"Olen Suomessa kummajainen, mutta maailmalla tämä on kasvava trendi" – Antti Heikkilä yllättyi kritiikistä

Antti Heikkilä tarkasteli kipua kokonaisvaltaisesta näkökulmasta jo vastaanotollaan Porvoossa vuonna 2007. Arkisto/Katja Juurikko

Eija Quinlan

PORVOO | Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Antti Heikkilä, 72, on kirjoittanut kirjan Lääkkeetön elämä (Otava), joka on nostattanut suuren kohun.

Kirjoittaessaan uusimman kirjansa hän tiesi jo etukäteen, että se tulee herättämään mielipiteiden vaihtoa. Tuorein kritiikki kuitenkin yllätti jopa hänet, vaikka hän on vuosien aikana tottunut saamaan melkoista ryöpytystä.

– Odotin sitä, sillä koin samaa Diabetes-kirjani kohdalla, mutta nykyisen laajuus oli yllättävä. Reaktio kertoo enemmänkin heistä kuin minusta. Sanotaan, että kirjani on vaarallinen, mutta voi kysyä kenelle. Tässä elämän vaiheessa tämä tuntuu enemmänkin huvittavalta. Heikkilästä on tullut Suomen virallisen lääketieteen mörkö, Heikkilä sanailee.

Kritiikistä huolimatta kirja kiinnostaa lukijoita. Miten lukijasi ovat ottaneet kirjan vastaan?

– Hyvä ettei kansa noussut kapinaan. Painos myytiin hetkessä loppuun.

Mitä sanottavaa sinulla on niistä kirjastasi löytyneistä virheistä? Niitä on perattu usealla eri taholla, esimerkiksi Valtsun terveysblogissa yhteisöpalvelu Facebookissa?

– Tuo blogin pitäjä on vainonnut minua jo kymmenkunta vuotta. Väitteet ovat hänen mutta kukaan todellinen asiantuntija, proffat jne., eivät ole voineet yksilöidä mitään virhettä, Heikkilä puolustautuu.

Olet sanonut, että ravinnon merkitystä syöpähoidoissa pitäisi tutkia enemmän. Miksi? Onko ravinnolla mielestäsi merkitystä syövän synnyssä tai paranemisessa?

– En ole ainoa. Toistan vain, mitä maailman johtavat syöpätutkijat ovat tästä kirjoittaneet. On alkanut ilmaantua hienoja tutkimuksia siitä, että ravinto syöpähoitojen tukena tuottaa tulosta. Toivottomissa tapauksissa ennuste on parantunut huomattavasti.

Lääketiede muistuttaa uskontoa.

– Pahin väärennös, mitä media on esittänyt on, että kieltäisin syöpähoidot ja suosittelisin vain ravintoa. Se on vastenmielinen vale, mutta kertoo mikä on pelin henki. Kerron kirjassani selkeästi että ravinto on syövän tukihoito, Heikkilä sanoo.

Antti Heikkilä on jo vuosia ollut törmäyskurssilla virallisten ravintosuositusten kanssa. Kuitenkin hänen sanomaansa kuunnellaan. Uusimmasta kirjasta on otettu syksyn aikana jo kolme painosta. Mitä ihmisten sitten tulisi uskoa? Yksi väittää yhtä, toinen toista.

– Olen aina painottanut, että usko itseesi jos teet elämäntapamuutoksia. Noiden asiantuntijoiden neuvot tulevat ruoka- ja lääketeollisuudelta ja niitä tukeva ”tiede” on todettu täysin ei tieteeksi, mutta ”money talks” eli raha puhuu. Tuo taustateollisuus tukee ja omistaa mediaa, Heikkilä sanoo.

– Haluan sanoa ihmisille, etteivät sairaudet tipu taivaasta, vaan ovat seurausta miten on elänyt, ajatellut ja tuntenut. Jos tuota kaikkea muuttaa, alkaa tervehtyminen. Olen Suomessa kummajainen, mutta maailmalla tämä on kasvava trendi. Lääkärit ovat lopen kyllästyneitä näihin suljettujen ovien takana tehtyihin suosituksiin. Tieteenhän pitäisi olla avointa, joten siinä mielessä lääketiede muistuttaa uskontoa.

– Satojen lääkäreiden mukaan prosessoitu ruoka on sairauksien keskeisin syy. Sen sijaan, että kokeiltaisiin ruokavalion muutosta, huonon ruoan aiheuttamia oireita hoidetaan nykyisin lääkkein, Heikkilä kirjoittaa kirjassaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.