Hoksasithan sinäkin jo tämän? Yli puolet suomalaisista ei vielä käytä puhelinta "apumuistina"

Tuoreen tutkimuksen mukaan teini-ikäiset ovat nopeampia älykännykällä kiorjoittajia kuin heidän vanhempansa. Kuvituskuva.  Ella Kajaste / arkisto

Mikko Välimaa

Liki puolet suomalaisista on hoksannut, että puhelimen kameraa voi käyttää näppäränä apumuistina.

Valokuvavalmistaja Ifolorin mukaan suomalaiset kuvaavat arkielämäänsä nyt enemmän kuin koskaan ennen. Sen voi kuka tahansa päätellä sosiaalisen median valtavasta kuva- ja videotarjonnasta.

Nokkelimmat ovat valjastaneet kännykkäkameran myös muistinsa tueksi.

– Arkipäivän kuvaamisen rinnalla pinnalle on noussut uusi iso ilmiö: hyötykuvaaminen. Tutkimuksemme mukaan lähes puolet suomalaisista kertoo ottavansa kuvia myös muistilapuksi. Näin itsekin teen, kun haluan napata muistiksi mukaan vaikka herkullisen ruokareseptin tai hyvän viinipullon etiketin, kommentoi ifolorin markkinointipäällikkö Päivi Pietarinen tiedotteessa.

Ifolorin kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista ottaa kuvia päivittäin tai useamman kerran viikossa. Tätä nykyä naiset ovat jo innokkaampia kuvaamaan kuin miehet.

– Arkisten sattumusten ikuistaminen korostuu erityisesti lapsiperheissä. Tutkimuksemme mukaan perheellisistä lähes 70 prosenttia kertoo kuvaamisen olevan olennainen osa viikoittaista elämää.

Yli puolet ifolorin tutkimukseen vastanneista kertoo ottavansa nykyään kuvia enemmän kuin vielä viisi vuotta sitten.

Kuvaamiseen käytetyistä laitteista ehdoton ykkönen on kännykkä. Suomalaisista yli 80 prosenttia ikuistaa kuvia juuri matkapuhelimella.

Kännykkää suosivat erityisesti nuoret 15–24-vuotiaat. Digikamerasta pitävät eniten yli 65-vuotiaat.

Kantar TNS:llä teetettyyn kyselytutkimukseen osallistui yhteensä 1053 15–79-vuotiasta suomalaista viime huhtikuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.