Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Ei sen pitänyt mennä ollenkaan näin" – Syyskuun autoverouudistus hämmentää autokauppiaitakin, suositut automallit voivat kallistua tuhansilla euroilla

PORVOO  |  Syyskuun alussa voimaan tuleva uusi autoverotaulukko hämmentää kuluttajia ja monia autokauppiaita. Kuluttajan kannalta muutos on, että keskimääräistä suuripäästöisempien autojen hinnat nousevat pahimmillaan tuntuvasti. Autoala on ollut muutoksesta varsin hiljaa, koska autoverotuksesta puhuminen tarkoittaa yleensä markkinahäiriötä.

Syynä hintamuutoksiin on autojen kulutusta mittaavan uuden WLTP-päästömittausnormin käyttöönotto veroperusteena. Se korvaa vanhan NEDC-normin. Suomessa autovero perustuu auton CO2-eli hiilidioksidipäästöarvoon. Autojen kulutus ei muutu, mutta uusi normi vastaa paremmin todellisia arvoja.

Kuluttajan pitää tietää, onko auto NEDC- vai WLTP-menetelmällä tyyppihyväksytty, sillä NEDC-tyyppihyväksyttyihin autoihin sovelletaan jatkossakin nykyisiä autoverotaulukoita. WLTP-normi on ollut käytössä 1.9.2017 alkaen.

WLTP:llä mitatun auton verotuksessa voidaan verovelvollisen vaatimuksesta soveltaa nykyistä autoverotaulukkoa uuden autoverotaulukon sijasta, jos kyseinen auto on tilattu ennen 1.9.2018 ja se on rekisteröity tai otettu käyttöön 1.9.2018 tai sen jälkeen. Tällöin auton verotuksessa sovelletaan autolle ilmoitettua NEDC-menetelmän mukaisesti mitattua tai WLTP:stä takaisinlaskettua päästöarvoa.

Näin ollen jotkut suuripäästöiset automallit kannattaa tilata elokuussa luovutusajankohdasta huolimatta, jos haluaa varmistaa nykyisen hinnan. Joidenkin automallien hinnat voivat hieman myös laskea uusien verotaulukoiden vuoksi.

Eduskunnan hyväksymä uusi autoverolaki kompensoi valtiovarainministeriön mukaan mittaustavan muutoksen aiheuttamat hinnankorotukset ja ottaa huomioon myös ensi vuoden alun pienen autoveron alennuksen.

Tekniikan Maailman mukaan laki kuitenkin kompensoi mittaustapamuutoksen vaikutuksen vain alle 137 g/km päästäviltä autoilta. Siitä ylöspäin kompensaatio vähenee ja häipyy kokonaan päästön 250 g/km kohdalla, jolloin autovero voi nousta 20–30 prosenttia.

TM:n mukaan esimerkiksi lisävarusteet ja rengaskoko vaikuttavat autoyksilön CO2-päästöön ja sen myötä veroon entistä enemmän. Lehti arvioi, että automaahantuojien hinnastoihin tulee merkittäviä säätöjä vasta vuodenvaihteessa.

Esimerkiksi Volvon kampanjamainoksissa kerrottiin viikonloppuna, että tilaamalla auton elokuussa voi saada tuhansien eurojen veroedun. Volvon lisäksi useita automerkkejä edustavan Autosalvan varatoimitusjohtaja Tuukka Sirén kertoo, että tiettyjen mallien tilausmäärät ovat selvässä kasvussa.

– Tämä on ollut hankala asia viestiä. Kesti varsin pitkään, ennen kuin pelisäännöt tulivat selviksi. Meillä on ollut vasta nyt kertoa asiakkaille ensimmäisiä konkreettisia tietoja hintamuutoksista. Kokonaisuutena tämä on hämmentävä ja ikävä tekijä autokaupalle. Ei sen pitänyt mennä ollenkaan näin, Sirén sanoo.

Kauppiailla on varastoissa sekä uuden että vanhan normin perusteella tyyppihyväksyttyjä autoja. Osa niistä on käytännössä rekisteröitävä tämän kuun aikana.

Tuukka Sirén uskoo, että muun muassa nelivetoautojen kysyntä laskee Suomessa verotuksen kiristyessä. Esimerkiksi Volvon uuden suositun XC60-katumaasturin etu- ja nelivetomallin hintaero revähtää noin 7 000 euroon.

– Tuntuu omituiselta, että verotuksella ohjataan, onko järkevämpää ostaa etuveto vai neliveto, vaikka asiakas tarvitsisi nelivetoa. Väkisinkin kuluttajat tulevat tätä miettimään. Veromuutos vaikuttaa siihen, millaisia autoja ostetaan, mutta tuskin autojen myyntimääriin. Ihmiset eivät osta kalliimpia autoja kuin tähän asti, vaan valitsevat ehkä pienempiä moottoreita, Sirén arvioi.

Hänen mukaansa merkit ovat selvät: elokuussa Suomessa myydään paljon isoja autoja, joita luovutetaan loppuvuoden aikana.

– Sen vuoksi rekisteröintimäärät pysyvät kasassa ja lähellä viime vuotta. Ensi vuoden ensimmäinen kvartaali tulee kertomaan, mitkä muutoksen todelliset vaikutukset ovat.

Eduskunta edellytti, että hallitus seuraa vielä syksyn kuluessa verolain vaikutusta ja tarvittaessa tekee korjaavan esityksen, mikäli verotaulukko ei osoittaudu veroneutraaliksi todellisten WLTP-päästöarvojen mukaan.

Valtiovarainministeriön mukaan autoverotaulukoita päivitetään mahdollisesti vasta sitten, kun kaikilla uusilla autoilla on WLTP-arvot. Autonvalmistajille myönnetty siirtymäaika umpeutuu vuoden 2020 lopussa.

Toyota on toistaiseksi ainoa automerkki, jonka koko mallisto on WLTP-tyyppihyväksytty. Jälleenmyyjä Porvoon Autotarvikkeen toimitusjohtaja Kari Wilkman ei usko, että veromuutoksesta tulee häiriöitä myyntiin.

– Volyymimallien osalta Toyotan hinnankorotukset ovat enintään muutamia satasia, mikä voidaan kompensoida muilla tavoin. Mutta esimerkiksi parhaiten varustetun Toyota Land Cruiserin hinta nousee 207 g/km:n päästöillä 11 000 eurolla. Sillä on jo merkitystä, Wilkman kertoo.

Autotalo Järven toinen omistaja Petri Järvi kertoo, että asiakkaat eivät ole olleet kovin laajasti tietoisia veroasiasta.

– Olemme tietysti kertoneet, mitä on tapahtumassa, ja jotkut ostopäätökset ovat nopeutuneet. Jos miettii auton ostoa nyt, tilauspäätöstä ei kannata viivyttää.

Järven päämerkki on Kia. Petri Järvi sanoo hintamuutosten olevan keskimäärin satasia.

– Meilläkään ei ole vielä paperilla kaikkien edustamiemme mallien uusia hintoja.