Sairaala pahoittelee työvuorolistojen virheitä – vastaajina henkilöstöpäällikkö ja johtava ylihoitaja

Henkilöstöpäällikkö ja johtava ylihoitaja vastaavat: aikataulu petti, määritykset puutteellisia, virheiden korjaukset vielä kesken.

Porvoon sairaalan henkilöstöpäällikkö Riitta Rantanen ja johtava ylihoitaja Tuulia Koponen vastaavat sairaanhoitoalueen puolesta. Kuvituskuva. Arkisto/Juha Perämäki

Tanja Kuisma

PORVOO | Porvoon sairaanhoitoalue pahoittelee tapahtuneita virheitä työvuorosuunnittelussa ja kehittää työvuorosuunnitteluprosessia, toteaa Porvoon sairaala vastauksessaan työvuorosuunnittelussa ilmenneisiin ongelmiin.

Sairaanhoitoalueen tiedotteen on allekirjoittanut henkilöstöpäällikkö Riitta Rantanen ja johtava ylihoitaja Tuulia Koponen

Tarkoitus tasata työn kuormitusta hyödyntämällä muualla olevaa henkilöstöä.

Toimintalähtöinen työvuorosuunnittelu otettiin tiedotteen mukaan käyttöön Porvoon sairaalassa kaikissa ammattiryhmissä ja kaikissa tulosyksiköissä työvuorolistasta 13 alkaen eli 17. syyskuuta lukien keskitettynä yhdelle työvuorosuunnittelijalle, joka suunnittelee työvuorot yksiköiden ennalta tekemien määritysten mukaisesti.

Näitä ennalta tehtyjä määrityksiä ovat muun muassa palvelutoiminnan tiedot kuten leikkaus- ja toimenpidevolyymi ja sulut, ammattinimike, osaaminen ja henkilöstömitoitus työvuoroissa.

Rantasen ja Koposen mukaan toimintalähtöisen työvuorosuunnittelun tavoite on, että "toiminnan tarvitsema henkilöstöresurssi ja osaaminen on oikein suunniteltu ja mitoitettu mahdollisimman optimaalisesti sairaalan ympärivuorokautisessa toiminnassa eri yksiköiden toiminta-aikoina."

– Toimintalähtöisen työvuorosuunnittelun tehtävänä on auttaa tasaamaan työnkuormittavuutta hyödyntämällä muualla olevaa henkilöstöä esimerkiksi vuodeosastojen ylipaikkatilanteissa tai paljon hoitoa tarvitsevien potilaiden hoidon toteuttamisessa, he perustelevat yksikkökohtaisesta työvuorosuunnittelusta keskitettyyn siirtymistä.

Kaksikon mukaan KVTES:n määräysten vastaisia työvuoroja jäi julkaistuihin listoihin johtuen sovitun aikataulun pettämisestä ja tehtyjen määritysten puutteellisuuksista, jotka vaikeuttivat suunnittelua.

– Virheitä oli esimerkiksi viikkolevon toteutumisessa, liian pitkinä työrupeamina ja yövuoron päättymisen jälkeen tallennettuna työvuorona. Tällä hetkellä korjaukset ovat vielä kesken yhden tulosyksikön osalta.

Henkilöstöpäällikkö ja johtava ylihoitaja korostavat, että jokaisella työntekijällä on edelleen mahdollisuus vaikuttaa työn ja vapaa-ajan yhteensovittamiseen "esittämällä työvuorotoivomuksia huomioiden toiminnan edellyttämät määritykset."

Tiedotteessa ei avata tarkemmin sitä, mitä nämä määritykset esimerkiksi ovat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.