Pukkila aikoo lakkauttaa Torpin kyläkoulun – oppilaat jo tammikuussa Kirkonkylän kouluun

Pukkilan kunta aikoo keskittää opetuksen Kirkonkylän kouluun, mikä merkitsee Torpin koulun sulkemista. Arkisto / Tanja Kuisma

Tanja Kuisma

PUKKILA | Pukkila on siirtymässä yhden koulun kouluverkkoon. Kunnanhallitus päättää maanantaina Torpin kyläkoulun lakkauttamisesta vuoden vaihteessa. Jos valtuusto päätyy samaan ratkaisuun, Torpin koulun oppilaat siirtyvät Kirkonkylän kouluun kevätlukukauden 2019 alusta.

Kirkonkylän koulu toimii kaikkien kunnan oppilaiden lähikouluna, johon oppilaat saavat maksuttoman koulukuljetuksen aina kulloinkin voimassa olevan kunnan koulukuljetusoppaan mukaisesti. Torpin koulun koko opetushenkilöstö siirtyy muutoksen myötä Kirkonkylän koululle.

Torpin koulun ja Kirkonkylän koulun välimatka on noin 5,5 kilometriä, joten koulukuljetusmatkat eivät kunnanhallituksen päätösesityksen mukaan muodostu kohtuuttomiksi jatkossakaan.

– Kunnan taloudellisten resurssien kannalta on perusteltua keskittää voimavarat jatkossa yhden koulun kehittämiseen kahden sijasta, kunnanjohtaja Juha Myyryläinen muotoilee päätösesityksessään.

Kunnanhallitus keskusteli 10. syyskuuta kouluverkosta ja tulevaisuuden näkymistä, ja kuuli myös rehtorin katsauksen perusopetukseen. Pukkilan koko oppilasmäärä putoaa ensi vuonna 140:stä 128:aan. Torpin koulussa on kaksi opettajaa ja oppilasennusteen mukaan oppilaita on ensi lukuvuonna 18.

Pukkilassa linjattiin kouluverkkoa viimeksi yli kymmenen vuotta sitten.

Lakkauttaminen oli esillä Torpin koulun vanhempainillassa 26. syyskuuta. Torpissa opiskellaan kahdessa ryhmässä, jossa molemmissa on kolme luokka-astetta. Opettajalla on yhdysluokassa vähäinen aika yksittäisen oppilaan ohjaamiseen.

Oppilaiden oman luokkatason oppilasmäärä vaihtelee 1 - 6 oppilaaseen, joten vertaisryhmä on joillakin todella pieni ja ajan kuluessa rohkeus siirtyä suurempaan ryhmään vähenee. Se voi vaikeuttaa muun muassa yläkouluun Askolassa tai muihin kunnissa siirtymistä.

Kaksiopettajaisessa koulussa opetuksen laadun ja monipuolisuuden kehittäminen on haastavaa. Opettajilla ei ole yhteistä suunnitteluaikaa koulupäivien aikana ja kollegoja on vain opettajapari. Koska koko koulussa on niin vähän aikuisia, oppilaiden ja opettajienkin oikeusturva on vaarassa akuuteissa ristiriita- tai tapaturmatilanteissa. Oppilashuoltokin eli kouluterveydenhoitaja ja koulukuraattori ovat pääasiassa Kirkonkylän koululla.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut