Porvoon sairaalan työvuorot sekaisin: listat viime tipassa, yli- ja alitunteja vuoroihin, liian pitkiä työjaksoja pötköön, lepoaikamääräyksille piupaut...

Porvoon sairaalan siirtyminen yhteisölliseen työvuorojärjestelmään epäonnistui. Työvuorojen epäselvyydet heijastuvat satojen vuoroissa hoitotyötä tekevien lisäksi heidän lähipiirinsä arkeen. Kuvituskuva. Arkisto/Juha Perämäki

Tanja Kuisma

PORVOO | Porvoon sairaala siirtyi keskitettyyn työvuorosuunnitteluun, mikä koskee noin 400 kolmessa työvuorossa hoitotyötä tekevää.

Uudet työvuorolistat piti olla henkilöstöllä viikkoa ennen siirtymää eli viime sunnuntaina 9. syyskuuta.

Ongelmia ilmeni heti. Osa henkilöstöstä ei ole saanut niitä vieläkään vapaidensa ja lomiensa vuoksi. Lisäksi julkaistuissa listat sisälsivät lukuisia ongelmakohtia.

Tästä on jo aiheutunut suurta huolta ja unettomia öitä laajasti henkilöstön parissa.

Vuorolistojen puutteista heijastuvat ongelmat eivät koske vain henkilöstöä vaan myös heidän läheisiään ja lapsiaan, joiden esimerkiksi päivähoitotarpeista pitää ilmoittaa ennalta maanantaisin kaupungin varhaiskasvatukseen. Tässä on jo syntynyt ongelmia, ja etenkin uusioperheille harmeja on seurannut muitakin työn ulkopuolisen elämän yhteensovittamisesta.

Tehyn ammattiosaston puheenjohtaja Marianne Bruce-Suomelan mukaan he elävät epävarmuuden tilassa, ja odottavat saavansa kaikkiin yksiköihin lopulliset ja korjatut työvuorolistat.

Heidän tietojen mukaan niiltä osin kuin on, ne vaativat runsaasti korjaamisia.

Työntekijöiden edustajat pitävät prosessia kaikkea muuta kuin onnistuneena.

–  Nyt odotetaan, että työnantaja korjaa asiat mahdollisimman pian ja Tehy auttaa niin paljon kuin voi. Mehän voimme puuttua vain siihen, mikä on lainvastaista, Bruce-Suomela toteaa.

Hän ja sairaalan pääluottamusmies Carola Ekroth ovat sopineet, että Bruce-Suomela hoitaa viestinnän asiassa.

Uudet työvuorolistat julkaistiin Bruce-Suomelan mukaan keskeneräisinä sunnuntaina viime tipassa ja osa puolen yön jälkeen.

– Listoille oli suunniteltu valmiiksi ali- ja ylitunteja, mitä ei saa tehdä, liian pitkiä jaksoja yhteen pötköön, ylitettiin lepoaikamääräyksiä... Työntekijöitä huolestuttaa myös, että onko kaikissa vuoroissa riittävästi osaamista. Puutteita on paljon ja työsarkaa paljon ennenkuin asiat ovat kunnossa ennen ensi viikkoa, jolloin aletaan elämään niitä työvuoroja.

Bruce-Suomelan mukaan tilanne on ikävä ja hän epäilee kuluvan useita päiviä ennenkuin epäkohdat saadaan korjattua.

Jokainen yksikkö on tehnyt työvuorosuunnittelun aiemmin itse.

– On ollut sovittu ns. listan tekijä, joka tuntee oman yksikkönsä toiminnan ja listat on pyritty hoitamaan määrättyjen pelisääntöjen puitteissa hyvissä ajoin ajoissa ajatellen työelämän ja sen ulkopuolisen perhe-elämän yhteensovittamista

Marianne Bruce-Suomelan mukaan hän sai lähiesimieheltään lyhyen viestin, mutta sairaalan johto ei ole viestinyt lainkaan asiassa.

– Tämä mylläkkä koskee kuitenkin isoa ryhmää ihmisiä. Jokaisen työntekijän lähipiiri lukien jopa tuhansia ihmisiä. Nyt käännetään Tehyn puolesta kaikki kivet, että asia saadaan työnantajan kanssa pian kuntoon. En halua, että kohtaamme tällaisia ongelmia enää.

Porvoon sairaalanhoitoalueen johto aikoo kommentoida tilannetta keskiviikkona.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.