Kohti omavaraisuutta – mahdollisesti jopa tuottavuutta

Hermanonkimaalla aiotaan rakentaa tulevaisuuden koteja

Asko Sarja (vasen) ja Viljo Levelä vastaavat mielellään kysymyksiin, mutta kannustavat kaikkia perehtymään itse omavaraisuuteen ja energiatehokkuuteen. Heidän mukaansa olemassa oleva tutkimusnäyttö on kelle tahansa paras tapa tutustua aiheeseen. Onni Ratala

Onni Ratala

Viljo Levelä on innoissaan. Hän on suunnittelijana uudessa hankkeessa, jossa ideana on rakentaa täysin omavaraisia ja päästöttömiä omakotitaloja Mäntsälään Hermanonkimaalle. Samalla tarjoutuu mahdollisuus tuoda edistyksellisyyttä kuuluviin. Hanke pyrkii nimittäin pilotoimaan energiatehokasta asuinaluetta ensimmäisenä Pohjoismaissa.

– Suomessa on huutava tarve energiatehokkuus- ja laaturakentamismurrokseen. Tässä tärkeimpänä saajana ovat rakennuttajat, jotka ovat laittaneet paljon rahaa tehottomiin ratkaisuihin, joita on tarjottu usein suuriltakin toimijoilta, Levelä kertoo.

Alkuun Hermanångima-nimisessä hankkeessa on tarkoitus lähteä liikkeelle 14 jo olemassa olevalla rakennusoikeudella.

– Tämä on kova juttu. EU edellyttää energiatehokkaampaa rakentamista. Enää kenenkään ole järkeä ostaa ”tavallista” taloa, Levelä visioi.

– Haluamme pieneltä osaltamme avata rakennuttajien silmiä ja ehkä osaltamme vauhdittaa rakennuttajaystävällisempää lähestymistapaa, Levelä jatkaa.

Energiaomavaraisuuteen tulevissa taloissa päästäisiin ottamalla maalämpö omalta tontilta ja sähkö tuotettaisiin aurinkovoimalla. Jippona olisi erityinen yhteistyökumppanuus sähköyhtiön kanssa. Kesäisin kertyvä energian ylijäämä jaettaisiin sähköverkkoon ja talvisin tuota ylijäämää vastaava energiamäärä otettaisiin sähköverkosta käyttöön.

– Akku- ja varastointitekniikan kehittyessä tästä tulee vielä mullistavampaa, Levelä pohtii.

Maalämpö tai aurinkoenergia eivät energiajärjestelminä erota Hermanångima-hanketta juurikaan jo olemassa olevista, mutta hankkeella pyritään osoittaman, että huolella valitut talotoimittajat pystyvät nykyisellä tekniikalla isoihin suorituksiin.

– Huolella valitut talotoimittajat rakentavat itse talon, joka vastaa nykyisiä ja mahdollisesti tulevia energiatehokkuusvaatimuksia. Monet haastattelemamme talotehtaat ovat selkeästi sanoneet, etteivät tähän vielä pysty, Levelä kertoo.

Levelän mukaan EU:n alkuperäisten tehokkuusvaatimusten alentamiseen ei ole tarvetta, sillä keinot päästä alkuperäisiin tavoitteisiin ovat jo olemassa.

EU:ssa suunta on kohti energiatehokkaampia ratkaisuja, mutta Levelän kärkihankkeella on myös toinen tavoite – Mäntsälän nostaminen.

– Suomessa kaikki valuu kohti metropolin mustaa aukkoa. Sitä vastaan tarvitaan jotain huomion positiivisesti Mäntsälään kääntävää. Omavaraisilla ja päästöttömillä omakotitaloilla luodaan ja kannustetaan Mäntsälässä tärkeää kehitystä, Levelä tuumii.

Mäntsälän kunta on jo näyttänyt hankkeelle vihreää valoa. Hankkeen olisi myöhemmin tarkoitus laajentua vielä 60 omakotitalolla, mutta tämä vaatisi alueella kaavamuutoksia. Asiaan palataan yleiskaavan muutosten jälkeen.

Hankkeen suunnittelutarveratkaisut ja rakennuslupa-asiat voidaan 14 rakennusoikeuden osalta käynnistää aikaisimmillaan heti lomien jälkeen elokuussa.

Lisätietoja: Viljo Leveläinfo@hermanonkimaa.fi0400-299808

Hermanångima-hanke

Hankkeen suunnittelu aloitettiin 2010.

Taustalla EU-direktiivi 2010/31 rakennusten energiatehokkuutta koskevista säännöksistä, joissa tavoitellaan energiatehokkaampia rakennuksia.

Hermanångima tähtää tulevaan pyrkien täyttämään nykyiset sekä tulevat energiatehokkuusvaatimukset.

Hanke keskittyy omakotitaloihin.

Omakotitalot rakennetaan tekniikkaa myöten valmiina paketteina avaimet käteen -periaatteella.

Jokaiseen taloon tulee sähköauton latauspiste päästöttömyyden tukemiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.