Porvoossa vangittu ruandalaispastori tulee istuneeksi 12 vuotta – Hovioikeus: Ei ehdonalaiseen lähitulevaisuudessa

Helsingin hovioikeus katsoo, ettei keväällä 12 vuotta vankilassa istunutta Francois Bazarambaa voi päästää ehdonalaiseen lähitulevaisuudessa. Katja Juurikko

Samu Karvala

Porvoossa pääsiäisen alla 2007 vangittu ruandalaispastori Francois Bazaramba istuu elinkautista vankeustuomiota joukkotuhonnasta. Hän osallistui itse lukuisiin veritekoihin ja käskytti vaikutuspiirissään olevia Ruandan kansanmurhassa, jonka tuhoisin vaihe osui 1994 maaliskuun alun ja toukokuun lopun väliseen aikaan. Bazaramba haki turvapaikkaa Suomesta 2003 ja asettui perheineen Porvooseen 2006.

Helsingin hovioikeus on hylännyt Bazaramban laatiman hakemuksen pääsystä ehdonalaiseen vapauteen.

– Hovioikeus katsoi, että edellytykset elinkautisesta vankeudesta ehdonalaiseen vapauteen päästämiselle eivät vielä tässä vaiheessa täyty edes siten, että hakija voitaisiin vapauttaa lähitulevaisuudessa, todetaan perjantaiaamuna annetussa julkisessa selosteessa.

Hovioikeuden mukaan Bazaramban vapauttamista puolsivat muun muassa hänen rangaistusajan suunnitelman tavoitteiden täyttyminen, vankila-aikainen toimintansa ja käytöksensä sekä Psykiatrisen vankisairaalan lausuntoon sisältyvä arvio hakijan riskistä syyllistyä väkivaltarikosten uusimiseen.

Vapauttamista vastaan puhui kuitenkin hakijan elinkautiseen vankeusrangaistukseen johtanut tekokokonaisuus, joka on poikkeuksellisen vakava ja käsittää Suomen lain mukaan arvioituna useita itsenäisiä elinkautisella vankeusrangaistuksella rangaistavia tekoja.

– Vaikka teot on tehty sisällissodan aikana, ei niitä eikä etenkään niiden tavoitteita voida pitää tekojen törkeyttä vähentävänä seikkana, hovioikeus linjaa.

Rikosseuraamuslaitos ei myöskään puoltanut vapauttamista katsoen, että hakija oli teon luonteeseen nähden suorittanut rangaistustaan vasta suhteellisen lyhyen aikaa.

67-vuotiaalla Bazaramballa tulee 12 vankilavuotta täyteen huhtikuun alussa. Hänet tuomittiin ensin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa 2010 ja uudelleen Helsingin hovioikeudessa 2012 elinkautiseen vankeuteen. Syksyllä 2009 Porvoon käräjäoikeudessa istuttu juttu oli Suomen ensimmäinen lajissaan ja oikeus matkusti käsittelyn vuoksi myös paikan päälle Ruandaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut