Taidehuutokaupalla hyvää tuotantoeläimille – turvakoti Saparomäki rakentuu pikkuhiljaa

PORVOO  |  Saksalaan rakentuva eläinten turvakoti Saparomäki on jälleen askeleen lähempänä valmistumistaan. Facebookissa on parhaillaan käynnissä taidehuutokauppa, jonka avulla hankitaan varoja tilalle rakennettavaan eläinsuojaan.

Kaupan on viidentoista taiteilijan teoksia, joista edullisimman lähtöhinta on 20 euroa, kalleimman 1700 euroa.

– Taiteilijat lähtivät tähän mukaan hirveän mielellään. Porvoolaistaiteilijoista mukana ovat Nelli Nio, Kaisa Leka ja Saara Piispa, Saparomäen puheenjohtaja Eveliina Lundqvist iloitsee.

Saparomäki on Lundqvistin pitkäaikainen unelma. Hän suunnitteli jo 16-vuotiaana perustavansa orpokodin eläimille. Sittemmin kohteeksi valikoituivat tuotantoeläimet.

– Ajatus vahvistui, kun pääsin 20-vuotiaana tutustumaan eläinten turvakotiin Briteissä. Myöhemmin olen ollut työharjoittelussa turvakodissa Saksassa ja tutustunut vastaaviin paikkoihin myös Espanjassa ja Belgiassa.

Nyt työn alla oleva kaunis tila löytyi Saksalasta pitkän etsinnän jälkeen.

– Sijainti lähellä keskustaa on tärkeä, sillä tänne pitää päästä bussilla ja pyörällä. Toimintamme painottuu eläinten lisäksi ympäristöasioihin. Haluamme suojella naapureita kasvavalta liikenteeltä, joten tänne ei tulla yksityisautoilla lainkaan, vaan Mäntsäläntieltä kulkee kävelyreitti metsän läpi. Ryhmät voivat tulla pikkubussilla, Lundqvist kertoo.

Vanhaan rakennukseen remontoidaan parhaillaan kahvila- ja koulutustiloja.

– Koululaisryhmiä ja erilaisia kursseja kuten vaikkapa kasvisruoka- tai ympäristöaiheisia kursseja, Lundqvist kertoo.

Koneen Säätiö on myöntänyt Saparomäelle 26 000 euroa apurahaa, minkä turvin kahvion alakertaan luodaan toisinto tehosikalasta. Porsitushäkit ovat jo valmiina. Taiteilija Nelli Nio tekee niihin aidon kokoisia sikaveistoksia.

– Näyttely kertoo Suomeen syntyvän sian todellisuudesta. Tästä avataan läpikulku ulos, jossa vieraat pääsevät näkemään, millaista sian elämä voisi olla, jos se saa toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään, Lundqvist kertoo.

Tammikuussa Saparomäen edistämiseksi aloitetaan joukkorahoituskampanja. Ensimmäiset eläimet tulevat tilalle ehkä vuoden kuluttua. Possuja, kanoja, lampaita. Kaikki entisiä tuotantoeläimiä, jotka saavat tilalla uuden mahdollisuuden.

– Eläimiä tulee maltillinen määrä. Tarkoituksemme ei ole pelastaa kaikkia tuotantoeläimiä, vaan avata ihmisten silmiä. Tärkeintä on valistustyö. Haluamme näyttää ihmisille, miten nämä eläimet käyttäytyvät, jos niillä on siihen mahdollisuus. Toivoimme täällä käyvien ihmisten ymmärtävän eläimen itseisarvon. Että jokainen eläin on tärkeä, eivät vain koirat ja muut lemmikit, Lundqvist sanoo.

Taidehuutokauppa

Huutokauppa löytyy osoitteesta web.facebook.com/saparomaentaidehuutokauppa Teokset, niiden lähtöhinta ja minimikorotus sekä taiteilijaesittely ja huutokaupan ohjeet löytyvät Facebook-sivulta. Huutokauppa on auki 14. joulukuuta asti.

Tuotto käytetään lyhentämättömänä eläinsuojan rakentamiseksi entisille tuotantoeläimille.

Eläinten turvakoti Saparomäkeen voi tutustua osoitteessa www.saparomaki.fi sekä Facebookissa ja instagramissa.

Lue lisää aiheesta

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut