jazz-klubi-iltoja 1999. Musiikkielämyksiä on ollut tarjolla reilusti yli 200 kertaa. Juha Perämäki

Samu Karvala

PORVOO | Rumpali Thomas Törnroos on järjestänyt kotikaupungissaan pitkästi yli 200 jazz-klubi-iltaa 20 vuoden aikana.

Toiminta alkoi Free Jazz Club -nimellä Bar Maryssa vuonna 1999. Vuonna 2003 nimi vaihtui nykymuotoon Steamin´ Jazz Clubiksi. Jazz on soinut muun muassa Street Barissa, Old Townissa ja Bar Sohossa. Viimeisimmäksi kotipesäksi on valikoitunut Café Rongo.

– Rongossa on pidetty lähemmäs 60 konserttia. Pisin tauko klubi-iltojen väliin on tullut nyt, kun edelliset kaksi klubi-iltaa olivat syyskuussa, Törnroos kertoo.

Törnroosille tärkeintä on ylläpitää jazz- ja live-musiikin traditiota ja tuottaa iloa kuulijoille. Hän on todellinen kulttuuritalkoolainen, sillä klubeille on pääsääntöisesti ollut yleisöllä vapaa pääsy.

– Soittajilla on tarve esiintyä ja oikea tapa esiintyä on yleisön edessä. Kotona harjoittelemalla oppii vain harjoittelemaan kotona, Törnroos lohkaisee.

Törnroos on tietenkin itse eniten klubi-illoissa soittanut muusikko. Hänen oman "House bandinsa" muita jäseniä voisivat olla kitaristi Mikko Iivanainen, basisti velimies Christoffer Törnroos, saksofonisti Robert Löflund ja koskettimissa Jukka Gustavson tai Kalle Katz.

Törnroos toimii soitonopettajana ja konsertoi jatkuvasti lukuisien kokoonpanojen kanssa. Hän on välttänyt pitkiä kiinnityksiä isoihin bändeihin tai orkestereihin, koska pitää itseään taiteilijaluonteena, joka haluaa mieluummin kokeilla kaikenlaista.

Steamin´ Clubin juhlailtana Törnroos ystävineen kuljettaa yleisön jazzin syntyvuosista 1950–60-lukujen souliin ja lattarirytmeihin asti. Isäntä kertoo välispiikeissään tarinoita jazzin historiasta, ja niitä kyllä riittääkin.

– Olen kiertänyt pianotrion kanssa Suomen koulujakin.

Steamin´Jazz Clubin 20-vuotisjuhlakonsertti

Borgå Classic Jazz Quartet esiintyy perjantaina 18.1. kello 19 alkaen Café Rongossa (Rauhankatu 33).

Kokoonpanossa soittavat Thomas Törnroos (rummut), Patrik Latvala (sousafoni eli eräänlainen tuuba), Rob Dominis (piano) ja Niko Paakkunainen (saksofoni ja bongorummut).

Konserttiin on vapaa pääsy.

Illalla juhlitaan vuonna 1999 aloitettua klubitoimintaa ja samalla Törnroosin syntymäpäivää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.