Matti Pajuojan jalostettu pullo-pyydys on nyt ankeriaiden ansa – tässä myös Matin makoisan haukipadan ohje

Mökkilammesta noussut jo toistakymmentä ankeriasta.

Matti Pajuojan jalostamalla pullo-pyydykseen jäävät saaliiksi sekä hauet, ahvenet että ankeriaat. –¿Tänä kesänä olen saanut jo 12 ankeriasta ja reilun kilon painoisen ahvenen. Jukka Nurmilaakso

Jukka Nurmilaakso

Kaikkien lohjalaisten tuntema ääntenkalastaja Matti Pajuoja lanseerasi kesällä 2011 Länsi-Uusimaassa tietoisuuteen pullo-pyydyksen, jolla hän saalisti Sammatin mökkilammestaan hurjia haukia.

– Sain silloin ideastani valtavasti palautetta ja sen perään kyseltiin Korppoosta asti.

– Olen jalostanut ideaa nyt eteenpäin ja kehittänyt pullo-pyydyksen uuden version. Siihen iskevät pohjassa viihtyvät ankeriaat ja myös isot ahvenet.

Mutta muistellaanpa hieman.

Pajuojan kertoman kalastustavan perustana oli alkujaan puolentoista litran tyhjä Mehukatti-tölkki tai -pullo, jonka kahvasta kiinnitetään noin metrin pituinen vahva siima.

Siiman toiseenpäähän kiinnitetään sen suorassa pitävä paino ja vahva koukku. Olennaista oli, että koukkuun tulee syötiksi elävä särki.

Lisäksi tölkissä pitää olla reilu puoli litraa vettä, jotta kala ei koukkuun iskettyään jaksa kuljettaa tölkkiä kauas.

Uudessa pullo-pyydyksessa tölkin kahvasta kiinnitetään noin 3-4 metriä pitkä vahva nailonlanka, esimerkiksi ohuehkoa pyykkinarua.

– Tämän narun päähän kiinnitetään paino, jonka toisesta päästä lähtee lyhyempi, puolentoista metrin nailonsiima.

Paino pitää pyydyssiiman pohjassa. Ja nyt tärkein asia:

– Ankeriasta ja ahventa varten kannattaa ohuen siiman päässä käyttää pienempää koukkua ja syöttinä aivan pientä ahventa. Ja tässäkin tölkkiin se puoli litraa vettä.

Kun syötti liikkuu pohjassa tai sen tuntumassa, se houkuttelee ankeriaan tai ahvenen iskemään.

Pajuoja korostaa, että kaikki pyydyksen elementit ovat kierrätystavaraa. Jopa hänen käyttämänsä paino on vanha auton pyörän tasapainolevy.

– Tänä keväänä ja kesänä olen saanut tällä konstilla mökkilammestani 12 ankeriasta. Savustin on ollut käytössä koko ajan, ja herkkua on riittänyt naapureillekin.

Pajuojan mukaan lähelle pohjaa asettuessaan pyydys soveltuu erinomaisesti myös isojen ahventen pyydystämiseen.

– Itse olen saanut tällä konstilla tänä kesänä jo yli kilon painoisen ahvenen.

Haukiakin on vanhaan pullo-pyydykseen käynyt, mutta ei jättivonkaleita.

Pajuojan pyydykset sopivat ennen muuta pienille lammille ja järville.

– Isommalla järvellä tai merellä tölkki kannattaa sitoa erillisellä narulla laituriin, jotta se ei karkaa avomerelle.

Pajuojan haukipata

Täytä aito savipata vedellä kantta myöten ja anna liota puolen tunnin ajan.

Ruskista haukifileet valurautapannulla kevyesti ja suolaa maun mukaan.

Tyhjennä pata vedestä ja laita fileet pataan.

Tyhjennä pataan mukaan kaikki pannulla ollut paistorasva liemineen.

Laita uuniin ja anna olla 200 asteessa 1,5–2 tuntia. Ruodot häviävät lähes tyystin.

Matin vinkki: "Olennaista on käyttää savipataa ja liottaa sitä, jotta padassa on riittävä kosteus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.