"Estää syrjäytymistä ja lisää viihtyvyyttä" – Juha Huttunen palkittiin ensimmäistä kertaa jaetulla diplomilla

PORVOO | Huhtisten koulun neljäsluokkalainen Alex Broman lausui juhlasalissa aamutuimaan painavia sanoja lasten oikeuksista.

Suomessa asiat ovat melkoisen hyvin, mutta maailmassa on maita, joissa ei edes ole itsestäänselvyys, että lapsi saa nimen.

Lapsen oikeuksien päivän kunniaksi järjestetyssä juhlassa jaettiin Porvoon ensimmäinen Vuoden lapsellinen teko- diplomi. Pelastakaa Lapset ry:n paikallisosasto päätti palkita porvoolaisen opettajan Juha Huttusen

Millaiset oppitunnit ovat mukavia ja miten niistä voisi tehdä vielä parempia?

Huttunen on kunnostautunut lasten osallistajana oppilaskuntatyöhön. Osallistaminen oli Pelastakaa Lapset -järjestön tämänvuotisia teemoja.

Koulun oppilaskunta on useimmille ensimmäinen väylä yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

– Valtio ja kunta haluavat lapset mukaan vaikuttamaan. Osallisuuden kokeminen vahvistaa yhteisöön kuulumisen tunnetta, estää syrjäytymistä ja lisää kaikkien viihtyvyyttä, Huttunen arvioi.

Porvoossa on laadittu vuonna 2014 lasten ja nuorten kuulemisen vastuunjako- ja yhteistyömalli, jossa tärkeimpänä osana ovat oppilaskuntien hallitukset.

Vuonna 2015 perustettiin monialainen lasten ja nuorten osallisuus- ja vaikuttaminen -työryhmä.

Huttunen huomauttaa, että oppilailla ja oppilaskunnilla on jo paljon vaikutusvaltaa koulujen juhliin ja vapaa-aikaan. Oppitunnit ovat kuitenkin useimmiten opettajan tiukassa määräysvallassa.

– Heitänkin haasteen opettajille, milloin olet viimeksi kysynyt oppilailta millaiset oppitunnit ovat mukavia ja miten niistä voisi tehdä vielä parempia. Osallistamisella on vaikutusta myös motivaatioon, Huttunen vinkkaa.

Ei ole sanottua myöskään, että lasten mielipiteet vaikuttaisivat aina vanhempien päätöksentekoon. Vallitsevaa tilannetta kannattaa miettiä porvoolaiskodeissakin.

Porvoon kaupunki päätti tänä vuonna pyrkiä Unicefin lapsiystävälliseksi kunnaksi.

– Unicefin malli auttaa kuntia edistämään lapsen oikeuksien toteutumista. Päätös oli tärkeä. Tunnustus myönnetään sitoutuneesta ja aktiivisesta kehittämistyöstä, Huttunen kiittelee.

Lapsiystävällisen kunnan kriteerejä ovat muun muassa lasten ottaminen mukaan palveluiden suunnitteluun, arviointiin ja kehittämiseen, päätösten lapsivaikutusten arviointi sekä tiedottaminen lasten oikeuksista ja rohkaisu toimimaan yhteiskunnassa.

Porvoon Pelastakaa Lapset ry:llä on tarkoitus jakaa diplomi ansioituneelle opettajalle tai jollekin muulle lasten oikeuksien puolestapuhujalla jatkossakin. Yhdistyksen aktiivit Erja Hanni, Saila Vilkki ja Riitta Halonen hoitivat palkitsemisen.

Huhtisten koulussa on lähes 15-vuotinen perinne Lapsen oikeuksien päivän juhlinnassa. Rehtori Minna Sumusalon mukaan synkkään ajankohtaan on haluttu aina piristäviä juhlia, "kaamoksen kaatajaisia". Tämänvuotinen juhla jatkui napakan asiaosuuden jälkeen oppilaskunnan valitsemalla Supermarsu-elokuvalla.

Juha Huttunen

Toiminut opettajana Porvoossa 12 vuoden ajan.

Saanut paljon aikaan Porvoon sivistystoimen oppilaskuntayhteistyön koordinoijana ja Keskuskoulun oppilaskunnan ohjaavana opettajana. Opettaa tällä hetkellä Hamarin koulussa.

Loi hyvää mieltä Keskuskoulussa höpönassu-kuulutuksillaan.

Muita jäsenyyksiä muun muassa sivistystoimen koulutuspalveluiden laatutiimissä sekä osallistamis- ja yhteistyötiimissä.

Vaikuttanut myös Porvoon suomenkielisessä kesäkotisäätiössä.

Ensimmäinen vuoden lapsellinen teko -diplomin saaja Porvoossa.

Diplomin saajan valitsi Porvoon Pelastakaa Lapset ry ja se luovutettiin Lapsen oikeuksien päivän juhlassa Huhtisten koulussa tiistaina.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut